Головна Статті Суспільство мистецтво і культура Кіно та німці: фестиваль найкращих фільмів приїхав в Україну
commentss Cтатті Всі новини

Кіно та німці: фестиваль найкращих фільмів приїхав в Україну

Прем'єри 2023 року, які зацікавлять наших глядачів

12 листопада 2023, 20:50
Поділіться публікацією:

Кіно та німці: фестиваль найкращих фільмів приїхав в Україну

Нове німецьке кіно. Фото з відкритих джерел.

Не Голлівудом єдиним живуть українські кіномани, які цікавляться і тим, що знімають режисери Європи. Спеціально для них в Україну привезли хіти 29 фестивалю "Нове німецьке кіно". Фестиваль триває до кінця листопада у Києві, Харкові, Одесі, Львові та Чернівцях. Чим сьогодні живе і дихає Німеччина, що "потрапило в кадр" і фокус уваги німецьких кінематографістів, "Коментарі" розкажуть у невеликому огляді.

Якщо говорити про сам фестиваль, то він приурочений до 34-х роковин знакової для кожного німця події — падіння знаменитої Берлінської стіни 9 листопада 1989 року, коли "залізну завісу" між двома Німеччинами було зруйновано. На екранах України представлені лише 4 фільми, але найсвіжіші, тобто 2023 року, найцікавіші та емоційно чіпляючі. До речі, одна із картин, яку організатори "Нового німецького кіно" привезли в Україну, стала претендентом на "Оскар". Проте про все по порядку.

Кіно та німці: фестиваль найкращих фільмів приїхав в Україну - фото 2

Найочікуваніша українськими кінокритиками та поціновувачами інтелектуального кіно прем'єра фестивалю – картина "Ідеальні дні" (англ. Perfect Days) відомого німецького кінорежисера та сценариста Віма Вендерса. У свої 78 років володар практично всіх престижних європейських премій, включаючи "Золотого лева", "Золоту пальмову гілку", "BAFTA", а також приз Канського кінофестивалю за найкращу режисуру, Вандерс зараз є ще й президентом Європейської кіноакадемії.

Якщо коротко, то ця філософська стрічка розповідає про існування простої маленької людини. Про красу в цьому житті, яка неминуче сусідствує із буденністю.   Головний герой художнього фільму "Чудові дні" (в українському прокаті йому дали назву "Ідеальні дні")   — звичайний чистильник туалетів, який веде розмірене життя, а у вільний від важкої та монотонної роботи час захоплюється фотографією, читанням книг та сучасною музикою. До речі, як і сам Вім Вендерс, який серйозно займається рок-музикою та працював із такими знаменитостями, як Нік Кейв та легендарним гуртом U2. Поступово минуле головного героя фільму розкривається через серію несподіваних зустрічей із різними людьми. Жанр картини психологічна драма. Її головний меседж – треба вміти насолоджуватися своїм життям, яким би воно не було, треба жити тут і зараз. Для українців, кожен день яких сповнений подіями війни, це особливо актуально.

Незвичайного в картині багато, починаючи з місця дії – японського мегаполісу Токіо. Природно, що і головний герой фільму – японець, навіть сама мова фільму – японська, так само як і спільне виробництво Німеччини та Країни вранішнього сонця. Прем'єра "Чудових днів" відбулася у травні 2023 року, в основній програмі Канського кінофестивалю. Більше того, виконавця головної ролі чистильника Хіраями – відомого 67-річного японського актора Кодзі Якусьо (справжнє ім'я — Кодзі Хасімото) визнали найкращим актором на Каннському кінофестивалі та вручили приз за найкращу чоловічу роль.

Кіно та німці: фестиваль найкращих фільмів приїхав в Україну - фото 3

Стала призером європейського кінофестивалю й картина "Червоне небо", якій в українському прокаті дали назву "Палаюче небо". Автор фільму, 63-річний   Крістіан Петцольд – відомий німецький кінорежисер та сценарист, представник та лідер Берлінської школи. На 73-му Берлінському кінофестивалі 2023 року, де відбулася прем'єра, фільм отримав   гран-прі – "Срібного ведмедя". Українська прем'єра відбулася на Одеському кінофестивалі, який цього року відбувся влітку у Чернівцях. Тут фільм "Палаюче небо" отримав від журі міжнародного конкурсу спеціальний приз.

Кіно та німці: фестиваль найкращих фільмів приїхав в Україну - фото 4

Драма розповідає про молодого письменника, який шукає натхнення для творчості, тож він вирішує вирушити на море. Однак це не чергова відпустка, а втеча з галасливого міста ближче до природи. Письменник винаймає будинок на березі Балтійського моря, де й мріє попрацювати над новою книгою. Життя письменника круто змінює стихія – довкола палають лісові пожежі. Четверо молодих людей, серед яких і головний герой, опиняються немов у пастці. Непрості життєві обставини та переживання зближують компанію. "Червоне небо" –   це друга частина трилогії Петцольда, присвячена духам стихій.

Кіно та німці: фестиваль найкращих фільмів приїхав в Україну - фото 5

Перша частина – фільм 2020 року "Ундіна", що переосмислює тему води, а друга, як можна здогадатися з назви, присвячена вогню. В обох фільмах знялася молода німецька акторка Паула Бер. 28-річна красуня прокинулася популярною після прем'єри у 2016 році фільму "Франц" відомого французького режисера Франсуа Озона. У цій картині вона зіграла головну роль німецької дівчини Анни, яка оплакує загиблого на війні нареченого. За цю роль актриса отримала на 73-му Венеціанському міжнародному кінофестивалі у 2016 році "Премію Марчелло Мастроянні". За найкращу жіночу роль у фільмі "Ундіна" актриса отримала "Срібного ведмедя" Берлінського кінофестивалю 2020 р.

Кіно та німці: фестиваль найкращих фільмів приїхав в Україну - фото 6

Не залишилася без німецьких нагород і "Учительська" –   четвертий повнометражний фільм 39-річного німецького режисера зі східним корінням Ількера Чатака. Прем'єра драми відбулася у травні 2023 року на Берлінале.   Там вона отримала дві призи, також картину було удостоєно 5-ти нагород Німецької кінопремії "Лола". Саме ця робота, обговорення якої наробило стільки галасу у рідній країні, представлятиме Німеччину на "Оскарі" — у категорії іноземних фільмів.

"Вчительська" –   це детективна історія про просту вчительку, яка бере на себе роль поліцейського та розслідує серію крадіжок у школі, встановлюючи приховану камеру в учительській. Пошуки винного виявляються досить небезпечним заняттям, а злочинець починає загрожувати самій вчительці та її рідним. Тож вчительці доводиться вирішити ще одне складне завдання – як захистити від зла та небезпеки себе та своїх близьких. Крім того, героїня-ідеалістка бореться за справедливість у школі та намагається змінити систему загалом.

Роль вчительки Карли зіграла 32-річна німецька актриса Леоні Бенеш – зірка серіалів "Корона", "Вавілон-Берлін" та телесеріалу BBC "Навколо світу за 80 днів". Вона   була відзначена на Берліналі як краща виконавиця головної ролі, а Чатак - як кращий режисер .

Кіно та німці: фестиваль найкращих фільмів приїхав в Україну - фото 7

А щоб українські глядачі не розслаблялися, "на десерт" їм покажуть містичний трилер 37-річного режисера Тимма Крьогера в жанрі нуар "Теорія всього". Прем'єра картини спільного виробництва Німеччини, Австрії та Швейцарії відбулася у вересні 2023-го, у рамках основної програми 80-го Венеціанського кінофестивалю. Головний герой фільму — вчений-фізик, який приїхав з доповіддю на міжнародний конгрес в Альпах. Він стає свідком дивних зникнень, смертей колег, які чомусь воскресають наступного дня. До того ж, в альпійській печері, яка розташована поруч із готелем, виникають дивовижні візуальні ефекти, нібито спричинені радіацією. На думку багатьох кінокритиків, фільм Тімма Крьогера  тяжіє до артхаусного кіно, але байдужим ця зловісна та загадкова історія точно нікого не залишить.

Фестиваль "Нове німецьке кіно" проходить під патронатом Інституту імені Гете (Goethe-Institut) -  неурядової організації, завданням якої є популяризація німецької культури у світі. Інститут привозить до України німецьке кіно, починаючи з 1993 року. Спершу організація співпрацювала з міжнародним фестивалем "Молодість", а згодом її партнером стала компанія "Артхаус Трафік". З 9 по 16 листопада покази відбуватимуться у кінотеатрі "Жовтень" у Києві, потім у Львові – у "Планеті кіно", а також у центрі імені Івана Миколайчука у Чернівцях. З 16 листопада покази розпочнуться в Одесі,   а з 30 листопада – у Харкові.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини