Головна Статті Суспільство медицина Смерть дружини ексміністра в «Борисі»: спливла ще одна подібна історія в цій же клініці
commentss Cтатті Всі новини

Смерть дружини ексміністра в «Борисі»: спливла ще одна подібна історія в цій же клініці

Журналісти «Коментарів» дізналися, що в клініці «Борис» вже траплялася майже така ж історія, як з Анастасією Островською, яка загинула після звичайної планової операції

13 листопада 2020, 13:45 comments4479
Поділіться публікацією:

Україну вразила історія  смерті 35-річної дружини ексміністра охорони здоров'я України Олександра Квіташвілі Анастасії Островської в приватній клініці Києва "Борис". Як виявилося, подібне трапилося в цій лікарні не вперше.

Смерть дружини ексміністра в «Борисі»: спливла ще одна подібна історія в цій же клініці

Фото: Anastasiia Ostrovska, Facebook

Як написала сестра загиблої Вероніка Островська на своїй сторінці в Facebook, у клініці "Борис" жінці робили планову лапароскопічну операцію з видалення каменів із жовчного проходу.

"Лікарі випадково відрізали, за їхніми словами, судину, яка живила печінку. Операція, яка повинна була тривати 40 хвилин, тривала п'ять годин, оскільки зупиняли кров, — йдеться в повідомленні Вероніки. — Потім була реабілітація тиждень, а потім ще одна операція через те, що погано були поставлені дренажі й рідини не виходили. Запевняли, що все добре зробили, але через тиждень почалася кровотеча і знову провели операцію. Потім запевнили, що йде на поправку і перевели в клініку "Добробут" на реабілітацію. На другий день в "Добробуті" зробили четверту операцію, яка була останньою. Після неї вони вирішили не виводити сестру з наркотичного сну і не припиняти реанімаційні заходи. Я приїхала в лікарню без дзвінка — інтуїтивно, але вони п'ять хвилин як відключили її від всіх апаратів. Протягом усього лікування хірурги говорили, що роблять все можливе".

Смерть дружини ексміністра в «Борисі»: спливла ще одна подібна історія в цій же клініці - фото 2

У прес-службі клініки "Борис" нам заявили, що коментувати те, що трапилося, не будуть. Також відмовилися підтверджувати або заперечувати питання про те, чи ведеться якесь внутрішнє розслідування в медцентрі у зв'язку зі смертю пацієнтки.

"Будь-які коментарі порушують закон про конфіденційність інформації та передачу третім особам. Ми не коментуємо цю тему, так само як й інші теми, які стосуються пацієнтів", — заявили нашому виданню в "Борисі".

Киянин ледь не загинув через таку ж операцію, як  в Анастасії Островської

Прощання з Анастасією Островською відбулось 11 листопада. Історія не залишила байдужими багатьох українців. Після виходу матеріалу про смерть Островської на порталі "Коментарі" до нас звернулася киянка, чоловік якої також ледь не загинув через таку ж операцію в цій же клініці. Так, три роки тому, 15 листопада 2017 року, 52-річний киянин Емін Дашдаміров звернувся в клініку "Борис" через дискомфорт у черевній порожнині. УЗД показало камені в жовчному міхурі. Після консультацій з хірургом цієї клініки було прийнято рішення провести операцію з видалення жовчного міхура.

"23 листопада 2017 року ми приїхали в клініку "Борис" на планову операцію — лапароскопічну холецистектомію. Після операції чоловік пробув у клініці сім днів замість трьох позначених раніше. Як пояснив хірург: "Так буває". І чоловіка виписали на амбулаторне лікування в домашній обстановці з підвищеною температурою і з дренажем під печінкою. Мовляв, все само закриється, а потім все знімемо", — згадує подію дружина хворого Ольга.

Але вже через кілька годин у чоловіка почалися температурні коливання від 35 до 38 градусів. Хірург телефоном призначив медикаменти, зазначивши, що все повинно пройти. Але температура продовжувала то підійматися, то падати всі наступні дні.

"Рано вранці 7 грудня 2017 року я привезла чоловіка в клініку "Борис". Після огляду черговим хірургом було прийнято рішення його терміново госпіталізувати з діагнозом перитоніт! Через те, що час видко спливав і чоловік був на межі життя і смерті, було вирішено робити операцію терміново, там же, в клініці", — розповідає жінка.

За словами Ольги, операція тривала близько шести годин. Більш того, її чоловік пролежав 20 днів в реанімації. Всі ці дні лікарі не давали жодних гарантій, що пацієнт виживе. Виписали чоловіка 28 грудня. Лікування продовжили амбулаторно вдома, знову ж таки — з дренажем під печінкою. Але, як виявилося, на цьому проблеми зі здоров'ям не закінчилися.

"Ми були щасливі, що він залишився живий! І ніхто з лікарів нам не розповів про серйозність його ситуації, і що проблеми у нас тільки починаються, — розповідає Ольга. — Була пошкоджена основна артерія печінки, жовчні протоки, і з цим "букетом" нас виписали. Так, сказали, що зроблять операцію, але не раніше, ніж через рік".

Смерть дружини ексміністра в «Борисі»: спливла ще одна подібна історія в цій же клініці - фото 3
Планова операція в "Борисі" обернулася боротьбою за життя

Однак за цей час у чоловіка почалися проблеми зі здоров'ям. Дренаж йому так і не зняли, виявилося, що без нього він жити не зможе, бо жовч мала виливатися назовні. Крім того, розвинулась механічна жовтяниця, самопочуття ставало все гіршим. Щоб все це виправити, була потрібна нова операція.

"У "Борисі" нам заявили, що, взагалі, такого роду операції вони не роблять. І тоді ми почали пошуки в інших клініках і лікарнях України, які також заявили, що вони допомогти нам не можуть", — згадує Ольга.

Знайти клініку, яка погодилася допомогти українцеві, вдалося в Німеччині. Але лікарі відразу сказали сім'ї — пацієнт на межі й потрібна термінова операція.

"У Німеччині чоловік переніс дві операції, одна з яких — видалення частини печінки. Оскільки в "Борисі" під час першої операції були пошкоджені судини в печінці,  орган почав атрофуватися, тим самим створюючи загрозу всьому організму, — розповіла Ольга. — Після операції та лікування в Німеччині нас попередили, що це ще не все. Як правило, після таких операцій відбувається звуження жовчних проток, які з'єднують печінку зі шлунком. Так і сталося... Почалося звуження. А через це й інші проблеми, пов'язані з печінкою, шлунком і загальним станом організму".

Еміну знову знадобилося втручання хірургів. Знову дренажі, стаціонар у лікарнях, лікування, хірургія... І в такому режимі сім'ї доводиться жити до цього дня.

"З цього моменту чоловік періодично знаходиться в лікарні, його виписують на амбулаторне лікування додому — і назад до лікарні. І це все триває три роки, до сьогодні! І весь цей час в печінці перебуває дренаж, без якого він не може жити. Під час останніх обстежень було виявлено ще й більярдний цироз печінки, і тромбоз у стравоході, що знову за собою тягне оперативні втручання", — розповіла Ольга.

Постійні лікарні, звільнення та інвалідність

Подружжя просто повірити не могло, що після планового видалення жовчного міхура в приватній столичній лікарні їм доведеться щодня боротися за життя. Емін отримав довічну інвалідність II групи, за станом здоров'я довелося піти звільнитися  з роботи. За словами Ольги, вони з чоловіком подали заяву в правоохоронні органи, зверталися до місцевої влади, але зусилля не увінчалися успіхом.

"Крім того, з боку клініки жодної допомоги також запропоновано не було, гроші за першу операцію не повернули", — додала киянка.

Лікарі, за словами Ольги, то визнавали свою помилку, то заявляли про "анатомічні особливості організму".

"Коли ми прочитали статтю про смерть молодої дівчини Анастасії Островської після такої ж точно операції, яку пережив мій чоловік, ми були глибоко обурені! Чому дотепер ніхто на офіційному рівні не дав оцінку тому, що відбувається в цій клініці? І на сьогодні йдеться  вже  не про якусь медичну помилку, має йти мова, як я вважаю, про кримінальну відповідальність лікарів і притягнення до відповідальності адміністрації лікарні за неподобство і беззаконня, які там чиняться", — резюмує Ольга.

Своєю чергою, Емін зазначає, що залишатися в стороні від таких подій не можна.

"Своє завдання я бачу в тому, щоб попередити людей, які захочуть мати справу з клінікою "Борис", що в її стінах є некваліфіковані та непрофесійні лікарі", — заявив Емін Дашдаміров.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ант С

29 вересня 2021, 22:14

Часто в этой странной клинике что-то люди гибнут! Кого вообще туда на работу по блату берут ?!??

Яна

26 листопада 2020, 05:27

Чудовищно, как жить в этой банановой стране., если в больнице тебя поджидают убийцы, а ты им за это ещё и платишь


Новини