Головна Статті Суспільство події З «вугільного» барона до «телевізійного» - Віталій Кропачов намагається створити імідж чесного бізнесмена
commentss Cтатті Всі новини

З «вугільного» барона до «телевізійного» - Віталій Кропачов намагається створити імідж чесного бізнесмена

Навіщо Віталій Кропачов відкрив власний телеканал

19 квітня 2023, 22:05
Поділіться публікацією:

Більшість великих бізнесменів у нашій країні готові ділитися історіями успіху, але не готові розповісти, як заробили свій перший мільйон. Кожен має скелети в шафі, хтось хоче їх забути, а хтось замаскувати.

З «вугільного» барона до «телевізійного» - Віталій Кропачов намагається створити імідж чесного бізнесмена

Навіщо Віталій Кропачов відкрив власний телеканал

Одним із таких прикладів є колишній депутат Донецької облради від Партії регіонів Віталій Кропачов, якого в інтернеті називають "смотрящим" за державною вугільною галуззю української економіки 2017-2019 років.

Наразі бізнесмен активно роздає інтерв'ю різним виданням, закликаючи повернути додому українців, які виїхали через війну, і навіть відкрив власний TV -канал.

Кропачов під прикриттям Кононенка

Можливо саме завдяки підтримці всесильного на той момент нардепа від Блоку Петра Порошенка та друга тодішнього президента Ігоря Кононенка, Віталій Кропачов у 2017-му році швидко отримав вплив на державних вугільних підприємствах. Також він зміг купити на власне ТОВ "Укрдонінвест", збагачувальні фабрики старшого сина екс-президента Олександра Януковича, який втік до Росії, — "Комсомольська", "Україна" та "Росія". При цьому джерела походження грошей, які необхідні для такої покупки, залишаються загадкою.

Фабрики не простоювали та активно збагачували вугілля на користь державного "Центренерго", перемагаючи практично у всіх тендерах на його збагачення. Одне це принесло структурам Кропачова сотні мільйонів гривень.

Так, збагачувальна фабрика "Україна", що нині перебуває в стані банкрутства на держтендерах у 2016-2017 роках за даними аналітичної системи YouControl, заробила 81,3 млн грн. За той же період виторг фабрики з інших джерел не перевищив 40 млн грн. Фабрика "Мирноградська" (раніше "Комсомольська") за той же період отримала від держави понад 480 млн грн.

Обидві фабрики зараз перебувають у стадії ліквідації і заборгували понад 2 млн гривень податків. Але далеко не одним лише збагаченням вугілля, можливо за завищеними цінами, для "Центренерго" займалися структури Віталія Кропачова.

Кропачов та сліди вугільних афер

Так, існує кримінальне провадження №42020100000000050, в якому фігурує ТОВ "Шахтарськтранс". За версією слідства, ця фірма активно продавала вугілля ПАТ "Центренерго" за завищеними цінами, при цьому ще беручи активну участь у податкових операціях, які правоохоронці вважають ухиленням від податків.

"Шахтарськтранс" нібито укладала фіктивні договори з уже згаданими збагачувальними фабриками – "Мирноградською", "Росією", "Україною" та ТОВ "Укрдонінвест", головною структурою вугільного бізнесу Кропачова. У цих договорах формувався так званий "податковий кредит", що дозволяв ухилятися від податків.

Формально "Шахтарськтранс" не належав Віталію Кропачову, але для нього це місто не було чужим. Бізнесмен був одним із творців добровольчого батальйону "Шахтарськ", уже восени 2014 року, розформованого через мародерство, і став основою для ще скандальнішого "Торнадо". Також маючи такий вплив на "Центренерго", Кропачов навряд чи дозволив би "чужому" підприємству продати понад 1 млн тонн вугілля, та ще й за завищеними цінами.

Нарешті, згідно з іншим кримінальним провадженням за № 42021100000000002, "Шахтарськтранс" та ТОВ "Укрдонінвест" разом створили схему щодо ухилення від податків та відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом. За версією слідства, організатори схеми купували цінні папери різних компаній за завищеними цінами за рахунок коштів, одержаних злочинним шляхом. Придбані в такий спосіб цінні папери "відмивали" злочинні доходи та ставали легальним засобом подальших інвестицій в економіку. Крім того, "Шахтарськтранс" ще й "заощадив" на податках понад 14 млн. грн.

Нещодавно, у грудні 2022 року, в суді почали слухати справу про завищення цін при закупівлі на трьох ДП — "Селідоввугілля", "Мирноградвугілля" та "Шахтоуправління Південнодонбаське №1". Переможець тендерів заробив у 2016-2018 роках за рахунок завищення цін понад 51 млн. грн.

Очевидно, той факт, що правоохоронці все наполегливіше займалися справами підприємств Віталія Кропачова, що і спонукало його до створення власних ЗМІ.

Медіаімперія Кропачова зі співробітників Медведчука

Першою "ластівкою" інтересу Віталія Кропачова до ЗМІ стала покупка влітку 2019 року миколаївського телеканалу "ТАК-TV", який тепер записано на ТОВ "ТАК ТВ Центр", а останнє – на ТОВ "Укрдонінвест Медіа". Як нескладно здогадатися за назвою, кінцевим власником каналу виявляється цей ТОВ "Укрдоінвест".

Втім, очевидно, бізнесмен згодом зрозумів, що регіональний канал — це не те, що йому потрібно, і в січні 2023 року стало відомо про запуск телеканалу Ukraine World News. Навіть новина про це стала дуже скандальною, адже за даними профільних ЗМІ, команда каналу представляє з себе колишніх співробітників каналів "112 Україна" та "NewsOne" обвинуваченого в держзраді тепер уже екс-нардепа Віктора Медведчука.

Більше того, мовленням займеться компанія "Ера продакшн", яка до грудня 2021 року належала зраднику, екс-нардепу від партії "Слуга народу" Олексію Ковальову, підірваному у своєму авто влітку 2022 року в Херсонській області.

Як і у випадку з ТОВ "ТАК ТВ Центр", "Ера продакшн" формально належить ТОВ "Укрдонінвест Медіа", директором якої є Юлія Скудар, донька Віталія Кропачова.

Своє телемовлення канал Ukraine World News розпочав у лютому через супутник. Канал можна дивитися на сайті каналу або в YouTubе. Ймовірно, своїм приходом у медіа Віталій Кропачов намагається перестрахуватися від інтересу правоохоронців, пояснюючи їхні дії проти себе "ганеннями на свободу слова". Прийом може і нехитрий, проте досить дієвий.

Але біда в тому, що окрім старих скандалів, Віталій Кропачов примудряється потрапляти у нові, як це сталося із приватизацією Білгород-Дністровського морського торговельного порту. 13 березня, на другому аукціоні ТОВ "Укрдонінвест" за 220 млн грн купило порт, піднявши стартову ціну порту в 2,3 рази.

Проте сплатити покупку Віталій Кропачов чомусь не захотів чи не зміг, що спонукало Фонд держмайна скасувати аукціон та оголосити новий. Подібна поведінка є досить дивною для Кропачова, адже раніше "Укрдонінвест" брала участь в аукціоні з продажу іншого порту — "Усть-Дунайськ", а її пропозиція становила трохи більше 200 млн грн.

Кропачов під дахом Банкової

Але що спонукало Віталія Кропачова кинути звичний йому вугільний бізнес та зайнятися абсолютно невідомими йому медіа, які, до того ж, важко назвати прибутковими в Україні?!

Імовірна відповідь на це питання – його про це "попросили", пообіцявши в обмін вирішення проблем із правоохоронцями, які щільно зайнялися діяльністю фірм бізнесмена періоду 2017-2019 років.

Власне, зараз в Україні є лише одна структура, яка має достатній вплив для цього та зацікавлена у створенні нових медіа – це Офіс президента, для якого нові ЗМІ напередодні виборів будуть зовсім не зайвими. З іншого боку, вони можуть дати імунітет від кримінальних переслідувань.

Хто конкретно може бути таким собі "куратором" Віталія Кропачова від ОП замість Ігоря Кононенка – сказати складно. Але найімовірнішими є дві постаті – куратор правоохоронних структур Олег Татаров та куратор енергетики та економіки Ростислав Шурма.

Хоча "прикриття" від силовиків на перший погляд за профілем Олега Татарова, його позиції, за даними ЗМІ, останнім часом вкрай слабкі, на сайті президента можна навіть знайти електронну петицію щодо його звільнення.

У цьому сенсі підтримка Ростислава Шурми, який набрав чинності, куди вірогідніша відразу з трьох причин:

- саме він курирує в ОП енергетику, тобто "профільну" для Кропачова нішу та основу його бізнесу;

- має таке ж "регіональне" минуле, як і сам Кропачов, і, також будучи депутатом Донецької облради, міг особисто знати бізнесмена з Тореза;

- може мати особистий інтерес у ЗМІ.

Справа в тому, що в березні Ростислав Шурма став жертвою інформаційної компанії, яка розгорнулася проти нього, в якій йому "згадали" зв'язки батька, роботу у Ріната Ахметова та кадрові призначення на держпідприємства енергетики осіб, близьких до російських бізнесменів. У такій ситуації мати під рукою своє професійне ЗМІ дуже корисно. З його допомогою можна як захищати самого себе в різних внутрішніх конфліктах, так і запропонувати його під вибори зацікавленим колам.

Зрозуміло, для створення впливового ЗМІ потрібні інвестиції, команда та певний час. Гроші на це, ймовірно, дав Віталій Кропачов, команда представлена журналістами каналів Віктора Медведчука, що залишилися без роботи, залишився лише час, втім, він також поки є – адже вибори швидше за все відбудуться лише у 2024 році.

Тобто ймовірно, що між Офісом президента в особі Ростислава Шурми і колишнім "вугільним смотрящим" Віталієм Кропачовим відбулася якась угода, в рамках якої бізнесмен подався в медіабізнес, заручившись імунітетом у своїх справах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини