Головна Статті Суспільство таблоїд Батальйон «Перерозподіл»: кому та навіщо потрібен скандал навколо «батальйону «Монако»
commentss Cтатті Всі новини

Батальйон «Перерозподіл»: кому та навіщо потрібен скандал навколо «батальйону «Монако»

Вже кілька місяців в Україні триває гучний скандал навколо так званого «батальйону «Монако». Це специфічний реєстр відомих та багатих українців, які після початку повномасштабного вторгнення росіян здебільшого перебувають за кордоном

6 листопада 2022, 03:10 comments4800
Поділіться публікацією:

Одне з провідних українських медіа випустило сюжет про окремих багатих українців, які пересиджують війської дії за межами країни. Але при розгляді переліку таких осіб виникає думка, що це скоріш медійна кампанія "Батальйон "Перерозподіл". В той час, коли деяким видатним діячам створюють негативний образ у громадській думці, інші нібито користуються негласним "правом на забуття".

Батальйон «Перерозподіл»: кому та навіщо потрібен скандал навколо «батальйону «Монако»

Батальйон Мокано - українці, які живуть поза межами України під час війни

Подвійні стандарти та політичні технології

Провідне українське ЗМІ з умовно іноземним фінансуванням відправляє кореспондента витрачати гроші на курорті Монако, щоб зняти сюжет, як інші витрачають гроші на курорті Монако. З якою метою?

Будь-який реєстр – це завжди суб’єктивна оцінка тих, хто його формує. Якщо ж будувати медійну компанію за базовими ознаками сумнівної поведінки під час війни відомих та впливових в Україні осіб та розглядати тих, походження коштів яких викликає питання, реєстр був би більшим та різноманітнішим. Якщо додати тих, у кого є зв’язки з російським бізнесом або спецслужбами, такий реєстр був би кориснішим для подальшої відбудови України.

"Політична боротьба в Україні не припинялась окрім березня місяця, — каже "Коментарі" політолог Андрій Золотарьов. – У квітні вже качали зраду. Піарилися на допомозі ЗСУ. Зараз політична боротьба в латентній формі. У справі з т. зв. "батальйоном "Монако" про одних розповідають, а про інших делікатно мовчать. Саме  тому ми зіштовхнулися із класичною політичною технологією. Це інструмент репутаційного тиску та зменшення міцності політичних опонентів. Звичайно ж, суспільство негативно сприймає, що хтось воює, або потерпає від війни, а інші відпочивають на курорті".

Олександр Ярославський, Петро Порошенко та інші

Наприклад, не розглядається у контексті "батальйону "Монако" Олександр Ярославський.

"Фінансовий король Харкова" Ярославський зробив кар’єру, в тому числі, й за допомогою вдалого одруження з донькою голови Харківської ОГА початку 90-х Масельского. З тих самих часів він спілкується з одним з очільників ОЗУ "Лужниківські" Євгеном Гінером, авторитетним бізнесменом Павлом Фуксом, значна частина бізнесу якого пов’язана з Москвою. Трохи пізніше Ярославський подружився з близьким до Путіна російським олігархом Олегом Дерипаскою. Також Ярославський вважається близьким до родини другого президента Україна Леоніда Кучми. "Фінансовий король Харкова" став майже мільярдером завдяки участі у приватизації української держвласності, під час якої він неодноразово приймав участь у переговорах щодо купівлі ласових шматочків української інфраструктури росіянами за заниженою ціною. Також він багато заробив на підготовці України до Євро-2012.

У новітній історії Ярославський відомий тим, що фактично сприяв зупиненню роботи Харківського тракторобудівного заводу на користь Дерипаски, який цікавився цим підприємством. Дуже скандальною була історія з лобіюванням Ярославським інтересів стратегічного партнеру РФ Китаю у справі придбання українського заводу "Мотор-Січ". На тлі затримання Богуслаєва за державну зраду нібито повинен й збільшитися інтерес до Ярославського. Напевно, нашим стратегічним партнерам США було б цікаво дізнатися подробиці співпраці Ярославського з китайцями у сфері спроб захоплення іноземних високих технологій.

Але немає нічого, окрім поодиноких публікацій про те, що Ярославський не засудив повномасштабне вторгнення РФ в України та намагається навіть під час сучасного етапу війни захисти інтереси Дерипаски на Глухівському кварцитному кар’єрі. Можливо 9 сходинка в українському списку Форбс-2021 зі статками у 820 мільйонів доларів разом з якимись ймовірними таємними домовленостями з кимось з влади теж надають  імунітет попри усі скандальні факти біографії та скандальні вчинки?

Але експерти не зовсім згодні, що резонанс навколо Ярославського зник.

"Була історія з виїздом з країни після смертельного ДТП, – каже "Коментарі" політолог Володимир Фесенко. – Навколо нього йде боротьба інтересів. Також є інтереси його конкурентів. Але погоджусь, що Ярославського менш чіпляють за те, що він може бути комунікатором у негласних кулуарних перемовинах з російськими олігархами".

Деякі інші зі списку Форбс поза реєстром "батальйон Монако"

Має усі ознаки для потрапляння у "батальйон "Монако" й колишній президент України, який займає сьому сходинку у списку найбагатших українців Форбс зі статками 1,6 млрд доларів, Петро Порошенко. Отже, він часто буває не в Україні, а в Лондоні, де взагалі був гучний скандал, що дружина Порошенка зламала ніготь журналістці "ТСН". Також Порошенко спільно з Медведчуком є фігурантом справ щодо реалізації сумнівних схем з бойовиками т. зв. "лднр", відомий спробою легітимізувати російську окупацію Криму підписанням договору про постачання електроенергії в т. зв. "кримський федеральний округ". Взагалі, зараз все більш говорять про те, що здача Криму була "договорняком", тому, з огляду на такі думки, персона Порошенко відповідає критеріям для аналізу щодо його можливого включення в якійсь реєстр потенційно небезпечних для відновлення України діячів.

"Порошенко не тільки бізнесмен, а ще й політик, – каже політолог Володимир Фесенко. – Його періодично пригадують ті, хто його не любить. Скоріше за все, послаблений тиски на Порошенка пов’язаний із тим, що він також є й негласним комунікатором з деякими іноземними елітними групами. Є й багато інших людей, яких взагалі ніхто не згадує, які максимально таємно сховалися на яхтах та у загородних маєтках. Це дуже не красиво".

Тих, про кого з якихось причин фактично не згадують, можна знайти у тому ж рейтингу найбагатших українців.

На 13 місці у списку Форбс-2021 зі статками 545 млн доларів перебуває Степан Черновецький, який був помічений проживаючим в Іспанії. Це син легендарного колишнього мера Києва Леоніда "Космоса" Черновецького, який публічно виступив у підтримку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Взагалі, діяльність родини Черновецьких та їх справжній вплив на політику та економіку часто ставали темою скандального дискурсу. Але Черновецького-молодшого у медіа не обговорюють.

На 14 місці у списку Форбс-2021 Микола Злочевський, який є фігурантом кримінальних проваджень щодо правопорушень у нафтогазової галузі та героєм гучних скандалів. Можливо тому, що отримавши великі статки на співпраці з командою Януковича, Злочевський потім співпрацював з сином американського політика Джо Байдена Хантером Байденом у скандальній фірмі Бурізма.

Також особливо цікава постать Валерія Хорошковського, який, як деякі вважають, окрім участі у війні між кримінальними бандами Криму на користь російських спецслужб, може бути причетним також й до будівництва алкогольної імперії російських спецслужб, замкненої на голову СВР РФ Наришкіна. Також Хорошковський є членом списку Форбс-2021 – 33 позиція зі статками 300 мільйонів доларів. Де зараз Хорошковський та чим займається – невідомо. Остання новина про нього за 23 лютого 2022 про нібито банківські махінації Хорошковського у 2000-х.

Станом на кінець квітня 2022 року, по даним ЗМІ, за межами України також знаходились алкогольний магнат Євген Черняк, володар ТРЦ "Космополіт" Олег Вішняков, Дмитро Запорожець з Gitlab, Олекандр Петров з "Індустріальної молочної групи", Олег Бахматюк власник UkrLandFarming.

Взагалі, й інші члени українського Форбс можуть зараз знаходитися за кордоном України. У суспільства є питання щодо походження коштів багатьох з них та щодо наявності у них потенційно небезпечних зв’язків з російськими бізнесом та спецслужбами. Але це чомусь не цікаво укладачам реєстрів, на кшталт "батальйон "Монако". Виникає відчуття, що існує якась таємна угода між владою, провідними медіа, фінансово-промисловими групами та іншими багатими та впливовими українцями.

"Зараз створюються нові політичні проекти, під які розчищується місце, – каже "Коментарі" політолог Андрій Золотарьов. – Відомий шоумен та волонтер – це новий політичний проект. Новий кумір жінок бальзаківського віку – це також новий політичний проект, тим більше він сам вже зробив низку гучних політичних заяв. Зараз ніша проросійського електорату в країні зачищена. Країну намагаються поставити на два правих крила, що з моєї точки зору не зовсім далекоглядно. Ми вже зараз спостерігаємо саме таку підготовку на Осінь-2024. Раніше якісь вибори навряд чи будуть. Але там чинній владі не так легко буде перемогти, оскільки ефективного управління в умовах кризової соціально-економічної ситуації ми не спостерігаємо".

Колишні топ-чиновники поза реєстром

Окрім чинних народних депутатів та багатих бізнесменів зі списку Форбс у "батальйон "Монако" включають й колишніх або чинних топ чиновників. Топ-менеджера державного "Приватбанку" Ігора Лебединця навіть звільнили після того, як той став героєм публікації "Української правди".

Але чомусь нікому не цікаво, де зараз колишній головний митник часів Януковича Ігор Калетнік. Після перемоги Зеленського на президентських виборах Ігор Калетнік повернувся в України та похизувався тим, що проти нього закриті усі кримінальні провадження. Це попри те, що Калетник, за данними ЗМІ, причетний до спільного бізнесу з функціонерами російської АФК Система, проти якої введені санкції РНБО. Дочки Калетніка є засновниками ТРЦ "Апрєлєвка" у Москві, володарями кількох бізнесів у Наро-Фомінську Московської області. Особливо цікаво, що їм належить й один з об’єктів франшізи "Конфетті", якою володіє оточення того самого Рамзана Кадирова.

Також не отримала продовження історія про дружину Ігора Котвицького — "правої руки" колишнього голови МВС Арсена Авакова, яку затримали на кордоні з 28 млн доларів США та 1,3 млн євро.

Не маємо ми в інформаційному просторі й новин, як живе "авторитетний депутат" часів Януковича Юрій Іванющенко, відомий також як "Юра Єнакієвський". Була лише новина, що у Швейцарії в нього мають намір конфіскувати 100 млн франків.

Також цікаво, що зовсім зник з медіа простору перший прем’єр Зеленського Андрій Гончарук. Останні новини про нього були про те, що він займався якоюсь діяльністю за кордоном.

Отже, в Україні повним ходом йде перерозподіл влади й власності під майбутні парламентські та президентські перегони. Тільки ділять та перерозподіляють політики, бюрократи й бізнесмени на користь маленької групи бенефіціарів, а не на користь народу України, який дає відсіч росіянам і захищає, в тому числі, цих самих бенефіціарів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини