Головна Статті Суспільство події Не тільки Росія, а й Китай та Ізраїль: основні світові події у 2023-му році
commentss Cтатті Всі новини

Не тільки Росія, а й Китай та Ізраїль: основні світові події у 2023-му році

«Коментарі» продовжують вивчати події 2023 року, які стали найбільш значущими або особливо вплинули на ситуацію в Україні, або можуть це зробити в майбутньому

1 січня 2024, 17:00
Поділіться публікацією:

Фокус подій у світі – протистояння Китаю та США

Не тільки Росія, а й Китай та Ізраїль: основні світові події у 2023-му році

Основні світові події у 2023-му році. Фото: з відкритих джерел


На думку політичного експерта Олега Постернака 2024-й рік ряснів важливими політичними, і не тільки, подіями, серед яких дуже важливими є переобрання Сі Цзіньпіня на пост глави КНР, візит Путіна до КНДР та зміцнення "осі автократій".


Натомість директор Українського інституту політик Руслан Бортник вважає, що переобрання на початку року Сі Цзіньпіня є частиною найглобальнішої тенденції у світовій політиці 2023 року. Цю тенденцію – збереження, а в чомусь навіть посилення конфронтації між США та КНР, експерт назвав найважливішою тенденцією у світі за підсумками 2023 року. Причому, за підсумками виборів, люди в команді китайського лідера, налаштовані на зближення зі США, залишили свої місця.


"Навіть зустріч лідерів обох країн не вирішила проблеми. Це протистояння впливає і на війну України з Росією, оскільки Китай став для Росії "вікном" у глобальну світову торгівлю, забезпечивши товарообіг більш ніж у 200 мільярдів доларів. Експорт енергоносіїв та імпорт технологій та товарів дозволяє РФ фінансувати та вести війну. З іншого боку, така прихована підтримка КНР стала додатковим стимулом США допомагати Україні", — стверджує Руслан Бортник.


Втім, дещо м'якшу, хоча й схожу позицію зайняли і країни "глобального півдня" — Індія, Туреччина, Близький Схід, які продовжують дотримуватися нейтралітету у війні, але співробітничають із Росією в економічній сфері. Останнє знижує наслідки санкцій проти РФ.

Таку ситуацію можна назвати недоглядом української дипломатії, яка намагалася переконати країни "глобального півдня", але не змогла цього зробити. Втім, не змогли цього зробити і країни Європи чи США, а спроба накласти санкції може, у свою чергу, негативно вплинути на їхню власну економіку.


Ситуація на світових торгових ринках загалом була стабільною та навіть сприятливою, але біда в тому, що такою вона була і для України, і для РФ, оскільки ціни на сировинні товари були високими.


Війна Ізраїлю та ХАМАС


Збройне протистояння Ізраїлю та терористичної організації ХАМАС у Палестинській автономії, спричинене кривавим нападом на єврейське мирне населення, та залучило до конфлікту інші країни.


На думку Олега Постернака, те, що відбувається на Близькому Сході, слід вважати антитерористичною війною Ізраїлю з ХАМАС, і вона також впливає на протистояння України та Росії.


За словами Руслана Бортника, цей конфлікт розділив країни: західні країни підтримали Ізраїль, а арабські країни — ХАМАС.


Також експерт звернув увагу і на безліч інших конфліктів – другої війни у Нагірному Карабаху та зростання напруженості, наприклад, між Венесуелою та Гайяною.


Падіння старого світового порядку


Про неминучість зміни принципів світового порядку заявив навіть президент США Джозеф Байден. Причому відбуватиметься це за участю нових лідерів, хай і поки що регіональних, але які поступово виходитимуть на світову арену. Це не лише КНР, а й Індія, Туреччина, Саудівська Аравія, Бразилія, ПАР.


"Все це говорить про формування нового багатополярного світу, принаймні якийсь час у ньому точно будуть присутні ряд точок сили, а не одна-дві як раніше", — припускає Руслан Бортник.


Відображенням цієї тенденції стає той факт, що у 2023 році багато конфліктів при їх виникненні незабаром привертали увагу інших країн-лідерів, і розросталися до стану геополітичних конфліктів через підтримку тієї чи іншої сторони.


Вибори не завжди на користь України


Хоча 2024-й рік стане значно визначальнішим для України в сенсі виборів у різних світових країнах – вибори Путіна в РФ, президента в США та депутатів у Європарламенті, важливі голосування для нашої країни мали місце і у 2023-му


На думку Руслана Бортника 2023 рік показав зростання впливу правих партій, що не на користь України. Так трапилося у Нідерландах, у Словаччині. У Німеччині та Франції також зростають праві настрої, що стане для правлячих партій проблемою 2024-го.


Позитивним для України Олег Постернак вважає повернення Дональда Туска на пост прем'єра у Польщі після тривалого перебування в опозиції. Відразу після призначення новий глава польського уряду закликав західних лідерів до мобілізації зусиль для допомоги Україні.


Безпека важливіша за демократію


Ще однією світовою тенденцією-2023 стала активізація зусиль країн щодо посилення безпеки життя громадян, в обмін на відмову останніх від своїх прав. Вперше ця тенденція виявилася під час епідемії коронавірусу і відтоді почала лише зростати, що знизило популярність обговорення питань екології.


Одним із відображень цього стали три зустрічі у рамках "Формули миру" у Копенгагені, Джидді та на Мальті, а також Вільнюська декларація про зобов'язання у сфері безпеки для України, вважає Олег Постернак.


Руслан Бортник наголошує на падінні впливу міжнародних організацій, які забезпечують цю безпеку – ОБСЄ, Рада Європи, тож постає питання їхнього подальшого існування. Схожа ситуація з ООН та Світовою організацією торгівлі.


Експерт з міжнародних відносин, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе нагадує, що Україна також бере активну участь у цьому процесі, насамперед у своїх інтересах в умовах війни проти Росії, що триває. Відображенням чого є низка візитів президента і постійна робота в рамках формату "Рамштайн".


Зростає роль AI


Неполітичним, але найважливішим підсумком 2023 року став розвиток AI (штучного інтелекту). І, якщо в Україні він поки що переважно використовується на полі бою, і буквально перевертає його, то в іншому світі сфера його застосування не обмежується війною.


Так, уперше в історії пройшов міжнародний саміт із безпеки штучного інтелекту. Було підписано декларацію в Блетчлі, яка визначає принципи безпечного користування та розвитку технологій AI. Серед підписантів є й Україна. AI у 2023 році міцно входив у професійний побут сучасного життя, і ця тенденція лише наростатиме.

Словом, світові підсумки 2023 року багато в чому стали відображенням ситуації в Україні – вчасно не запобігти спробам РФ окупувати Україну, а також недостатня допомога світової спільноти послужили каталізатором зростання напруженості на планеті. І ця тенденція у 2024-му році лише зростатиме.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини