Головна Статті Суспільство медицина Як зміниться фармацевтичний ринок світу у 2024 році
commentss Cтатті Всі новини

Як зміниться фармацевтичний ринок світу у 2024 році

Які розробки нових революційних препаратів існують на фармацевтичному ринку сьогодні. Основні фактори, що впливають на світову фармацевтику у 2024 році.

9 квітня 2024, 06:40
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Фармацевтична галузь у світі після закінчення пандемії COVID-19 переживає один з найскладніших періодів, що пов'язаний насамперед з перебудовою ринку, зміною форм взаємодії з клієнтами та використанням революційних методів для створення нових препаратів.

Як зміниться фармацевтичний ринок світу у 2024 році

Як зміниться фармацевтичний ринок. Фото з відкритих джерел

Фактори, що впливають на світову фармацевтику у 2024 році

У 2024 році на світову фармацевтичну індустрію впливають 3 основні фактори, які випробують її на міцність і визначать подальшу еволюцію галузі завдяки проривним науковим розробкам та інноваційним стратегіям роботи з клієнтами. 

Реформи системи охорони здоров'я

Фармацевтичні компанії у 2024 році стикнулися з більш жорсткими умовами доступу та ціноутворення в ключових регіонах світу через реформи, які проводять системи охорони здоров'я з метою скорочення витрат на охорону здоров'я. 

У США уряд оголосив про перші 10 препаратів, які обговорюються в рамках Закону про зниження інфляції (IRA). 

Запропоноване законодавство ЄС скоротить термін ексклюзивності лікарських засобів з 10 до 8 років для нових препаратів, які не виходять на ринок у всіх 27 країнах-членах ЄС протягом двох років з моменту їх першого запуску. 

У Німеччині уряд прагне усунути недоліки національного фармацевтичного законодавства ("AMNOG 2.0") та провести подальші реформи для контролю вартості лікарських засобів; одночасно в Італії триває довгоочікувана реорганізація Італійського агентства з лікарських засобів (AIFA). 

У Японії та Китаї уряди реалізують аналогічні ініціативи зі зниження цін на лікарські засоби.

У результаті цих далекосяжних ініціатив фармацевтична галузь стикається з невизначеністю та перспективою значного тиску на її модель роботи. 

Демографічні зрушення

Більшість країн світу відчувають серйозні соціально-економічні труднощі, викликані швидким старінням населення та зниженням народжуваності.

Наприклад, Іспанія прогнозує повну зміну вкладу робочої сили в зростання ВВП (з +0,6 % у період з 2000 по 2018 рік до -0,6 % у 2040 році), що перетвориться з трудового стимулу на майбутній тягар; Швейцарія, у свою чергу, прогнозує зростання державних витрат на охорону здоров'я на 30 % до 2050 року, в основному шляхом проєктів з довгостроковим періодом. 

Південна Корея та Китай вже стикаються з економічними наслідками того, що все менше дорослих працездатного віку платять податки, необхідні їх урядам для фінансування медичних послуг для зростаючого геронтологічного населення. 

Ці зміни підкреслюють невідкладну необхідність інвестувати в профілактику здоров’я, щоб зменшити майбутні витрати на лікування захворювань. 

Зміна настроїв та очікувань пацієнтів

Попри те, що довіра до фармацевтичних компаній відновилася після недавніх мінімумів, більшість споживачів медичних послуг негативно ставляться до охорони здоров'я в цілому та до фармацевтичної промисловості зокрема. 

Як зазначається у звіті ZS "Майбутнє охорони здоров'я в 2024 році", приблизно половина споживачів медичних послуг у шести країнах стверджують, що система не дбає про таких людей, як вони. Крім того, між лікарями та їх пацієнтами зберігаються розбіжності за якості обслуговування: лікарі значно рідше вважають, що їх пацієнти задоволені отриманим медичним обслуговуванням, ніж пацієнти кажуть те саме. 

Але ще більшу тривогу, ніж розрив між лікарями та пацієнтами, викликає те, що все більше споживачів воліють уникати системи охорони здоров'я. За даними того ж дослідження, кожний четвертий пацієнт уникає звертатися за медичною допомогою через незручності, і стільки ж — через дорожнечу. 

Ці негативні настрої створюють серйозні проблеми для фармацевтичних компаній, які намагаються приваблювати та лікувати пацієнтів. 

Розробки нових революційних препаратів у 2024 році

Зараз ми переживаємо те, що газета The New York Times назвала "золотим століттям медицини". У той час як колись революційні платформи та методи, такі як моноклональні антитіла (mAbs), стали звичним явищем, ми спостерігаємо появу радикально нових методів, таких як мРНК, лікарські кон'югати антитіл (ADCs) і терапія на основі мікробіомів.

Серед найбільш популярних тенденцій, які будуть переважати на фармацевтичному ринку у 2024 році варто виділити 3 групи лікарських препаратів, що найбільше затребувані серед споживачів усіх країн світу.

Препарати проти ожиріння

Нові препарати зроблять революцію в лікуванні ожиріння. Попри багаторічні зусилля з лікування надлишкової ваги шляхом зміни способу життя, хірургічного втручання та інших заходів, тягар цього хронічного захворювання для здоров'я та економіки продовжує зростати: за останніми оцінками, близько 800 мільйонів людей у світі живуть з цим хронічним захворюванням. 

Препарати GLP-1 і GLP1/GIP, схвалені для лікування ожиріння, показали чудові клінічні результати — втрата ваги досягає 25 % порівняно з 7 % у препаратів попередніх класів, що кардинально змінює картину лікування для пацієнтів та постачальників послуг. Завдяки поєднанню лікарських засобів, технологій, коучингу та інших методів, нарешті, з'явився надійний шлях до перемоги над ожирінням. 

Препарати проти захворювань центральної нервової системи

Значні можливості для зростання демонструють препарати, які модифікують захворювання центральної нервової системи (ЦНС). Хвороба Альцгеймера характеризується високою незадоволеністю потреб та 99% частотою невдач клінічних випробувань протягом останніх двох десятиліть. 

Препарати, що модифікують перебіг хвороби, такі як леканемаб компанії Eisai та донанемаб компанії Eli Lilly, які, за прогнозами, стануть одними з найбільш затребуваних до 2028 року, не лише усувають симптоми, а й фактично сповільнюють прогресування хвороби. 

Інвестиції в терапію ЦНС продовжуватимуться, виходячи за межі антиамілоїдних препаратів, включаючи вакцини, терапію стовбуровими клітинами та лікування, спрямоване на агрегати тау. 

Препарати для лікування серцево-судинних захворювань

Інновації в лікуванні серцево-судинних захворювань виходять на новий рівень. 

Попри численні ефективні методи лікування, серцево-судинні захворювання залишаються однією з найпоширеніших причин смертності у світі. Це підкреслює необхідність приділяти більше уваги ранній діагностиці та втручанню, а також продовжувати інновації, особливо в галузі спеціалізованих методів лікування. 

У 2024 році з'являться або прискоряться 4 тенденції в галузі серцево-судинних захворювань: більш широке використання штучного інтелекту для профілактики та первинної медичної допомоги; подальше використання точної медицини для надання індивідуального лікування; визначення нових молекулярних мішеней для ліків, таких як рівень Лп(а) для серцево-судинних захворювань, для більш раннього виявлення захворювання; та повторне призначення ліків, прикладом чого є ранні випробування, які показують клінічні переваги GLP-1 не лише при ожирінні та діабеті. 

Фармацевтичні компанії також у поточному році продовжать перехід на персоналізовану клітинну та генну терапію.

Фармацевтична галузь у 2024 році зіткнулася з серйозними викликами. Тому, щоб залишатися конкурентоспроможною, фармацевтичний ринок повинен буде адаптуватися до цих викликів та використовувати стратегії, засновані на інноваціях у галузі цифрових технологій та штучного інтелекту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини