Головна Статті Суспільство події Виплати на дітей і декретні: кому і коли виплачуватимуть у 2024 році
commentss Cтатті Всі новини

Виплати на дітей і декретні: кому і коли виплачуватимуть у 2024 році

У 2024 році, в умовах другого року повномасштабної війни, важливо розуміти, які виплати на дітей та декретна допомога доступні громадянам України, та яких змін очікувати батькам у державній системі підтримки

31 березня 2024, 07:00
Поділіться публікацією:

Виплати для новонароджених

Виплати на дітей і декретні: кому і коли виплачуватимуть у 2024 році

Соціальні виплати. Фото: з відкритих джерел

У 2024 році українські сім'ї отримують допомогу при народженні дитини, яка становить 41 280 грн. Ця сума доступна для всіх сімей, незалежно від того, чи це перша, друга або третя дитина.

Зразу після народження дитини сім'я одержує 10 320 грн, а потім протягом 3 років отримує 860 грн щомісяця.

Варто відзначити, що рішення про ці виплати було прийнято ще у 2014 році, і вони залишаються незмінними дотепер. Ця сума не залежить від прожиткового мінімуму і може бути змінена тільки за окремим урядовим рішенням.

Уряд вже підготував законопроект, який передбачав збільшення допомоги до 50 тис. грн та індексацію з 2023 року. Але ці ініціативи не були реалізовані. Враховуючи демографічні проблеми в країні, та важку соціально-економічну ситуацію, варто очікувати, що це питання знову буде висунуто на розгляд українського парламенту.

Бебі-бокс

Українці, у родині яких з’явився новий член, мають право на пакунок малюка — набір із 80 необхідних предметів для догляду за дитиною. Цей пакунок, також відомий як бебі-бокс, містить все, що знадобиться в перші місяці життя малюка, включаючи підгузки, пелюшки, ковдри, іграшки та засоби гігієни. Важливо відзначити, що у 2024 році вміст бебі-боксу був скоригований, збільшено кількість товарів та змінено розмір деяких предметів.

Пакунки малюка надаються безкоштовно українським сім'ям після народження дитини. Їх вартість складає 7 689 грн, що відповідає трьом розмірам прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. Якщо батьки вирішують не використовувати бебі-бокс, вони можуть отримати цю суму грошима замість нього. Для цього потрібно написати відмову або звернутися до органів соціального захисту.

Ці пакунки доступні не лише біологічним батькам, але й усиновлювачам, опікунам та іншим особам, які беруть на себе виховання дитини. Крім того, українці, які перебувають за кордоном, також можуть скористатися цією підтримкою. Це важлива допомога для багатьох сімей, що суттєво допомагає в перші дні догляду за дитиною.

Декретні виплати

Українські жінки мають право на декретну відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, під час якої їм надаються декретні виплати. Тривалість декретної відпустки становить 126 днів, включаючи 70 календарних днів перед пологами та 56 днів після них. У випадку ускладнених пологів або народження двох або більше дітей, тривалість відпустки може збільшитися до 140 календарних днів.

Жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають право на 180 днів відпустки, з яких 90 днів — до пологів і 90 днів — після.

Працевлаштовані жінки отримують 100% середньої заробітної плати, яку виплачує Пенсійний фонд, протягом усього періоду відпустки. Непрацевлаштовані жінки, які не зареєстровані в Центрі зайнятості, отримують 25% від розміру прожиткового мінімуму, що складає 757 грн щомісяця.

Важливо враховувати, що сума місячних декретних не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного соціального внеску. Також розмір виплат не може бути менший за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати.

У 2024 році для працевлаштованих жінок:

  • Максимальний розмір допомоги становить 10 6500 грн на місяць.
  • Мінімальний розмір допомоги складає 7100 грн на місяць.

Для жінок, які не працюють, розмір декретних виплат встановлено на рівні 25% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 3028 гривень у 2024 році.

Крім того, жінки, які не мають обов'язкового державного соціального страхування, також можуть отримати допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами. Ця допомога становить:

  • 100% середньомісячного доходу для тих, хто був звільнений через ліквідацію підприємства;
  • 100% мінімального розміру допомоги з безробіття для безробітних жінок, зареєстрованих у Центрі зайнятості;
  • 100% грошового забезпечення для жінок-військовослужбовців;
  • виплати у розмірі місячної стипендії для студенток.

Виплати для одиноких матерів (батьків)

Для одиноких матерів (або батьків), які самостійно виховують дітей та не перебувають у шлюбі, передбачена державна допомога. Це право надається у таких випадках:

  1. Якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька (матір), або запис про батька (матір) проведено за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.
  2. У разі смерті одного з батьків, якщо одинока мати (чи батько) не одержує пенсію за втрату годувальника або іншу державну допомогу.

Допомога надається до досягнення дитиною 18 або 23 років (якщо дитина навчається на стаціонарі).

Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для дитини та сукупним доходом сім'ї за попередні 6 місяців. У 2024 році прожитковий мінімум становить:

  • 2 563 грн для дітей до 6 років;
  • 3 196 грн для дітей від 6 до 18 років;
  • 3 028 грн для дітей від 18 до 23 років, які навчаються.

У випадку розлучення батьків, той з них, хто залишився з дитиною, має право на аліменти від іншого (батька чи матері).

Якщо батьки ухиляються від сплати аліментів, держава може надати тимчасову допомогу. Максимальні розміри цієї допомоги становлять:

  • 2 563 грн на дітей до 6 років;
  • 3 196 грн на дітей від 6 до 18 років.

Також встановлені гарантовані розміри виплат:

  • 1 281,50 грн на дітей до 6 років;
  • 1 598 грн на дітей від 6 до 18 років.

Виплати для опікунів

Держава надає допомогу опікунам дітей, які втратили батьківське піклування. Ці виплати призначені для допомоги саме дитині. Розмір допомоги залежить від прожиткового мінімуму і складає:

  • Для дітей до 6 років: 6 407,5 грн щомісяця.
  • Для дітей від 6 до 18 років: 7 990 грн щомісяця.

Якщо дитина має інвалідність, суми допомоги збільшуються:

  • Для дітей до 6 років із інвалідністю: 8 970,5 грн щомісяця.
  • Для дітей від 6 до 18 років із інвалідністю: 11 186 грн щомісяця.

Ці виплати мають на меті забезпечити достойні умови і підтримку для дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Допомога багатодітним

У 2024 році держава продовжує надавати допомогу багатодітним сім'ям. Ці виплати складають 2 100 гривень і призначені для третьої та кожної наступної дитини в родині.

Гроші виплачуються кожного місяця до досягнення дитиною віку 6 років. Заяву на отримання допомоги можна подати в будь-який час, навіть якщо дитина вже має 3 або 4 роки. Щоб отримати ці виплати, один з батьків повинен звернутися з заявою до відповідного органу соціального захисту населення або Центру надання адміністративних послуг.

Держава надає соціальну допомогу дітям з інвалідністю та їх доглядачам, щоб забезпечити їм адекватну підтримку.

Допомога дітям — інвалідам

Діти з інвалідністю до 18 років можуть отримувати виплату, яка становить 70% прожиткового мінімуму для осіб з втратою працездатності. У 2023 році ця сума складає 1652,7 гривень.

Крім того, людям, які виконують догляд за дітьми з інвалідністю, передбачена надбавка на догляд. Такі заходи допомагають створити сприятливі умови для розвитку та добробуту дітей з особливими потребами та їх сімей.

Виплати для дітей — ВПО

Держава надає допомогу дітям, які стали внутрішньо переміщеними особами разом зі своїми батьками внаслідок повномасштабної війни в Україні.

Для дітей з інвалідністю та інших дітей, які потерпіли від цих подій, передбачена щомісячна виплата у розмірі 3000 гривень.

Підсумовуючи, так як українське законодавство періодично змінюється, для батьків важливо слідкувати за останніми корективами щодо виплат на дітей у 2024 році, щоб сім'я могла вчасно скористатися державною підтримкою та забезпечити фінансову стабільність та краще майбутнє для дітей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини