Головна Статті Суспільство події Справа за малим, самим знайти мільйон: що не так з кредитами на енергоефективність для ОСББ
commentss Cтатті Всі новини

Справа за малим, самим знайти мільйон: що не так з кредитами на енергоефективність для ОСББ

Для домогосподарств запроваджено кредитування під 0%, що дозволить значно полегшити установку генеруючих установок, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел

23 липня 2024, 14:00
Поділіться публікацією:








У відповідь на масштабні обстріли енергетичної інфраструктури та втрату близько 9 ГВт потужностей, Україна здійснила низку кроків, щоби підготуватися до нового опалювального сезону та підвищити рівень енергоефективності. Зокрема запроваджено кредитні програми, спрямовані на підтримку об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у впровадженні енергоефективних проектів. Ця ініціатива має дати ОСББ можливість модернізувати енергетичну інфраструктуру, в тому числі через встановлення сонячних панелей та теплових насосів.

Справа за малим, самим знайти мільйон: що не так з кредитами на енергоефективність для ОСББ

Кредити на енергоефективність для ОСББ

5 липня перший віце-прем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко представила комплексний пакет інструментів, розроблений для подолання дефіциту електроенергії. Він включає кілька напрямків: підтримку домогосподарств, бізнесу та імпорт електроенергії. Зокрема, для домогосподарств запроваджено кредитування під 0%, що дозволить значно полегшити установку генеруючих установок, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел.

Ініціатива уряду спрямована на:

зменшення енергоспоживання та залежності від традиційних джерел енергії;

зниження викидів CO2 та покращення екологічного стану;

економічну вигоду для мешканців багатоквартирних будинків завдяки зниженню витрат на енергію.

Програма "Доступні кредити 5-7-9%" 

Одним з ключових напрямків урядової політики є розширення можливостей державної програми "Доступні кредити 5-7-9%", спрямованої на підтримку енергонезалежності країни, що відтепер охоплює фінансування для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК). Зокрема, підприємства можуть придбати в кредит газотурбінні, газопоршневі та біогазові генераційні установки на суму до 150 млн грн з терміном погашення до 10 років. Це сприятиме переходу на альтернативні джерела енергії, зменшуючи екологічний вплив та операційні витрати.

Згідно з ухваленим рішенням уряду від 5 липня 2024 року, ОСББ та ЖБК надається можливість отримати кредити до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. Ці кошти можуть бути використані на придбання та встановлення генеруючих установок, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел (сонячних панелей, інверторів), систем зберігання електроенергії та іншого допоміжного обладнання.

Програма "Доступні кредити 5-7-9%" працюватиме у комбінації з програмою "ГрінДІМ", дозволяючи ОСББ та ЖБК отримати до 70% вартості проекту після його реалізації.

До програми долучено 19 державних і приватних банків. Серед них — Глобус Банк, ПриватБанк, Сенс Банк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, а також ПУМБ, Райффайзен Банк, "Креді Агріколь" та інші. Це забезпечить широкий доступ до фінансування для ОСББ та ЖБК по всій країні.

Андрій Пишний, очільник Національного банку України, підкреслив безпрецедентність та історичну значущість цієї ініціативи. "Це історичний момент, коли вдалося об’єднати 19 банків у рамках цього меморандуму. Важливим елементом є те, що цей меморандум об’єднав одночасно державні і комерційні установи, банки для розвитку капіталу", – зазначив він.

Для участі в програмі "Доступні кредити 5-7-9%", керівництву ОСББ чи ЖБК потрібно подати заявку до одного з банків, які співпрацюють з державою у рамках цієї програми. Після надання необхідного пакету документів, встановленого банком, організації зможуть отримати кредити під сприятливі відсоткові ставки. Програма стартує 20 липня.

Умови та особливості пільгового кредитування

Згідно з доповненням до Меморандуму щодо розвитку кредитування, підписаного низкою банків, українцям, які представляють ОСББ, буде надана можливість отримати кредити на енергетичне обладнання за єдиними умовами. Річна ставка на перший рік складе 13,5%, тоді як з другого року — не вище за 16,5%.

Сергій Мамедов, віцепрезидент Асоціації українських банків та голова правління Глобус Банку, зазначив, що кожен банк-підписант зобов'язаний запропонувати власну кредитну програму для закупівлі енергообладнання. Ці програми покликані сприяти реалізації енергоефективних проектів, а також придбанню та встановленню сонячних панелей і теплових насосів для ОСББ.

Кредитні умови розраховані на ОСББ, які беруть участь у програмах "Енергодім" та "ГрінДІМ" від Фонду енергоефективності. В рамках цих програм ОСББ можуть оформити кредит на суму до 3 млн грн строком до 5 років.

З метою стимулювання використання відновлюваних джерел енергії, ОСББ та ЖБК надається можливість отримати безвідсотковий кредит до 480 тисяч гривень на придбання та встановлення гібридних систем електропостачання, включаючи сонячні та вітрові електростанції разом із системами накопичення електроенергії. Термін кредитування — до 10 років, відсоткова ставка компенсується державою повністю.

На деокупованих і прифронтових територіях уряд запровадив покращені умови кредитування з метою сприяння швидкому відновленню і розвитку. Компенсація відсоткової ставки до 1% у перші 2 роки та 5% з наступного року на інвестиційні цілі, зі збільшеним лімітом до 150 млн та терміном до 10 років.

Важливою перевагою є те, що заставою для отримання кредитів на відновлення енергетичної інфраструктури стає саме придбане обладнання. Уряд також працює над збільшенням обсягів імпорту електроенергії з ЄС, що забезпечить додаткову енергетичну безпеку.

Спрощено закупівлю та оформлення енергообладнання

В умовах воєнного стану Україна вживає рішучих кроків для забезпечення стабільного функціонування енергетичної інфраструктури. Міністр енергетики України Герман Галущенко оголосив про значне спрощення процедур для суб’єктів господарювання у сфері генерації енергії, що стане критичним фактором ефективної відповіді на виклики, спричинені воєнними діями.

За новими правилами, суб’єкти господарювання, незалежно від форми власності, зможуть встановлювати об’єкти генерації без необхідності розроблення містобудівної документації, отримання містобудівних умов та обмежень щодо забудови, права на виконання робіт, схеми теплопостачання, відведення земельних ділянок та проходження звіту та експертизи. Такий підхід дозволить значно прискорити процес введення в експлуатацію нових об’єктів енергетичної генерації.

Важливою зміною є можливість експлуатації нових об’єктів генерації одразу без отримання відповідних сертифікатів про прийняття в експлуатацію. Це спрощення надає суб’єктам господарювання можливість швидко реагувати на потреби у енергії, що є критично важливим для підтримання енергетичної безпеки країни.

Термін приєднання до газових мереж був скорочений з 3 місяців до 1, що стане додатковим стимулом для розвитку внутрішньої генерації. Крім того, було зменшено кількість документів, які необхідно подавати для приєднання, спрощуючи цей процес для всіх учасників ринку.

Уряд України також спростив процес закупівлі обладнання для енергогенерації для державних та комунальних підприємств з можливістю виключення тендерних процедур, встановивши вимоги щодо звітування через систему Prozorro. Це рішення спрямоване на прискорення підготовки до опалювального сезону 2024-2025 років.

Нові кредитні програми допоможуть ОСББ домогтися енергетичної незалежності та ефективності. Через співпрацю уряду, банківського сектору та ОСББ Україна може досягти значних успіхів у модернізації енергетичної інфраструктури, зменшенні впливу на екологію та покращенні якості життя своїх громадян.

Як енергетичні кредити працюють на практиці

Фонд енергоефективності запустив для 40 тисяч зареєстрованих в Україні ОСББ спеціальну програму "ГрінДім". Відповідно до її умов, Фонд енергоефективності безповоротно відшкодує 70% витрат на реалізацію проекту.

Але для отримання компенсації ОСББ необхідно спочатку:

- заповнити заявку та отримати схвалення, 

- потім розробити та реалізувати проект, 

- після чого вже подати заявку на відшкодування витрат. 

Тобто головна проблема полягає у тому, що компенсація надається лише після завершення проекту. Це означає, що мешканцям багатоповерхівки потрібно самим зібрати повну суму для його реалізації (до 1 млн грн), щоби вже потім отримати компенсацію у розмірі 70% витрат. Де їм взяти такі гроші?

Банки-партнери Фонду енергоефективності таких кредитів, як виявилося, не дають. Представники ЗМІ звернулися із цим питанням до низки банківських установ і їм відмовили у Кредобанку, ПриватБанку, Укргазбанку, Ощадбанку та "Глобусі". 

Як наслідок, ОСББ змушені звертатися за стандартними кредитами на ринкових умовах зі ставками від 16% до 22% річних. При тому більшість банків взагалі не працюють з ОСББ як з кредитними клієнтами.

Спеціальні умови кредитування існують для компаній та фізичних осіб, але не для ОСББ. На думку Андрія Бабенка, голови правління ОСББ “Дніпропетровська 72/1” м. Одеса, основною перешкодою для ОСББ є недостатнє розуміння мешканцями переваг та потенціалу таких енергетичних проектів, як встановлення сонячних панелей.

Готовність мешканців підтримувати та інвестувати в енергоефективні проекти є вирішальною, оскільки це забезпечує стабільне постачання електроенергії під час відключень, вважає експерт. Але бракує прикладів і моделей впровадження таких систем у типових житлових будинках, що ускладнює завдання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини