Головна Статті Суспільство права людини В яких країнах Європи найбільші соцвиплати на дітей, та скільки одержують українські батьки
commentss Cтатті Всі новини

В яких країнах Європи найбільші соцвиплати на дітей, та скільки одержують українські батьки

Де у Європі батьки отримують найбільші соціальні виплати на дітей.

2 лютого 2024, 06:00 comments5507
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

З початком повномасштабної війни Росії проти України, тисячі українських родин змушені були покинути територію нашої держави та шукати притулку в європейських країнах. Тому не дивно, що для біженців з України постало гостро питання про соціальний захист дітей. Які ж виплати на дітей одержують мешканці великих європейських країн та на що може розраховувати українська родина, плануючи народження дитини.

В яких країнах Європи найбільші соцвиплати на дітей, та скільки одержують українські батьки

Соціальні виплати на дітей в країнах Європи. Фото з відкритих джерел

Німеччина

Німецька держава виплачує 250 євро на місяць на кожну народжену дитину.  Виплата не залежить від доходу сім'ї, єдиною умовою є постійне місце проживання одного з батьків у Німеччині.

Крім того, українські біженці, які прирівнюються до громадян Німеччини з точки зору соціальних виплат по безробіттю, щомісячно мають право одержувати на дітей до 14-17 років — 420 євро; дітей віком 6-13 років — 348 євро; дітей до 5 років — 318 євро.

Польща

У Польщі допомога по догляду за дитиною надається на загальну суму до 12 000 злотих (2800 євро) на одну дитину всім без винятку батькам, що проживають в країні. Щомісячну суму виплат так само обирають батьки.

Також батькам надається допомога на дитину до 5 років у розмірі 95 злотих (22 євро) на місяць, на дитину віком від 5 до 18 років — 124 злотих (28 євро) на місяць, для дитини у віці 18-24 років  допомога складає 135 злотих (31 євро) на місяць.

Великобританія

У Великій Британії існує фіксована щотижнева виплата, яка надається всім батькам на первістка і становить 24 фунти стерлінгів на тиждень (28 євро) у 2024 році.

Вони отримують цю допомогу до досягнення дитиною 16 років (або до 20 років, якщо вона продовжує навчання на денній формі), а на всіх наступних дітей батьки отримують 15,90 фунтів стерлінгів на тиждень (19 євро).

Батьки з Європейської економічної зони можуть отримувати ці виплати, якщо їхня дитина не проживає з ними, за умови дотримання певних умов.

Один з батьків повинен сплатити національне страхування (податок стягується безпосередньо із заробітної плати), а якщо він прибув до Великобританії без працевлаштування після 1 липня 2014 року, то повинен відпрацювати 3 місяці до отримання дитячої допомоги.

Ірландія

Сусідка Великої Британії має схожу систему, що не залежить від рівня доходу — фіксована ставка в розмірі 140 євро на місяць доступна для кожної дитини до досягнення нею 16 або 18 років, якщо вона навчається на денній формі навчання або має інвалідність і не може утримувати себе самостійно.

Щоб отримати гроші, батьки або опікуни повинні відповідати звичним умовам проживання, які враховують такі фактори, як право на проживання та тривалість перебування в країні.

Данія

Фінансова допомога в Данії залежить від віку дитини, зменшується з віком і припиняється, коли дитині виповнюється 17 років. Виплати варіюються від 4 506 крон (605 євро) на квартал до 2 808 крон на квартал (377 євро).

Розмір допомоги залежить від доходу одержувачів, і якщо батьки заробляють понад 765 800 крон на рік (102 730 євро), розмір допомоги зменшується.

У 2017 році Данія посилила правила для громадян ЄС, які бажають отримати допомогу на дитину, і тепер вимагає, щоб батьки пропрацювали 6 років для отримання повної виплати, тоді як раніше це було 2 роки.

Франція

У Франції батьки отримують щомісячну допомогу на дитину, яка не залежить від рівня доходів, починаючи з другої дитини. Вони отримують 142,77 євро при народженні двох дітей, 299,20 євро при народженні трьох і додатково 168,04 євро на кожну наступну дитину.

Одноразові виплати при народженні (953,03 євро) або усиновленні (1906,05 євро) дитини надаються батькам, причому обидві виплати залежать від їхнього матеріального становища.

Існують додаткові виплати, деякі з них вимагають перевірки сімейних статків, наприклад, надбавка до сімейного доходу (170,71-256,09 євро на місяць). В цьому випадку розмір сімейної допомоги коригується відповідно до загального доходу домогосподарства або особи, відповідальної за дітей. Зазначені суми застосовуються до сімей, річний дохід яких є меншим або дорівнює 71 194 євро (для сім'ї з 2 дітьми), 77 126 євро (для сім'ї з 3 дітьми), 83 058 євро (для сім'ї з 4 дітьми) + 5 932 євро на кожну додаткову дитину для сім'ї з більш ніж 4 дітьми. Для сімей, чий річний дохід перевищує ці суми, сімейна допомога ділиться на 2 або 4 залежно від рівня доходу.

Інші виплати на дітей, наприклад, допомога на утримання сім'ї (115,30-153,70 євро), не вимагають перевірки. Також можливі додаткові форми фінансування.

Згідно з інформацією CLEISS (Центр європейських і міжнародних зв’язків з питань соціального забезпечення у Франції) для отримання сімейної допомоги обидва батьки і дитина повинні проживати в країні, а батьки повинні довести, що вони постійно проживають у Франції.

Іспанія

Допомога надається одноразово при народженні дитини і розраховується на основі мінімальної місячної заробітної плати за відповідний рік, яка у 2024 році становить 1 134 євро.

Розмір допомоги також залежить від кількості дітей у сім'ї — для двох дітей виплата становить 4-кратний розмір мінімальної заробітної плати, для трьох дітей – 8-кратний, а для чотирьох і більше дітей — 12-кратний розмір мінімальної заробітної плати.

Для отримання цієї виплати один з батьків повинен постійно проживати в Іспанії і мати постійне місце проживання в країні, тому іноземці можуть мати право на її отримання.

Законодавство ЄС передбачає, що виплати на дітей здійснює країна, в якій проживає або працює громадянин ЄС, незалежно від його громадянства.

Туреччина

У Туреччині батьки отримують одноразову виплату при народженні кожної дитини — за першу дитину вони отримують 300 турецьких лір (9 євро), за другу — 400 (12 євро) і за кожну наступну — 600 (18 євро). Вони також отримують 122 ліри щомісяця.

Щоб мати право на допомогу на дитину, один з батьків повинен пропрацювати щонайменше 4 місяці.

Мати або батько дитини повинні мати турецьке громадянство, щоб отримувати будь-яку допомогу на дитину.

Росія

У країні-окупанту батьки отримують виплату під назвою "Материнський капітал" у розмірі близько 453 000 рублів (4850 євро), яка може змінюватися залежно від доходу, а також місця проживання сім'ї.

Ця допомога є цільовою і може бути витрачена на освіту, няню, дитячу кімнату або поліпшення житлових умов.

Також доступні щомісячні гранти, що залежать від рівня доходу сім'ї, залежно від регіону, де вона проживає. У Москві виплати становлять від 20 до 200 євро.

Іноземці не мають права на материнський капітал, але якщо вони мають державну медичну страховку, вони можуть отримати певні виплати на основі доходу при народженні дитини.

Україна

В зв’язку з повномасштабною війною, допомога на дітей в нашій державі не індексується, і як і в 2021 році, батьки в Україні отримують 41 280 гривень при народженні кожної дитини, причому виплати розтягнуті на 3 роки і розділені на різні суми залежно від року.

Існують й інші виплати, які залежать від обставин, наприклад, для матерів-одиначок з низьким рівнем доходу.

Батьки можуть отримувати виплати, якщо вони коли-небудь були зареєстровані як працівники або роботодавці.

Наразі, більшість європейських країн продовжують виплачувати допомогу на дітей громадянам України, які перебувають на їх території в статусі біженців чи мають тимчасовий дозвіл на роботу та  проживання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олена

5 лютого 2024, 11:51

Думаю, в будь-якому разі варто розраховувати на власні сили, особливо в нас Ми наприклад взагалі не плануємо дітей, бо витрати на життя та покупки на віоліті для свого хобі і так забирають значну частину бюджету, а ще ж хочеться поїхати кудись, і про заощадження забувати не варто.


Новини