Головна Статті Суспільство неймовірно Оргія на Щекавиці: чому виникла така ідея
commentss Cтатті Всі новини

Оргія на Щекавиці: чому виникла така ідея

Секс на горі Щекавиця - загадковий флешмоб, яким українці, з точки зору психології довели, що вони не тварини

12 жовтня 2022, 02:45 comments6491
Поділіться публікацією:








Після чергової порції заяв з російських бункерів про застосування ядерної зброї, в Україні створили незвичайний флешмоб "Оргія на горі Щекавиці". Обговорюється здійснення масових сексуальних актів у разі ядерної війни. Подібні заходи плануються не тільки у Києві, а й ще у деяких українських містах. "Коментарі" з’ясували, що таке гора Щекавиця, чому зараз виникла така ідея, які тут приховані сенси, та які механізми людської психіки відповідальні за  появу таких своєрідних флешмобів.  

Оргія на Щекавиці: чому виникла така ідея

Оргія на Щекавиці, психологія мас

Гора Щекавиця

Щекавиця – це містичне місце біля київського Подолу, вона згадується в легенді про створення Київа братами Києм, Щеком та Хоривом й сестрою їх Либідь. У стародавніх літературних пам’ятках зазначається, що саме цю гору обрав собі брат Щек, що видно з її назви. Також є легенда, що на горі Щекавиці був похований напівлегендарний князь Віщий Олег, той самий, який у міфах вбив місцевих київських князів Аскольда та Діра та після цього встановив у прадавній Україні владу іноземців – Рюриковичей. Після цього на горі почали часто робити поховання.

"Щекавицю у народі називають "Містом мертвих". – розповідає київський блогер-краєзнавець Кажан. – Ще до радянських часів майже всю вершину гори займав великий цвінтар. Також тут були дохристиянські поховання, знайдені дослідниками. Через те, що тут нібито був похований Олег Віщий у гори є ще одна назва – Олегова могила. Остаточно Щекавиця перетворилася на цвінтар після того, як у 1770 році у Києві спалахнула епідемія чуми. Усі місцеві цвінтари були переповнені, а Дніпро, у повноводдя, виходячи з берегів, часто вимивав на поверхню людські кістки. Тому у 1772 році засновують нове кладовище. Щоб убезпечитися від можливості вимивання останків під час розливів Дніпра, місцем обрали узвища – гору Щекавицю. Від того кладовища вже майже нічого не залишилось. Але сьогодні там є інші цвинтари – наприклад, старообрядницький, якому більш 200 років. З ним межує давне татарське кладовище".

Отже, дивно, що для флешмобу з сексуальною оргією обрали саме Щекавицю, відому великою кількістю поховань. 

Містичні смисли та оргія на горі Щекавиця 

"Слово "оргія" перекладається як таємний обряд для присвячених, тому у справжньому значенні цього поняття оргією не може бути захід, на який запрошують усіх бажаючих, – каже "Коментарі" фахівець з ведичної культури та філософії Андрій Смирнов. – При обговоренні "оргії на Щекавиці" багато захоплених цією темою людей спирається на ведичне коріння Києва, також особливо популярними є зображення еротичних монументів з храму Каджурахо, присвяченого Господу Шиві(до речі, саме в шиваїзмі один з головних символів – Шивалінгам – це символ статевої сили, родючості). Але, насправді, еротична складова, тантричні практики у ведичній культурі та шиваїзмі – це інструмент духовного росту, пробудження внутрішньої енергії, творчості, підвищення усвідомленості. Тобто ті, хто справді захоплюється ведичною культурою та містикою, побачили б в ідеї "оргії на Щекавиці" багато підозрілого, у тому числі вибір місця, яке відомо кладовищами та могилами напівміфологічних стародавних діячів".

"З точки зору містичної складової, у проекті "оргія на Щекавиці" проглядаються інші сенси. – продовжує Андрій Смирнов. – В ведичній культурі багато чого ґрунтується на системі семи чакр. Перша – муладхара – коріння, в ній зароджується статева енергія, яка потім трансформується у інші форми при проходженні через наступні чакри. Друга чакра – свадхістана. Відповідає у тому числі за статеві відносини між чоловіками та жінками. Третя чакра – маніпура – відповідає за волю людини. Згадаємо, що найбільш відомі бренди – Кока-кола, Айфон, Тесла – це у першу чергу суспільний договір, домовленість великої кількості людей, що вони сприймають ці бренди так, як їх рекламують. Тобто, сила цих брендів в тому, що вони постійно привертають до себе увагу людей. Де увага – там й енергія людини. Тому, з точки зору містицизму та ведичної філософії, проект "оргія на Щекавиці" — це чиясь спроба зібрати енергію сприйняття у великої кількості людей, при чому саме по першим трьом чакрам. Можливо, це корисно тим, хто за допомогою погроз ядерною зброєю намагається вирішити якісь власні питання, на фоні того, що сьогодні вже багато людей не цікавляться офіційним порядком денним, мейнстрімним тлумаченням дійсності".

Отже, за сенсом, оргія передбачає якусь мету. Просто оргія заради оргії – це не оргія у справжньому значенні цього терміну. Що стосується маркетингової складової, то відомі українські бренди, структури, політичні та громадські діячі вже підключилися до флешмобу "Оргія на Щекавиці", який отримав неабиякий розголос. Ловлять хайп на темі, якою зацікавилася велика кількість людей.

Культура та інформаційний простір через призму оргії на Щекавиці

Тема загрози ядерної війни та знищення життя не нова у якості стержня світового порядку денного. Спроби її осмислити та якось упорядкувати викликані тим, що розум людини завжди намагається уникнути чогось нового, непередбаченого та прагне очікуваного та зрозумілого майбутнього. Так звана "зона комфорта". Це описують й езотерики, наприклад, Карлос Кастанеда, й сучасні вчені – як то американський нейрофізіолог Джо Діспенза.

У літературі ця тема вперше зустрічається у провідних американських фантастів другої половини ХХ століття. Зокрема, є сюжети, в яких розповідається, що людство припинило жити у великих містах та перейшло до життя у сільській місцевості: мовляв, є стратегічний сенс у війні бити ядерними бомбами по великим містам та немає сенсу бити по площам, де у будинках на 1-2 родини мешкає невелика кількість громадян. Рей Бредбері у книзі "451 по Фаренгейту" пише, що люди, які передчули ядерну війну, сховалися у лісі та у своїх мізках зберегли головні культурні цінності людства, щоб наступні покоління зростали, маючи таку спадщину.

Російський ядерний шантаж, після якого й зародився флешмоб "оргія на Щекавиці", скоріш за все теж має коріння у літературі. У Радянському Союзі, з умовно зачиненого інформаційного простору, з якого походять нинішні російські керманичи, тема ядерної війни розглядалась у книзі Братів Стругацьких "Населений острів"(фільм за цією книгою був знятий в українському Криму на Керченському півострові). У цій книзі сюжет побудовано на тому, що після ядерної війни на землеподібній планеті утворилися три наддержави, в яких панує жорстка автократична тоталітарна диктатура. Це світ мрії путіна.

Українці – не тварини. Психологія оргії на Щекавиці

Одним з сенсів війни проти України та українців є ставлення РФ до наших людей як до тварин, худоби. Психологи кажуть, що з точки зору науки, флешмоб "Оргія на Щекавиці" на рівні звичайних людей доводить, що попри війну та геноцид люди залишилися людьми.

"Ми дотримуємося еволюційної теорії, головна ідея якої – виживання. – каже "Коментарі" психолог, схема-терапевт, гештальт-терапевт Дар’я Лапшина. – Існує три види інстинкту самозбереження: інстинкт самозбереження особи, інстинкт самозбереження групи(ієрархічний – соціальний інстинкт), інстинкт самозбереження роду(статевий). У періоди сильного стресу психіка регресує на "тваринний", інстинктивний рівень, де відсутні питання краси, творчості, творення. Вони відходять на другий план, оскільки потребують великих затрат енергії та не сприяють виживанню. Віддатися статевому інстинкту та поєднатися у момент небезпеки – це закладено у нас еволюцією, і пояснює тваринну потребу здійснити оргію".

На думку психолога, таке явище є розвитком ситуації, психологічної схеми, у якій велика суспільна маса прямує до усвідомлення себе не тваринами, а людьми.

"Наступний крок — звернення до екзистенціальної психології, зустріч з власним страхом, усвідомлення безсилля, визнання, що ми не можемо вплинути на деякі події, та у цьому відчаї знайти нові сенси. – продовжує Дар’я Лапшина. — Саме знаходження нових сенсів робить нас людьми, тваринам ця функція не підвладна". 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини