Головна Статті Суспільство Скандали Сергій Тронь: від зв'язків із «донецькими» до криптобізнесмена
commentss Cтатті Всі новини

Сергій Тронь: від зв'язків із «донецькими» до криптобізнесмена

Співпраця з Нурулісламом Аркаллаєвим — екс-нардепом від «Партії регіонів», відомим у певних колах як «Нурік» або як Сергій Тронь став успішним бізнесменом

3 серпня 2023, 12:51
Поділіться публікацією:

Український IT-бізнес по праву вважається одним із флагманів української економіки, особливо у воєнний час. Але виходить так, що в цю сферу потягнулися бізнесмени з вельми сумнівним минулим, яке не заважає їм славитися гуру IT -бізнесу.

Сергій Тронь: від зв'язків із «донецькими» до криптобізнесмена

Чи допомогли Сергію Троню стати успішним бізнесменом зв'язки із криміналом

Одним із таких бізнесменів можна назвати засновника компанії "White Rock Management", що спеціалізується на IT -бізнесі та будівництві дата-центрів, Сергія Миколайовича Троня.

В українському інформаційному просторі бізнесмен отримав популярність в останні 2 роки як успішний IT -бізнесмен, фахівець із майнінгу криптовалют, і напевно йому подобається ця репутація.

Self-made-man Сергій Тронь

"Людина, яка створила себе сама" — так у США називають втілення тієї самої горезвісної "американської мрії", від бідняка до мільйонера.

Чи варто говорити, як багато українських бізнесменів позиціонують себе саме так, і їхня офіційна біографія виглядає відповідно. Те саме можна сказати і про офіційну біографію Сергія Троня, що розміщується в ЗМІ.

Так, як стверджує видання "Лівий берег", уродженець міста Кам'янське Дніпропетровської області вже у віці 22 років очолив ТОВ "СТ-Транс", яке займалося такою непростою, але грошовою справою, як торгівля паливом.

Втім, за даними різних реєстрів, власником даної фірми Сергій Тронь не значився, тобто виступав виключно керівником.

У 2009 році Тронь заснував ТОВ "Екоойл" (м. Донецьк). Підприємство спеціалізувалося на видобутку нафти та виробництві продуктів нафтопереробки. Потім були:
- ТОВ "Глобал Фінансіал Менеджмент Груп", компанія, що працює у сфері неспеціалізованої оптової торгівлі, яка надавала консультації з питань комерційної діяльності, управління тощо ;
- посада першого віце-президента корпусу віце-президентів апарату при наглядовій раді банку ЗАТ "Міський комерційний банк";
- у 2016 році заснував компанію "White Rock Management", яка займається інвестиціями у сфері IT та будівництвом дата-центрів;
- співзасновник, а згодом голова наглядової ради компанії "УкрТВС" (виробництво ядерного палива);
- 2020 року заснував міжнародний інвестиційний фонд "Parea Foundation". Спеціалізація Фонду: інвестування в ІТ-сектор, логістику, енергетику на території України, Казахстану, Росії, Канади, Швеції, Ліхтенштейну.

Мільярд на держтендерах: Тронь – партнер авторитетів донецької ОЗУ

Незрозуміло, як Сергію Троню вдалося в 22 роки очолити паливну компанію, але про його бізнес-проект – ТОВ "Екоойл" відомо набагато більше. Компанія цікава бізнес-партнерами Сергія Троня та своєю участю у державних тендерах, точніше, сумами, які вона на цьому заробила.

Так, за даними Clarity project info, співзасновниками фірми разом із Сергієм Тронем були жителі Донецька Нуруліслам Аркаллаєв та його рідний брат Роман Аркаллаєв. Причому саме Нурулісламу належала трохи більша частина фірми – 33,4%, два інших партнери мали по 33,3%.

Можливим поясненням успіху Екоойлу була діяльність саме Нуруліслама Аркаллаєва, який з листопада 2007 року обіймав посаду народного депутата України від Партії регіонів. В інтернеті можна знайти інформацію, що людина з ім'ям та прізвищем Нурудислам Аркаллаєв є кримінальним авторитетом на прізвисько "Нурік".

При цьому динаміка розвитку бізнесу, якщо вірити даним аналітичної системи YouControl, виглядала надзвичайно дивно. Наприклад, у 2010-му році "Екоойл" заробило близько 5 млн грн, у 2011-му не більше 100 тисяч, у 2012-му році це було близько 69 млн грн, у 2013-му понад 230 млн грн.

Але основні доходи компанія отримувала на державних тендерах, особливо від Міноборони та "Укрзалізниці".

Так, у 2011-му році для потреб УЗ вдалося продати палива на 469 млн грн, у 2012-му році – на 586 млн грн, у тому числі МО України, а у 2014-му було поставлено рекорд – 1 млрд 313 млн грн.

Як писали тоді " Наші гроші ", "Екоойл" посів третє місце серед найбільших постачальників "Укрзалізниці".

Втім, до 2012 року, якщо вірити офіційній біографії Сергія Троня, він уже зайнявся іншими бізнес-проектами: ТОВ "Глобал Фінанс Менеджмент Груп" та банком ЗАТ "Міський комерційний банк".

Сергій Тронь: Як збанкрутувати свій банк та заробити на цьому

У вересні 2014 року тоді ще органи МВС відкрили кримінальне провадження, в якому підозрювали, що посадові особи ЗАТ "Міський комерційний банк" та офшорної компанії "MELFA GROUP LTD", під виглядом кредиту для цієї компанії вивели із ЗАТ "Міський комерційний банк" понад 59 мільйонів євро, які український банк тримав в австрійському банку "MEINL BANK AKTIENGESELLSCHAFT".

Як свідчать судові документи, керівництво українського банку, нібито знаючи, що кредит повернуто не буде, гарантувало його повернення своїми грошима, які ЗАТ "Міський комерційний банк" в результаті втратило в сумі 59,3 млн євро.

Але набагато цікавіше інше – в рамках слідства українські правоохоронці наклали арешт на майно одного з учасників схеми, якому належали 25% у ТОВ "Глобал Фінанси Менеджмент Груп" та 154 179 гривень у статутному фонді ТОВ "Екоойл".

За даними аналітичної системи YouControl 154 179 гривень, у статутному фонді "Екоойлу" належать Роману Аркаллаєву, тому самому братові "Нуріка".

Нагадаємо, саме віце-президентом "Першого міського банку" на той момент був Сергій Тронь, а формулювання слідства — "посадові особи та керівництво банку", може включати різні прізвища.

Також слід наголосити, що навіть після формального відсторонення від "Екоойлу" Сергій Тронь продовжив спільний бізнес із братами Аркаллаєвими.

Та й сама ТОВ "Глобал Фінансіал Менеджмент Груп" належить одразу чотирьом офшорним компаніям, тож до того, як Сергій Тронь сплачує податки зі свого бізнесу в Україні, питань не менше, ніж до складу його бізнес-партнерів.

Власне, рекламована ним в інформаційному просторі України компанія White Rock Management взагалі зареєстрована в Швейцарії, в якій фіскальне навантаження дуже ліберальне в порівнянні з Європою. Але головне все ж таки те, що компанія не зареєстрована в Україні і тому не сплачує тут податки, а лише заробляє. І не дарма сам Сергій Тронь приділяє так багато уваги своєму іміджу саме в Україні.

А значить, цілком імовірно, що десь поруч із цим IT -бізнесом знаходяться брати Аркаллаєви – Нурік і Роман.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини