Головна Статті Суспільство Скандали Ремонти замість пожежних машин: куди керівники ДСНС Трегубенко й Івлєв витрачають гроші під час війни
commentss Cтатті Всі новини

Ремонти замість пожежних машин: куди керівники ДСНС Трегубенко й Івлєв витрачають гроші під час війни

Через повномасштабну війну Державна служба з надзвичайних ситуацій втратила майже 1,5 тисячі пожежної техніки

20 березня 2023, 10:40 comments10224
Поділіться публікацією:

Рятувальники регулярно підриваються на мінах, російські окупанти обстрілюють пожежні машини або ракетними ударами знищують цілі пожежні частини на території України. Через це спроможність автопарку ДСНС стала критичною.

Ремонти замість пожежних машин: куди керівники ДСНС Трегубенко й Івлєв витрачають гроші під час війни

Трегубенко Сергій та Івлєв Костянтин, ДСНС

З біля 5 тисяч пожежних автомобілів, що знаходяться на балансі ДСНС, знищено за час війни близько 700, а ще біля 3 тисяч мають знос 90%, тобто фактично є непридатними. Таким чином повноцінно працювати та ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій спроможна вкрай маленька частина українських пожежних автомобілів. А напруженість в роботі українських рятувальників з настанням війни лише збільшується.

Допомагає ДСНС чи не весь світ: техніку передають Франція, Німеччина, Нідерланди, Люксембург та ще багато європейських країн. На закупку пожежних машин для рятувальників збирали гроші навіть волонтери. Навіть безпосередньо пожежники відкривали рахунки для збору грошей на спорядження та техніку, якої постійно не вистачає для боротьби з військовою агресією росії.

Але це все одно лише одиниці техніки, додаткова допомога, яка не покриває усіх потреб ДСНС: поновлювати свій рятувальний автопарк Україна має самостійно. Інакше поки будуть горіти українські міста та селища від російських обстрілів, гасити вогонь буде нічим. Рятувальний фронт — не менш важливий та затратний, ніж фронт основний.

І якщо з вишукуванням бронетехніки та танків українцям більш-менш все зрозуміло — про надання країнами-партнерами зброї Україні повідомляється майже щодня, то чи захищена країна рятувальною технікою в умовах війни — незрозуміло.

Співробітник пожежної частини одного з прифронтових містечок, який побажав залишитись неназваним, розповів про те, що ситуація насправді критична: окрім знищеної техніки є ще багато пошкодженої від обстрілів, яка виходить з ладу і йде на ремонт. Через це рятувальники постійно очікують, коли держава знайде змогу направити з інших регіонів машини на заміну. Й вишукувати їх з кожним разом управлінцям служби стає все важче. Тим часом викликів від військових та населення не меншає. Тому ми часто можемо бачити відеозаписи з фронту, як в тому ж Бахмуті догорають цілі будівлі, які просто немає змоги погасити.

 Ремонти замість пожежних машин: куди керівники ДСНС Трегубенко й Івлєв витрачають гроші під час війни - фото 2

Як пише видання Telegraf, на сьогодні в Україні оновленню підлягає 73% всієї пожежної техніки. Але держава фінансує придбання нових пожежних машин лише на 2-3% від потреби.

В серпні 2022 року прес-служба ДСНС відзвітувала про закупку всього 24 нових пожежних машин. За даними електронної системи Prozzoro, за друге півріччя військового року, були проведені тендери на купівлю трохи більше двох десятків одиниць техніки. Зрозуміло, що критичну ситуацію з нестачею техніки для рятування громадян та військових такий рівень закупівлі зовсім не вирішує. При цьому на публічний загал ДСНС гучно та пафосно звітує, що ”автопарк служби щодня поповнюється новими сучасними автомобілями, тягачами, пожежними цистернами та іншою технікою”.

Можна припустити, що в ДСНС просто не вистачає грошей, проте, аналіз закупівель в останній рік свідчить про протилежне. Система Prozzoro рясніє звітами про ремонти в службових кабінетах керівників ДСНС, адмінбудівель, сходових клітин, прилеглих територій та навіть туалетів. У час, коли більшість українських міст призупинили витрати на капітальні ремонти та будівництва через недолугість цих витрат в умовах, коли в будь-який момент будь-де може прилетіти російська ракета, Державна служба з надзвичайних ситуацій витрачає на ремонти десятки мільйонів гривень.

Регіональні ЗМІ інформують про розтрати рятувальників у військовий час. ”Військовий Андріан Волгін звернув увагу на те, що перший державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС в Івано-Франківській області уклав договір на “капітальний ремонт туалету на 5 очок” на суму півмільйона гривень. Ремонт передбачає встановлення нових умивальників, унітазів та пісуарів”, — пише франківське видання ”Галка”.

В Кропивницькому ремонтують адмінбудівлю ГУ ДСНС за 2,5 млн грн, в Чернівцях 3 млн грн ”кинули” на покращення своїх приміщень та на капремонт пожежного загону. У Львові терміново знадобилось замінити покриття прилеглої території на мільйон грн, благоустроєм території на ще один мільйон грн займаються рятувальники на Закарпатті.

Тобто, керівництво ДСНС, замість термінової закупівлі пожежних машин, яких так не вистачає на фронті, займається ремонтом своїх кабінетів та туалетів у будівлі ДСНС на вулиці Гончара 55А в Києві. Так, вже майже 7 млн грн витрачені на ремонт семи кабінетів керівництва ДСНС та коридору лівого крила, на облаштування навісів та крівель на входах в будівлю та ремонт інших службових приміщень. За півмільйона гривень служба вирішила зробити капремонт системи доступу контролю доступу. Ще мільйон прямо зараз витрачається на закупівлю нових меблів в кабінети, і ще одразу 6,2 млн грн заплановані на березень 2023 року на поточний ремонт туалетних кімнат у головній будівлі ДСНС.

 Ремонти замість пожежних машин: куди керівники ДСНС Трегубенко й Івлєв витрачають гроші під час війни - фото 3

Ще далі пішли в Головному управлінні ДСНС в місті Києві, де також не потрібні пожежні машини, а більша необхідність у витраті 25 млн грн на утеплення фасадів та капітальний ремонт кабінетів. На цю суму, до слова, можна було б придбати дві пожежні машини. Але ремонти під час війни, мабуть, важливіші.

Окремо слід зазначити, що більшість цих ”ремонтних” закупівель, відбуваються за спрощеною процедурою без торгів. Рятувальники посилаються на постанову Кабінету міністрів України від 28 лютого 2022 року №169 ”Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану”, якою Уряд дозволив державним замовникам у сфері оборони закуповувати необхідні для фронту товари і послуги без застосування закупівельних процедур, тобто торгів.

До чого тут унітази в ДСНС і ремонти в кабінетах начальників до оборони країни — незрозуміло, але зрозуміло, що використання цієї постанови дозволило Держслужбі з надзвичайних ситуацій витратити шалені кошти на свій власний розсуд. Чи законно це відбулось — питання до правоохоронних органів. Які, в свою чергу, вже звернули увагу на двох з керівників ДСНС.

Як виявилось, окрім витрат грошей на ”вкрай необхідні” під час війни ремонти, ДСНС ”злила” майже 1 млрд гривень на закупівлю непрофільної техніки в рамках програми ”Велике будівницство”. Витрати сотень мільйонів гривень в ДСНС проходять через заступника голови служби Сергія Трегубенка та начальника Департаменту матеріально-технічного забезпечення та логістики Костянтина Івлєва. Наразі саме ці особи проходять по кримінальній справі екс-заступника міністра інфраструктури Василя Лозинського, якого в січні цього року затримало НАБУ при отриманні хабаря в розмірі 400 тисяч доларів.

За даними НАБУ, ці гроші Лозинський одержав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами. Пізніше, слідом за колишнім заступником міністра суд заарештував дніпровського підприємця Сергія Кривого, який саме і проводив перемовини з Лозинським щодо постачання товарів та передачі неправомірної вигоди.

”В рамках цієї справи НАБУ виявило ще один епізод, по якому наразі проходять два керівники Державної служби з надзвичайних ситуацій — Трегубенко та Івлєв. За посередництвом того ж самого Кривого вони закупили у підприємств ТОВ ”Полікар” та ТОВ ”Спецкомсервіс” за завищеними цінами на майже 1 млрд грн ряд непрофільної техніки — самоскиди, тягачі, паливовози, які були завезені в Україну в рамках реалізації програми ”Велике будівництво”, — повідомив один з детективів НАБУ.

За його інформацією, бюро вже провело обшуки в ДСНС і зокрема у Сергія Трегубенка та Костянтина Івлєва, і наразі йде слідство за фактом нецільового витрачання та розтрати бюджетних коштів.

В інтернеті наразі є підтвердження того, що ТОВ ”Полікар” та ТОВ ”Спецкомсервіс” дійсно на початку 2023 року поставляли ДСНС більше десяти автопаливозаправників.

 Ремонти замість пожежних машин: куди керівники ДСНС Трегубенко й Івлєв витрачають гроші під час війни - фото 4

Чому замість конче необхідних пожежних машин та автоцистерн Трегубенко та Івлєв замовляють ремонти в своїх кабінетах та закуповують іншу непрофільну для служби техніку — питання, відповідь на яке ми маємо почути від НАБУ. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Рятувальник

28 березня 2023, 13:51

Ще потрібно в цей список додати інформацію про Управління забезпечення Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України. Також багато цікавого там відбувається.

Сергій

21 березня 2023, 10:34

Скільки я служив, а це більше 25 років, це твориться постійно. Тому , що немає структури контроля! ДБР має з цього, прокуратура, поліція. Нема свого міністра з пожежних, або рятувальників, у владі постійно військові, які крали все життя і знищили армію і службу порятунку. Поки не буде покарання з конфіскацією, алгоритм виділення грошей - не буде порядку. Крадуть і відмивають гроші навіть під час війни.


Новини