Головна Статті Суспільство Скандали Київський інститут атомної промисловості допомагає росіянам будувати АЕС "Пакш-2"
commentss Cтатті Всі новини

Київський інститут атомної промисловості допомагає росіянам будувати АЕС "Пакш-2"

Інститут з України може бути причетним до спільного проєкту Росії та Угорщини з будівництва атомної станції "Пакш-2".

21 листопада 2023, 15:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Днями "Росатом" узгодив з Угорщиною графік будівництва атомної електростанції "Пакш-2", яка працюватиме на енергоблоках ВВЕР-1200 радянського типу. Таким чином уряд проросійського прем’єра Віктора Орбана посилив залежність країни від Кремля. Але будувати електростанції росіянам допомагає київський інститут "Енергопроект", що належить сім’ї колишнього нардепа Олександра Дубового. Попри антиукраїнську зовнішню політику угорців, український інститут задіяний у проєктуванні російської атомної станції.

Київський інститут атомної промисловості допомагає росіянам будувати АЕС "Пакш-2"

Атомна електростанція "Пакш" в Угорщині. Фото з відкритих джерел

Мільярди, за які росія "купила" лояльність Орбана

Кремль приділяє особливу увагу посиленню залежності Угорщини від російських технологій. В "Росатомі" прямо кажуть: будівництво "Пакш-2" для них є пріоритетним, тому вони відправляють на нього найкращих спеціалістів. Два енергоблоки з реакторами ВВЕР-1200 там збираються побудувати до початку 2030-х років.

Зараз в Угорщині діє АЕС "Пакш" з чотирма радянськими блоками ВВЕР-440, що працюють на російському паливі і видають сумарну потужність близько 1900 МВт. Станція виробляє половину всієї електроенергії в країні. Будівництво "Пакш-2" збільшить генерацію ще на 2400 МВт, що зробить залежність угорської електроенергетики від росії тотальною.

Цей проєкт практично повністю здійснюється на російські гроші. Так, з 12,5 млрд євро, у які оцінюється його вартість, 10 млрд євро – це російський кредит. Паливо на "Пакш-2" постачатиме російська компанія "ТВЭЛ", відповідно, станція ще багато десятиліть буде під наглядом "Росатома".

У подібних питаннях росія не рахується з витратами, бо використовує енергетику як зброю та інструмент впливу на інші держави. Так, даючи гроші на будівництво "Пакш-2", Москва крім експорту своїх атомних технологій ще й домагається скорочення поставок електроенергії в Угорщину з України. І це їй вже вдається.

З початком повномасштабного вторгнення Будапешт звів до нуля імпорт електроенергії з України, хоча впродовж багатьох років Угорщина була найбільшим імпортером української електроенергії. 

Крім того Угорщина всіляко гальмує розширення експорту української електроенергії в Європу. Навіть приєднання України до обʼєднаної європейської енергосистеми ENTSO-E в березні 2022 року затрималося на три дні через те, що в офісі угорського оператора системи передачі MAVIR нібито був ремонт. Прикметно, що контракт на спорудження нових блоків "Пакш-2" Угорщина підписала з "Росатомом" уже після того, як росія анексувала український Крим.

Чому санкції не владні над "Росатомом"

"Росатом" – чи не єдиний зі "стовпів" російської енергетики, який не потрапив під санкції, які у світі вводяться проти путінського режиму. Причина у тому, що впродовж багатьох десятиліть СРСР, а згодом і росія всіляко "підсаджували" інші країни на свої технології в атомній промисловості – за допомогою дешевих кредитів, підкупу місцевих еліт чи гри на їхніх суперечках із Заходом.

Завдяки цьому "Росатом" зараз контролює 40% світового ринку послуг зі збагачення урану і 17% ринку ядерного палива. Щоб зменшити залежність від російських ядерних технологій, всьому світу потрібно докласти дуже багато скоординованих зусиль.

Що ж на цьому фоні робить Віктор Орбан та його уряд? З одного боку вони блокують надання військової та економічної допомоги Україні, блокують її вступ до ЄС та НАТО. З іншого – не просто перешкоджають запровадженню санкцій проти росії та російських компаній, а й ще більше інтегрують Угорщину в російську економіку.

По суті Угорщина зараз підриває внутрішню єдність ЄС та НАТО, а в ширшому сенсі – всієї антипутінської коаліції. Тому можна стверджувати, що її прем’єр Віктор Орбан, який дозволив "Росатому" будувати "Пакш-2", є російським агентом.

Але, як ми вже зазначили, не лише Орбан грає на полі росіян. Є у “Росатома” і Київський науково-дослідний та проєктно-конструкторський інститут "Енергопроект" (КІЕП), який на 70% належить родині бізнесмена і екс-нардепа Олександра Дубового.

Як український "атомний" інститут підігрує "Росатому"

Київський інститут "Енергопроект" – одна з ключових на пострадянському просторі організацій, що займається проектуванням блоків атомних електростанцій з використанням технології ВВЕР. І це не випадково: в радянській енергетиці Україна займала домінуючу роль. В Україні були "прописані" ключові інститути, в яких проектувалися атомні електростанції (поряд з київським "Енергопроектом" варто згадати й Харківський інститут "Енергопроект").

Ці інститути й досі є носіями стратегічної інформації – технічної документації, за якою будуються атомні енергоблоки радянського зразка. Зрозуміло, що її слід ретельно охороняти від росіян – і аж ніяк не ділитися нею з "Росатомом" під час будівництва "Пакш-2".

Проте, за наявною інформацією інститут забезпечує своїми розробками будівництво угорської АЕС.

Згідно з даними державних реєстрів, 25% акцій КІЕП належить державі в особі Міненерго. А 71% – ПрАТ "Міжнародна енергетична компанія" (МЕК), яка в свою чергу належить членам родини колишнього нардепа Олександра Дубового. Так, директором МЕК є син нардепа Марко Олександрович Дубовой, а бенефіціарними власниками – його дружина Світлана Дубова та, ймовірно, заміжня дочка, Софія Погорельська. Акції МЕК також "замкнен" на сім’ю Дубового: найбільшим акціонером МЕК з часткою 99,75% є ПрАТ "Міжнародна інвестиційна група", де бенефіціарами значаться дружина та дочка.

Але раніше 50% акцій "Енергопроекту" належали росіянам. 25% – російському ВАТ "Група Е4", ще 25% мала кіпрська фірма "Antosen Ventures Ltd". "Ці структури входять до складу російської групи "RU-COM" Михайла Абизова, який зараз працює міністром по справам "відкритого уряду" Росії", – повідомляли "Наші гроші" у 2016 році.

У 2017 році частки, що належали росіянам, викупила "Міжнародна енергетична компанія" Дубових. Проте, можна вважати, що це був не "жест доброї волі" з боку кремлівського управлінця, а призначення ним номінальних керівників для свого бізнесу, щоб він не потрапив під антиросійські санкції.

Допомога "Росатому" з боку "Енергопроекту" у будівництві АЕС "Пакш-2" є свідченням того, що росіяни лише формально втратили контроль над українським інститутом. Тоді як проросійський менеджмент КІЕП і далі виконує всі його вказівки та співпрацює з "Росатомом".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини