Головна Статті Суспільство події Кому війна, а кому спосіб заробітку: які схеми розквітають на українській митниці під час війни
commentss Cтатті Всі новини

Кому війна, а кому спосіб заробітку: які схеми розквітають на українській митниці під час війни

Що відбувається на українській митниці під час воєнного стану та які розгорілися скандали за участю її працівників

14 квітня 2022, 18:45 comments6808
Поділіться публікацією:

Російсько-українська війна, що триває понад 7 тижнів, призвела до численних трагедій — тисячі українців загинули, мільйони змушені були покинути своє житло і тікати від війни. Проте знайшлися ті, хто замість того, щоб за родом служби захищати державу та її інтереси, вирішив просто на цій війні наживатися.

Кому війна, а кому спосіб заробітку: які схеми розквітають на українській митниці під час війни

Українська митниця, фото з відкритих джерел

Особливе місце в цьому списку посіли співробітники митниці, які все частіше опиняються в епіцентрі скандалів. "Коментарі" вирішили дізнатися, що відбувається у відомстві В'ячеслава Демченка.

Війна розпочалася з крадіжки?

6 квітня на своїй сторінці у Facebook засновник компанії "Лоран ГРУП" Дмитро Компанець виклав фотографії розкритих посилок із митного складу аеропорту "Бориспіль".

"Митний склад Борисполя! Розкрали працівники митниці у перший день війни! Думали, війна все спише. Як вам таке від наших земляків? Будуть на OLX продавати невдовзі?", — таким коментарем бізнесмен супроводив викладені ним фотографії .

Цікаво, що користувачі, котрі прокоментували повідомлення, анітрохи не сумнівалися у твердженні Компанця, вітчизняні митники явно не користуються особливою довірою в українців.

Як не дивно, але Митна служба поки що так і не знайшла часу на те, щоб прокоментувати цю заяву та захистити честь мундира.

Товари під виглядом "гуманітарки" та конфіскація вантажів на потреби ЗСУ

Втім, мабуть, значно скандальнішими стали звинувачення українських митних органів з боку бізнесмена Сеяра Куршутова, який сам потрапив під санкції РНБО у 2021 році як великий контрабандист.

Як писали "Коментарі", Куршутов ще за часів президентства Петра Порошенка керував "тіньовим Офісом контрабанди" і за даними ЗМІ завдав збитків держбюджету приблизно на 30 мільярдів гривень.

З початком військових дій Сеяр Куршутов став викривати співробітників вітчизняної митниці в розкраданнях і зловживаннях зі сторінок свого профілю в соцмережі Facebook.

Так, 12 березня він заявив, що "сотні видів товарів народного споживання "зникли" з митної бази і тепер завозяться під виглядом гуманітарної допомоги". Таким чином, на тиждень нібито бюджет втрачає до 2-3 мільярдів гривень.

Інша схема – "легальна" еміграція за кордон чоловіків призовного віку, що нібито курується Держприкордонслужбою та коштує від 4-5 тисяч доларів до 25 тисяч євро з особи.

Але особливу увагу Сеяра Куршутова привернула Одеська митниця, керівника якої Віталія Заколодяжного він звинуватив у конфіскації бізнесу різних товарів, які нібито спрямовуються на потреби фронту.

Як підтвердження бізнесмен доклав фото ухвали Приморського райсуду Одеси, яким було проведено обшуки у ряду співробітників Одеської митниці за статтями "Держзрада", "Зазіхання на територіальну цінність України" та "Незаконне поводження зі зброєю".

Через три дні Сеяр Куршутов розповів про конкретний випадок вилучення товарів Одеською митницею на потреби ЗСУ.

"Докладаю конкретний документ, підписаний ним (Віталієм Заколодяжним – ред.), щодо вилучення явно непризначеного для військових потреб, брендового одягу (наприклад, костюмів Armani), нібито для потреб ЗСУ. Звичайне мародерство за підписом безсовісного начальника митниці", — написав бізнесмен.

Втім, користувачі швидко звернули увагу на те, що "брендові речі" від Armani, Gucci та Dolce & Gabbana коштували зовсім небагато і до того ж були виготовлені в Туреччині. Наприклад, футболка від Armani коштувала за документами 54 гривні. Трохи дорожче, 100-200 гривень, коштує взуття, до 120 гривень доходить вартість джинсів, ціна пуховика вказана у 300 гривень, а найдорожча річ – це светри-толстовки за 600 гривень.

Зрештою, підприємець визнав, що вантаж був завезений ще в 2019-2020 роках і затриманий Одеською митницею з "турецького контрафакту", але "це не привід його красти".

Втім, частково інформація Сеяра Куршутова справді підтверджується, наприклад, Львівська митниця затримала 30 ящиків "брендових" футболок" замість гуманітарної допомоги.

Гроші без декларування та мита

Ще однією схемою заробітку митників, на яку вказав Сеяр Куршутов у своїй соцмережі, став вивіз без декларації величезних сум готівки.

Так, 20 березня він повідомив про перепустку через Закарпатську митницю 28 млн. дол., і 1,3 млн. євро, які були затримані на митниці Угорщини, втім, там їх просто задекларували. Як написав Сеяр Куршутов, послуга з перевезення готівки через митницю коштує зазвичай від 3 до 7,5%.

Як повідомили пізніше, власником грошей стала дружина колишнього нардепа від "Народного фронту" Ігоря Котвицького. А той у свою чергу вважається бізнес-партнером екс-міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Як написав у коментарі бізнесмен виїзд відбувся через митний пункт "Вилок", судячи з усього, що є улюбленим місцем для подібних махінацій. Принаймні саме через нього, за даними "Української правди", 26 лютого виїхали брати Суркіси, які також на угорському кордоні задекларували 17,6 млн дол, і жодного – на українському кордоні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини