Головна Статті Суспільство права людини Легалізація порноіндустрії і дорослої порнографії в Україні: за і проти
commentss Cтатті Всі новини

Легалізація порноіндустрії і дорослої порнографії в Україні: за і проти

Однією з багатьох тем, в якій розбираються практично всі українці і яка викликають бурю різноманітних емоцій у широкої громадськості поряд з легалізацією проституції і «легких» наркотиків, є проблематика порноіндустрії та порнографії

6 травня 2021, 22:43 comments5530
Поділіться публікацією:

У засобах масової інформації поняття "порноіндустрії" і "порнографії" часто плутають між собою, тому є сенс розібратися в цьому і підвести раціональну базу для прийняття рішення владою, а саме — про неминучу легалізації і того, й іншого.

Легалізація порноіндустрії і дорослої порнографії в Україні: за і проти

Легалізація порноіндустрії в Україні

Для спрощеного сприйняття відразу варто зазначити, що порнографія — це аудіо-, відео- та інші матеріали, що зображують оголені частини тіла, а також процеси, пов'язані з людською сексуальністю, в тому числі статеві акти в максимально натуральному відображенні. У свою чергу порноіндустрія — це створення, поширення і споживання (використання) порнографічних матеріалів (продуктів і послуг). У порноіндустрії задіяно безліч структур і осіб: актори, продюсери, режисери, сценаристи, фотографи, стилісти, візажисти, виробники порно-іграшок та іншого порно-приладдя, веб-дизайнери і так далі.

Статтею 2 Закону України "Про захист суспільної моралі" прямо забороняється виробництво і оборот (продаж, поширення, зберігання, обмін) в будь-якій формі продукції порнографічного характеру, але нормальне функціонування порноіндустрії неможливо без легалізації порнографії.

Що ж стосується порнографії відповідно до законодавства

Прийнятне для однієї людини, може абсолютно не підходити для іншоъ, навіть, якщо у них приблизно однаковий вік, рівень освіти і підходи до виховання. Наприклад, з уже ставшим знаменитим листуванням у стінах Верховної Ради України з'ясовується, що для деяких представниць однієї з найдавніших професій анальний секс є табу, в той час як для багатьох інших він є прийнятним регулярним заняттям з дотриманням суворих правил, ритуалів і норм гігієни.

Тому встановлення незрозуміло ким і як критеріїв порнографії вже викликає безліч питань. Існує два законодавчі акти, які присвячені цьому питанню. Указом Міністерства культури України № 212 від 16 березня 2018 року "Про затвердження критеріїв щодо віднесення продукції до такої, яка носить порнографічний характер" передбачені максимально розпливчасті підстави для визнання продукції порнографією:

1) основний зміст продукції або її значну частину становить демонстрація крупним планом статевих органів у збудженому стані, деталізований опис або демонстрація статевого акту;

2) продукція, що містить натуралістичне зображення, максимально наближене до реальної анатомії і фізіології людини і її статевого акту;

3) продукція створена виключно з метою статевого збудження її споживачів.

При цьому існує ряд винятків, передбачених статтею 4 вищезазначеного Закону України "Про захист суспільної моралі", а саме: "виробництво або розповсюдження документальних матеріалів, художніх творів літератури, мистецтва і культури, які визнані класичним чи світовим мистецтвом, на обіг наукових, науково популярних, публіцистичних, освітніх матеріалів з питань статі і сексу, виробів сексуального характеру медичного призначення".

Таким чином, вітчизняний законодавець, як часто буває у нас в країні, залишив широкий простір для маневру, зловживань і свавілля контролюючих органів. Особливо "тішить" фраза про класичне і світове мистецтво. А якщо визнання ще попереду? Поліція ж може "обрубати крила" майбутньої "зірки" світового кінематографу.

У будь-якому питанні повинні існувати максимально об'єктивні критерії, за якими будь-яка розсудлива людина змогла б визначити: відчувати їй себе ображеною від споглядання порнографії або розслабитися і отримувати задоволення від якісної еротики. Наприклад, такими критеріями можуть бути: відсоток площі або обсягу статевих органів, які в певний момент присутні в кадрі; допустимі глибина, амплітуда і частота фрікцій при статевому акті; вираз обличчя порноакторів (чи повинні в еротиці вони висловлювати хтивість і задоволення або ж зображати глибоке каяття і засудження власних же дій) і так далі. Принаймні актори, режисери і споживачі будуть хоч якось захищені від свавілля представників влади, які цілком можуть бути психічно неадекватними, незадоволеними сексуальним життям людьми.

А "експерти" хто: варіант класифікації

Хто ж ці "інквізитори сучасності", які за дорослих людей вирішують, що їм можна робити і дивитися, а що не можна — поки до кінця не зрозуміло. Правда, можна припустити, що ці псевдо-експерти діляться на дві основні категорії. Перша — ханжі, які зосереджено й з серйозним виразом обличчя розглядають відео-, аудіо- та фотоматеріали на предмет наявності порнографії. При цьому вони однією рукою пишуть "експертне" висновок, а інший здійснюють поступальні або вібруючі руху під столом так, щоб ніхто не помітив і не запідозрив нічого й поганому. Друга категорія — асексуали, які в принципі не здатні відчути взагалі, про що йде мова, і мати хоч якесь професійне думка.

У загальному і цілому українське суспільство давно виросло з релігійних і комуністичних "штанців", щоб йому під "новим соусом" можна було "продати" марення про існування таємничого "експертного" знання про відмінності порнографії від еротики, доступного тільки обраним, і яке неможливо зрозуміти іншим 99,9% населення, тому всі інші повинні просто підкорятися, не замислюючись.

Порноактриси і порноактор набагато чесніше і симпатичніше народних обранців і чиновників в Україні з їх псевдо-патріотичним пафосом; цинічним міркуванням про релігії, моралі; пропозиціях продати домашніх вихованців для оплати комунальних послуг; показною і позбавленою смаку розкішшю; безграмотної промовою як російською, так і українською мовами; обсценной (ненормативної) лексикою в прямому ефірі; відсутністю професіоналізму в державному управлінні і витонченістю в питаннях приховування доходів і власного збагачення за рахунок державного бюджету.

Порнографія, як нормальна частина життя безлічі дорослих людей

Порнографія є природною частиною життя значної частини населення нашої планети. Приблизно 25% всіх пошукових запитів пов'язані з порно, 12% всіх сайтів містять порноконтент. Кожну секунду в світі витрачається більше 3 тис. Дол. На ознайомлення з порнографією або придбання відео, майже 30 тис. Глядачів дивляться фільми для дорослих, 372 людини набирають в пошукових системах запити з цієї тематики . Згідно з результатами дослідження Barna Group , 64% християн і 15% християнок зізналися, що дивляться порнофільми хоча б раз на місяць, при цьому показники для інших респондентів склали 65% і 30% відповідно.

Радикальний феміністський стереотип про те, що порно дивляться тільки тупі, агресивні і хтиві самці, які сплять і бачать, як би сильніше принизити і поексплуатувати жіноче тіло хоча б у віртуальній реальності, "розбивається" статистикою переглядів порнографії і аргументами феміністок інших напрямків.

Ліберальні феміністки, ставлячись по-різному до порно, проте, визнають право людини на виробництво і споживання будь-якого контенту, в той час як сексуально позитивно налаштовані феміністки активно підтримують порнографію, оскільки вона допомагає жінкам сексуально розкріпачитися і прийняти своє тіло.

Ще в 2016 році загальна кількість відвідувань найбільшого порносайту в світі Pornhub досягло 23 мільярдів, або 44 тисяч відвідувань за одну хвилину, при цьому жінки становили 26% від усіх відвідувачів. У 2015 році, згідно з опитуванням читачок американського журналу Marie Claire, 31% з них дивилися порно щотижня, а 30% — кілька разів на місяць, що покращувало їх сексуальне життя і прискорювало досягнення оргазму.

Легалізація порнографії і порноіндустрії в Україні: що потрібно зробити

Боротьба з дитячою порнографією в Україні передбачена статтями 301 з приміткою 1 (покарання за отримання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження) і 301 з приміткою 2 Кримінального кодексу України (проведення видовищного заходи сексуального характеру за участю неповнолітнього / їй).

Мова йде про легалізацію тільки дорослої порнографії, а саме скасування статті 301 Кримінального кодексу України, що дозволить на законних підставах займатися ввезенням, виготовленням, збутом і розповсюдженням порнографічних предметів в Україні. Пропаганда насильства, расової і будь-який інший нетерпимості повинні бути заборонені. Все інше цілком нормально. Те ж стосується веб-моделей. Жінка або чоловік в спокійній і безпечній обстановці маніпулюють своїм тілом і за це отримують гроші, при цьому вирішуючи, на які дії погоджуватися, а на які — ні. При бажанні особа може бути приховано маскою, татуювання замазані, тому ідентифікація стає практично неможливою.

Легалізація дорослої порнографії і відповідно порноіндустрії, як і в випадку з легалізацією проституції в Україні, спричинить за собою значні зміни в трудовому законодавстві, оскільки на задіяних в порноіндустрії працівників і роботодавців пошириться дія положень Цивільного кодексу України (частина 1 статті 34 про дозвіл працювати з 18 років з настання повної дієздатності, обмеження дії частини 2 статті 34 та статті 35 — заборонити працювати в цій сфері з 16 років при будь-яких обставинах) і Кодексу законів про працю України (максимальна тривалість робочого часу — не більше 40 годин на тиждень (стаття 50) ; перерву на відпочинок і харчування (стаття 66); право на один або два вихідних дні на тиждень (стаття 67) і багато інших).

Звичайно, на вагітних, жінок, які мають дітей віком до 3-х років, інфікованих і тих, які мають наркотичну залежність, повинен поширюватися заборона на роботу в порноіндустрії. З 1998 року в США введено обов'язкове тестування на ВІЛ порноактрис і порноакторів. За минулий час лише четверо з них отримали позитивний результат тесту, що підтверджує ефективність обов'язкового регулярного медичного обстеження для порноактрис і порноакторів не рідше одного разу в три місяці (квартал) і, з огляду на особливий ризик професійних захворювань, — обов'язкове медичне страхування.

Легалізація порнографії і порноіндустрії в Україні: очікувані результати

За даними журналіста Сергія Жданова, розгорнута структура витрат за один робочий день при зйомках професійних порнофільмів, у яких задіяні виконавці, режисер, продюсер, художник по макіяжу і операторська команда, виглядає таким чином: гримери — 100-150 дол .; оператори — 500-700 дол .; освітлювачі — 350 дол .; звукорежисери — 200-400 дол .; режисери — фіксована плата або заощаджені гроші (0-5 тис. дол.); оренда знімальних майданчиків (номер в мотелі, приватний будинок) — 200-1000 дол .; порноактриси — в залежності від специфіки сцен, в яких знімаються, 200-1000 дол .; порноактор — 200-600 дол. В Україні порноактриси, як правило, отримують 200-300 дол. за знімальний день, а порноактери — 100-150 дол.

Порноіндустрія — це одна з небагатьох сфер діяльності, де явно простежується гендерний перекіс в оплаті праці на користь жінок — виконавиць ролей у порівнянні з чоловіками.

Важливим аспектом легальної трудової діяльності є оподаткування. Порноіндустрія може сприяти активному поповненню державного і місцевих бюджетів. Наприклад, в Каліфорнії, в якій знімають 90% американських порнофільмів, порноіндустрія забезпечує 8% всіх податкових надходжень ; в Чехії — 8%, а в деяких німецьких землях — до 20%.

В українських реаліях логічним видається віднесення робітниць і працівників порноіндустрії до категорій осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю (до них відносяться також адвокати та нотаріуси). Згідно з нормами Податкового кодексу України (статті 167 і 178, а також перехідні положення), такі особи повинні оплачувати податок на доходи фізичних осіб в розмірі 18% і військовий збір в сумі 1,5%, а також відповідно до статей 4, 7 і 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" додатково 22% у вигляді внеску в різноманітні фонди соціального страхування. Таким чином, загальне податкове навантаження складе 41,5% від всього доходу.

Доктор юридичних наук, генерал-майор міліції у відставці Володимир Овчинский, посилаючись на дані Інтерполу , вказує, що в інтернеті є близько 100 тис. Сайтів з дитячою порнографією, при цьому щорічний світовий дохід від цього огидного і злочинного бізнесу перевищує 3 млрд дол.

За даними журналіста Юрія Болотова , глобальна порноіндустрія приносить 57 млрд дол. На рік (в тому числі порнофільми — 20 млрд дол., Друкована продукція — 7,5 млрд дол., Інтернет — 5 млрд дол., Клуби для дорослих — 5 млрд дол ., live cam-моделі — 2 млрд дол., секс-іграшки — 15 млрд дол.). Таким чином, абсолютно неприйнятна дитяча порноіндустрія становить близько 5% від загального обсягу доходу цієї галузі, тобто 95% товарів і послуг, а також діяльність, пов'язана з їх створенням і оборотом, можуть бути ефективно легалізовані.

У свою чергу доходи порноіндустрії в Україні оцінюються в 5 млрд дол. На рік, тобто при збереженні приблизно такого ж співвідношення дорослої і дитячої порнографії, як і в загальносвітовому тренді, потенційно легальними можуть бути 4,75 млрд дол. В рік.

За даними спільного дослідження Національного банку України, уряду, платіжної системи MasterСard і аудиторської компанії Ernst & Young, рівень тіньової економіки в Україні становить 23,8% ВВП, що дозволяє нам припустити приблизно такий же рівень ухилення від оподаткування при легалізації порноіндустрії і порнографії. Тобто з 4,75 млрд дол. Доходів офіційно буде задекларовано приблизно 75%, або 3,563 млрд дол. Таким чином, потенційні прямі доходи держави від легалізації проституції за найскромнішими підрахунками можуть скласти 1,479 млрд дол., Що еквівалентно 3,8% всіх доходів, або 34,8% витрат на оборону, або 26,3% витрат на медицину, передбачених Державним бюджетом України на 2021 рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Участник АнтиО

7 травня 2021, 13:10

Ни в коем случае. Просмотры порнографии и онанизм, как ее следствие, негативно влияют на мужское здоровье. Начинаются проблемы с сексом. Просмотр порнухи это зависимость сродни наркомании и алкоголизму. Целесообразно легализовать проституцию. Порнография это перебор. Обратите внимание, что петиции за закрытие Порнхаба набрала достаточно количество голосов и владельцы почистили его от жестких видео и ввели ограничения. Когда я был школьником, то вовсю наяривал на газеты и видео. Хотите этого для своих детей? Никакие программы ограничения, родительские контроли не помогут. Порно нужно запретить в Украине, а не легализовать.

Сташинский

7 травня 2021, 06:40

Ну, а что еще можно продать на Украине после земли и достоинства граждан, ставших батраками? Конечно же мохнатое золото! Ведь его только прибывает. Грех не воспользоваться нищими, доведенными до отчаяния от безденежья женщинами, да и мужчинами тож.

Правдоруб

6 травня 2021, 23:05

Позор такому президенту и его банде!!! тьфу мерзость

1

6 травня 2021, 21:53

Окошко Овертона приоткрыли.


Новини