Головна Статті Суспільство події ТРЦ розбрату: депутати та Ощадбанк стали на бік власника «Гуліверу»
commentss Cтатті Всі новини

ТРЦ розбрату: депутати та Ощадбанк стали на бік власника «Гуліверу»

Депутати та Ощадбанк встали на бік власника «Гуліверу». Розповідаємо, що відбувається довкола цього ТРЦ

24 травня 2024, 19:25
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді відбулось засідання парламентської спецкомісії з захисту прав інвесторів, під час якого народні депутати заслухали звернення компанії "Три О" (власника торгівельно-офісного комплексу "Гулівер") щодо можливих фактів необґрунтованого тиску Бюро економічної безпеки.

ТРЦ розбрату: депутати та Ощадбанк стали на бік власника «Гуліверу»

Андрій Пишний

Нагадаємо, на розгляді у Шевченківському райсуді Києва знаходиться справа щодо передачі київського торговельно-офісний центр "Гулівер" бізнесмена Віктора Поліщука в управління АРМА. Справа стосується ухилення від сплати податків на суму 146 млн грн.

Але це удар не тільки по бізнесмену, який має родичів в РФ, Віктору Поліщуку, але й по репутації голови НБУ Андрія Пишного, який свого часу особисто курував видачу кредиту на будівництво ТРЦ, а потім і реструктуризацію цього боргу під рекордно низькі відсотки.

На бік власників "Гуліверу" вже встала голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко, яка назвала розрахунки БЕБ сумнівними, а заступник голови правління державного "Ощадбанку" Арсен Мілютін заявив, що передача активу АРМА згідно з чинним законодавством зробить неможливим подальше погашення кредиту "Ощадбанку" і призведе до значних збитків банка.

Історія питання ТРЦ Гулівер

У 2006 році "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" видали кредит ТОВ "Три О". Тоді цю фірму контролювали Вагіф Алієв і Сергій Веселов (депутат Одеської облради від БЮТ), а пізніше ще й Олексій Кучеренко (нардеп від "Батьківщини"). Мова йшла про мультивалютний кредит на загальну суму $61,6 млн під 13,5% річних у гривні і 12% у доларах зі строком виплати до грудня 2012 року. У 2006 році тодішній перший заступник голови правління Ощадбанку Андрій Пишний так прокоментував цю угоду: "Була відпрацьована спільна оцінка ризиків по проекту, взаємодія двох банків при фінансуванні, контроль та супроводження застави".

У якості забезпечення по кредиту "Три О" ще у 2007 році передало в іпотеку держбанкам ділянку площею 1,14 га, на якій згодом був побудований ТРЦ Гулівер.

А вже у 2011 році, за даними державного судового реєстру, сума кредиту становила вже $88,4 млн та 1,35 млрд грн. За курсом того часу сумарно це складало близько $258,39 млн.

Проблеми з виплатами по кредиту у фірми почалися практично одразу — у 2013-2019 рр сума боргу зросла до $440,99 млн ($352,79 млн  Ощадбанку і $88,2 млн Укрексімбанку). Ця цифра стала відома завдяки витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно, який також показав, що строк виплати продовжили до грудня 2025 р.

А от у 2017 році фірма уклала із банками новий іпотечний договір, за яким передала в іпотеку також ділянку площею 0,11 га. Жодних умов і обставин цієї іпотеки, як і суми боргу по кредиту, яка суттєво зросла, у відкритих джерелах немає. У 2016 році тодішній голова правління Ощадбанку Андрій Пишний відмовився відповісти журналістам "Дзеркала тижня" на питання про суму кредиту "Три О" і як він обслуговується, пославшись на банківську таємницю.

У 2018 році "Ощадбанк" виставляв на продаж права вимоги по кредиту і по договорах забезпечення (ТРЦ "Гулівер", ділянки на Спортивній площі, 1-А і 100% ТОВ "Три О") за 18,18 млрд грн. Але торги так і не відбулися – всі 10 учасників були відхилені через несплату гарантійного внеску (908 млн грн). І до цієї ідеї більше не повертались. А просто полегшили "кредитне ярмо" пов’язаним з Росією бізнесменам з "Три О". Реструктуризацію кредиту погодили вже після анексії Криму і Донбасу.

Після останньої реструктуризації 2020 року розмір основного зобов’язання "Три О" перед держбанками становить вже $674,99 млн ($537,21 млн Ощадбанку і $137,78 млн Укрексімбанку), а строк виплати пролонговано до січня 2044 року. При цьому відомо, що за користування кредитними коштами фірма має сплачувати 3,65% та 4,15% річних у валюті відповідно.

Наприкінці 2020 року Андрій Пишний пішов з посади голови правління "Ощадбанку", залишивши після себе "бомбу сповільненої дії" у вигляді кредиту для "Гуллівера" і ця бомба може "розірватися" вже у цьому році. Як зізнався у авторській колонці Реструктуризація vs продаж застави: досвід кейсу Gulliver заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за роботу з NPL, Арсен Мілютін, наразі обсяг боргу приблизно втричі перевищує ринкову вартість будівлі, що передана в заставу по кредиту, станом на 2020 рік. 

Вже кілька разів переносилося засідання суду з передачі київського торгово-офісного центру Gulliver Віктора Поліщука в АРМА. У разі ухвалення цього рішення Ощадбанк, який кредитував його будівництво, може втратити близько 21 млрд грн. Це дорівнює 75% балансовій вартості "Ощадбанку", адже, згідно з даними Нацбанку, власний капітал банку наразі становить 28,5 млрд грн.

Панамська справа і Пишний

Це не єдиний значний промах у біографії Пишного на посаді очільника "Ощадбанку".

Так, у вересні 2015 року у блозі на "Українській правді" ''На черный день''. Команда Авакова вывела 40 миллионов долларов на Панаму Сергій Лещенко повідомив, що за допомогою тодішнього голови правління "Ощадбанку" Андрія Пишного нардеп Ігор Котвицький вивів $40 млн на Панамський офшор.

Як з’ясувалося, щоб вивести влітку 2015 року $40 млн у Панаму, Котвіцький перекупив борг компанії ТОВ "Крим Петролеум Компані" перед нідерландською компанією Tiway FSU B.V. ТОВ "Крим Петроліум Компані" перевела на нардепа борг перед компанією-нерезидентом. Водночас 8 червня 2015 року компанія-нерезидент уклала з компанією "Kingston Group S.A." (Панама) договір, за яким до "Kingston Group S.A." перейшло право вимоги за вказаним боргом. Йшлося про борг на 41 млн доларів США, який був переуступлений за винагороду 1 долар США.

У період з 29 липня 2015 по 11 серпня 2015 І.Котвіцький перерахував 40 млн доларів чотирма траншами в Ощадбанку на рахунок "Kingston Group S.A." у швейцарському банку Falcon Private Bank Ltd. У держреєстрі компанія "Кінгстон Груп С.А." (Панама) значиться засновником ТОВ "Крим Петролеум Компані". До того ж виведені 40 млн доларів Котвіцький у декларацію 2014 р. спочатку не вписав, а "уточнену" подав лише через півроку після закінчення декларування.

При цьому "Ощадбанк" пропустив грошовий переказ попри те, що в Котвіцького були відсутні подібні активи в його декларації за попередній рік.

Особиста участь Андрія Пишного випливала зі службової записки співробітниці "Ощабанку" Рощиної, у якій йшлося про те, що для отримання дозволу на продовження існуючих ділових відносин Котвіцького, співробітники банку мали обов’язково поінформувати його керівника.

Надалі переказ був заблокований і Нацбанком, однак директор Департаменту реєстраційних питань і ліцензування Леонід Антоненко втрутився в ситуацію й дав дозвіл на проведення операції.

Пізніше за фактом цієї операцій було відкрито кримінальне провадження, а Національний банк наклав на "Ощадбанк" штраф в розмірі 3 млн грн.

У цій історії є цікавою ще одна лінія сюжету, яка лишилася непоміченою широкому загалу, проте мала не менш гучний розвиток, пов’язаний з колишнім президентом Віктором Януковичем, російським капіталом та банками.

Адже керівником задіяної в корупційному скандалі з Ігорем Котвіцьким та Андрієм Пишним організації ТОВ "КРИМ ПЕТРОЛЕУМ КОМПАНІ" є Надольна Даша Василівна, яка до лютого 2023 року була вказана власником і директором низки компанії з групи "Інвестохіллс", з якою пов'язаний бізнес російсько-українського підприємця Павла Фукса.

До 17 серпня 2021 року Надольна була також керівником ТОВ "Австрійсько-угорська лізингова компанія" (до жовтня 2018 року  - ТОВ "Укррослізінг", створена у листопаді 2008 року). У свою чергу, засновником ТОВ "Австрійсько-угорська лізінзова компанія" була компанія "Укррослізінг Сайпрус Лімитед” з Кіпру, засновниками якої виступали австрійський інвестиційний банкір Уве Ешнер Крістіан, а до грудня 2017 року значився і Павло Фукс.

Компанію "Укррослізинг" пов'язували з соратником Віктора Януковича й колишнім нардепом від "Партії регіонів" Юрієм Іванющенком. Згодом серед її акціонерів з’явилися структури російського "Внєшекономбанку", який і прокредитував придбання 100 вагонів, які "Укррослізинг" продав Київському метрополітену у лізинг за завищеною ціною.

Кейс із "Гулівером" дуже сильно б’є по репутації голови НБУ Андрія Пишного, який особисто опікувався цим кредитом, адже перехід цього активу до АРМИ спричинить колосальні збитки для "Ощадбанку" та знецінить усі регалії та нагороди, якій очільник НБУ отримував останнім часом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини