Головна Статті Суспільство медицина «Марихуана в аптеці»: Україна на порозі легалізації наркотиків
commentss Cтатті Всі новини

«Марихуана в аптеці»: Україна на порозі легалізації наркотиків

«Коментарі» розбиралися, що змінить легалізація наркотиків в Україні

12 березня 2021, 13:57 comments3565
Поділіться публікацією:

Чимало наркотиків в Україні продається цілком легально. Наприклад, тютюн – хто хоча б раз кидав курити, той знає, яка це страшна звичка. Про алкоголь і говорити не варто. Крім того, є кава, яку можна купити на будь-якому перехресті, а "кофеїнова ломка" теж дуже неприємна річ. До того ж надмірне вживання кави суттєво погіршує стан здоров’я.

«Марихуана в аптеці»: Україна на порозі легалізації наркотиків

Наркотики. Колаж: Д. Романюк/comments.ua

Врешті-решт, є робота – у трудоголіків навіть вона викликає залежність.

Проте зовсім скоро легальних наркотиків в Україні формально може стати більше. Формально. Що відбувається на справді уже зараз, розбиралися "Коментарі".

"Унадився журавель до бабиних конопель"

Ще у 30-ті роки XX століття Україна була лідером серед республік СРСР із виготовлення виробів із конопель: пеньки, конопляної олії тощо. У нас практично ідеальні умови для вирощування таких культур як коноплі. І лише порівняно нещодавно українці відкрили для себе й інші властивості канабісу (питання про те, що курили козаки в люльках для істориків не є дискусійним). І то не всі українці: ще живе покоління, представники якого не замислюються, навіщо бабі з народної пісні були потрібні коноплі.

А ось зараз справи у журавля, який крав коноплі у баби, були б зовсім кепські. За чинним законодавством зберігання канабісу – це конфлікт із законом: якщо у вас знайдуть до 5 г конопель, справа може обернутися штрафом або виправними роботами. Якщо ж канабісу буде більше ніж 5 г, настане кримінальна відповідальність – обмеження волі на три роки. Тому що український Кримінальний кодекс не розрізняє легких і важких наркотиків.

Слід сказати, що ставлення до канабісу у різних країнах дуже варіюється – від категоричної заборони (Азербайджан, Афганістан, Білорусь, Вірменія, Єгипет, Іран, Ірак, Йорданія, Китай, Саудівська Аравія, Угорщина тощо) аж до цілковитої легальності медичної та рекреаційної марихуани (наприклад, Канада, Нідерланди, деякі штати США). Це не означає, що кущі конопель там вільно колосяться – держава жорстко контролює та регламентує і вирощування, і збут.

Небезпека канабісу, вигадана й реальна

Парадокс: "травичка" не викликає залежності й може бути навіть корисною для здоров’я, але всі наркомани починали саме з неї. Значною  мірою це пояснюється тим, що коли людина все життя чує, що наркотики – це страшно, раз спробуєш – і пропадеш, то, спробувавши найдоступніший наркотик канабіс, вона бачить, що нічого страшного не сталося. Тоді людина пробує вже опіоїди… І тут уже й виявляється, що наркотики все-таки зло.

Тому ті, кому вдалося подолати наркозалежність, закликають до диференціації. Мовляв, треба з самого початку казати правду: не всі наркотики однаково шкідливі. Тим більше що наркотики, котрі вільно можна купити в Україні, набагато шкідливіші і для самої людини, і для її оточення.

Згадаймо лиш експертну шкалу шкідливості рекреаційних наркотиків, опубліковану в авторитетному медичному журналі Lancet у 2010 році.

«Марихуана в аптеці»: Україна на порозі легалізації наркотиків - фото 2

2 грудня Комісія ООН з наркотичних засобів підтримала рекомендацію ВООЗ виключити канабіс зі списку небезпечних наркотиків (у якому він сусідив, наприклад, із героїном). Проте канабіс досі фігурує у списку наркотиків, за якими необхідний міжнародний контроль.

Хто виступає за легалізацію канабісу в Україні

Звичайно, серед тих, хто обстоює легалізацію марихуани, є й бізнесмени, котрі бачать потенційний прибуток, і любителі забити "косячок". Але найбільш палко готові боротися не вони, а пацієнти.

Представник БО "Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)" Олексій Квітковський розповідає про жінку, яка була змушена продати квартиру в Харкові, аби її хвора на епілепсію дочка могла отримати лікування канабісом, у результаті якого кількість припадків знизилася від 15-20 на добу до 3 на тиждень. "Люди продали квартиру й переїхали в Ізраїль – винаймають там житло, щоб своїй дитині забезпечити лікування", – говорить представник благодійної організації.

Легалізація медичного канабісу дала б можливість двом мільйонам українців отримати такі необхідні знеболювальні. Препаратів на основі конопляної олії потребують пацієнти з онкологічними захворюваннями, хворобою Альцгеймера, розсіяним склерозом, епілепсією, ПТСР, депресивними розладами тощо. Експерти також звертають увагу на той факт, що у нашій країні знеболювальні препарати на основі опіоїдів, від яких виробляється залежність – це нормально, а розробка не менш ефективних медикаментів, які при цьому мають набагато менше побічних ефектів, категорично заборонена.

Проте у кінці 2020 року в українських пацієнтів з’явилася надія. Нардеп Ольга Стефанишина ("Голос") внесла до ВР законопроект про регулювання медичного канабісу. Таким чином можна, не міняючи Кримінального кодексу, дати можливість хворим отримувати знеболювальне, заради якого дехто з них готовий порушувати закон.

У своєму дописі в ФБ Ольга Стефанишина навела слова Нії Нікель, дворічна донька якої має дуже важку форму епілепсії: "У неї фармрезистентність – це означає, що препарати або не працюють, або погіршують її стан. Ми вжили купу заходів, але напади продовжуються. Їх 5-6 на день. Кожен напад – це скорочення усіх м’язів. Це пекельний біль. Напад триває по 40 хвилин, і ці муки моя дитина відчуває кожен день усе життя. Єві можуть допомогти лише ліки на основі медичного канабісу. Але переді мною стоїть питання: я криміналом займаюся чи лікуванням своєї дитини? Бо ці ліки все ще не легалізовані".

Законопроект №4553 також відомий як "Закон для Софійки" – його "обличчям" стала реальна маленька пацієнтка з рідкісною формою епілепсії. Звісно, така Софійка не одна – це збірний образ усіх маленьких (та й не лише маленьких) пацієнтів, які так чекають на врегулювання питання з медичним канабісом.

Щоправда, невідомо, скільки їм ще доведеться чекати. Коли депутати повернулися до роботи 25 січня, пацієнтські організації влаштували пікет під Погоджувальною радою за внесення законопроекту 4553 в порядок денний сесії Верховної Ради.

Пікетувальники змайстрували для депутатів символічний "килим болю" (дощечку з цвяхами, що символізує щоденний біль хворих, який може полегшити легальний канабіс), аби ті відчули хоч краплинку того, що відчувають важкохворі щодня. Щоправда, депутати не стали псувати дороге взуття і скористалися іншим входом. А на погоджувальній раді ніякого рішення щодо "закону для Софійки" не прийняли.

Якщо канабіс легалізують…

Якщо процес легалізації канабісу буде зроблено правильно, повернення конопель українського виробництва позитивно позначиться на економіці. Декриміналізація марихуани може зрушити системні зміни не лише в медицині, а й у харчовій промисловості, будівництві, енергетиці, целюлозно-паперовій і текстильній промисловості.

«Марихуана в аптеці»: Україна на порозі легалізації наркотиків - фото 3

Україна може "згадати літа молоді" і поступово потіснити найбільших гравців на ринку технічного канабісу – наразі це Китай, США, Канада, Чилі та Франція.

Але навіть якщо легалізація канабісу відбудеться за найсміливішим сценарієм, це не означає, що всім підряд дозволять курити марихуану. Просто коноплі вирощуватимуть під контролем, як зараз мак.

"Мій син жив у США, в Лос-Анджелесі, саме тоді, коли там легалізували канабіс, – розповідає Олексій Квітковський. – Він підробляв на одній такій фабриці, де вирощують коноплі та здають в аптеки. За призначенням медиків в аптеці люди купують фактично марихуану. Син говорив: не помітив, щоб люди стали більше курити – навіть менше: хто хотів, курив і раніше, просто тоді це було нелегальним, а тепер стало легальним. На додачу тепер вони стали податки платити – держава почала отримувати мільйони прибутків".

Хоча далеко не все з легалізацією канабісу так гарно. Наприклад, Ліля Вірьовкіна, очільниця ГО "Ти потрібен Україні", написала у своєму дописі у ФБ, що дуже критично ставиться до легалізації канабісу, бо вважає, що це буде просто використано, щоб з України зробити плантацію. "Я хочу, щоб і далі канабіс був строго медичним засобом для продажу в аптеках за рецептами (тобто я проти винесення канабісу із постанови про наркотичні засоби та перетворення його на звичайний вид сигарет, що буде продаватись  скрізь). Я за те, щоб його вирощування було надано лише тим, хто має дозволи на виготовлення ліків суворого нагляду, і це не перетворювалось на плантації канабісу у кожному селі кожним фермером. Ми стільки не з’їмо, а ставати дилером Європи я не хочу. Хочеться мати інший імідж!" – написала Ліля Вірьовкіна.

Не лише лідери громадської думки, а й "пересічні українці" можуть скептично ставитися до ідеї так чи інакше легалізувати канабіс в Україні.

«Марихуана в аптеці»: Україна на порозі легалізації наркотиків - фото 4

який наркотик став найпопулярнішим за період пандемії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Олексій

28 березня 2021, 00:24

Дякую за гарну публікацію до якої входять різні погляди. Це професіональний підхід, а люди нехай самі вирішують за що вони - за забобонні стереотипи, чи за науковий підхід до проблеми доступу до знеболювальних препаратів на основі канабісу.

Kill list maker

14 березня 2021, 09:54

Все тупые пидары, которые выступают против лигалайза, являются врагами народа и будут повешены


Новини