Головна Статті Суспільство події «Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому
commentss Cтатті Всі новини

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому

Як після смерті кримінального авторитета Вадима Казарцева «спускають на гальмах» справи його подільників

12 листопада 2020, 14:50 comments16001
Поділіться публікацією:








Гучні рейдерські захоплення в Харківській та інших областях України, за організацію яких цього літа СБУ був затриманий цілий ряд учасників злочинного угруповання "Князя" Вадима Казарцева, можуть залишитися нерозслідуваними. На тижні, що минає, суд продовжив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для його найближчого соратника Олега Кияшка. Але є ймовірність, що остаточне покарання може обмежиться умовним терміном. Оскільки заяви інших потерпілих від рейдерства в правоохоронних органах просто не приймають.

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому

Затримання банди "князя". Фото: СБУ


Що відомо про "Князя" Вадима Казарцева і його банду


Рейдерство в Харківській області — один з основних видів діяльності, яким займалася організоване злочинне угруповання кримінального авторитета, судимого раніше за умисне вбивство Вадима Казарцева на прізвисько "Князь" в останні півтора десятка років. За даними спеціалізованих ЗМІ, мережа його зв'язків включала в себе не тільки кримінальний світ, а й правоохоронні органи, а також представників політичної еліти регіону. Наприклад, до сфери впливу Казарцева відносять начальника управління з нагляда в кримінальному провадженні Харківської обласної прокуратури Ігоря Чуба. Крім того, в заявах про силові захоплення підприємств фігурують колишній начальник слідчого управління УВС України в Харківській області Зіновій Галаван, цілий ряд рядових співробітників і керівників рівня райвідділів поліції.

Ймовірно, що саме завдяки заступництву силовиків злочинців тривалий час не могли спіймати на гарячому, хоча про їхню діяльність було відомо навіть на рівні МВС. Наприклад, в 2016 році в інтерв'ю "Українській правді" міністр Арсен Аваков говорив про "активізацію" Казарцева й іншого кримінального авторитета Володимира Манукяна. Крім того, відомо , що "Князь" був власником нагородного пістолета від МВС.

Влітку 2020 року СБУ заявила про викриття банди, яка займалася рейдерством, здирництвом та умисними вбивствами на території Харківської, Полтавської та Дніпропетровської областей. Були затримані четверо лідерів групи, серед яких був і "права рука" Казарцева, чоловік його дочки і керівник великої кількості підконтрольних "князю" підприємств Олег Кияшко. На волі при цьому залишився Олександр Поляков, який вважається "фінансовим директором" Казарцева і забезпечує "господарську складову" рейдерських захоплень.

ЗМІ докладно писали і про цю справу в кінці серпня. Крім того, журналісти також звертали увагу, що в медіа тоді почалася інформкампанія з відбілювання репутації Кияшка, а операцію СБУ намагалися представити частиною рейдерського захоплення.

Кияшко й інші члени угруповання "Князя" були затримані в рамках розслідування кримінальної виробництва № 42020000000000352 у справі про вимагання грошей з власників ТОВ "НВФ" Бархан "(код 37363700, піщаний кар'єр в смт Рогань Харківської області) і незаконному переоформленні частини компанії на людей Казарцева і Кияшка. Згідно з фабулою справи, крім частки в статутному капіталі, ОПГ вимагала також 5 млн грн, але в результаті здирникам було передано тільки $ 11 тис.

Минулі кілька місяців Кияшко, як й інші затримані члени ОЗУ, провів в СІЗО. За цей час активізувалися потерпілі в інших рейдерських захопленнях, які раніше не подавали заяв про злочини групи, оскільки вважали її невразливою для правоохоронних структур.

У розпорядженні редакції опинилися копії шести з мінімум десяти заяв, поданих в СБУ і Офіс Генпрокурора колишніми власниками аграрних, будівельних бізнесів, які свого часу "відтіснили" структури і соратники "князя". Втім, подальший рух цих справ під питанням.


Що відбувається після смерті Казарцева


9 жовтня стало відомо про те, що Вадим Казарцев помер в Німеччині в одній з лікарень, де він лікувався в останні місяці й звідки фактично довгий час керував злочинною діяльністю угруповання. І поки місцеві журналісти аналізують, хто може зайняти його місце в злочинній ієрархії, потерпілі побоюються, що колишні подільники нібито вступили в переговори з керівництвом правоохоронних органів про "вирішення питання" з подальшим кримінальним переслідуванням за рейдерство та інші злочини.

Хто з двох органів — СБУ або ОГП — може піти на ймовірну "угоду" з бандою — достеменно невідомо. Але є обставини, які можуть свідчити про існування таких домовленостей. Так, кілька тижнів тому з-під варти вийшов підконтрольний Кияшку директор "Бархана" Руслан Колядинський. Це при тому, що Кияшко і його соратники потенційно є особливо небезпечними злочинцями (ОЗУ, якому закидають умисні вбивства), і його перебування в СІЗО цілком могло б тривати ще мінімум два місяці. Також нібито ведуться переговори про переведення самого Кияшко з СІЗО під домашній арешт (хоча 10 листопада суд відмовив у такому клопотанні адвокатам і продовжив його перебування за ґратами ще на два місяці).

Джерела в правоохоронних органах стверджують, що в цілому справа йде до масштабної "угоди", в рамках якої учасники злочинного угруповання отримають невеликі умовні терміни і вийдуть на свободу.

Оскільки формально в матеріалах кримінального провадження №42020000000000352 у справі "Бархана" фігурує сума всього в $ 11 тис., а не багатомільйонні вимагання, як в інших заявах — то активним нібито вирішено залишити тільки цю справу. Зовсім закрити її не вийде в будь-якому випадку, оскільки інформація засвічена в медіа та хід розслідування перебуває на контролі в Офісі президента Володимира Зеленського. Потерпілі припускають, що тихо довести справу до суду, щоб злочинці відбулися "легким переляком" у вигляді умовного покарання — це можливість зберегти і вовків ситими (правоохоронці "добилися" вироку) і овець цілими (члени ОЗУ вийшли на волю).


Потерпілих від рейдерства ОЗУ Казарцева залишили за бортом


Щодо ряду інших кримінальних проваджень, які відкриті за фактами рейдерства агрокомпаній і будівельних бізнесів (перелік із зазначенням номерів УП та посиланнями на судові матеріали публікувався в ЗМІ) нібито прийнято рішення поступово закривати їх за відсутністю складу злочину або під іншими приводами.

Крім того, нові заяви, які стосуються якраз силового тиску, фізичного насильства, вимагання, погроз вбивством й інших аналогічних злочинів з боку ОЗУ "Князя" правоохоронні органи просто приймають, але не беруть в роботу, навіть не вносячи відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Не кажучи вже про повноцінне розслідування справ. Двоє з потерпілих в розмові з нашим виданням відзначили, що від представників правоохоронних відомств їм стало відомо про "блок" на ці справи.

Причина "блокування", ймовірно, зовсім проста. Якщо сьогодні почати розслідувати злочини за заявами хоча б десятка потерпілих від діяльності ОЗУ "Князя" фермерів і підприємців, то Кияшко і його соратники вже не відбудуться умовним покаранням.

Наприклад, у справі компанії "Бот" (21172627) її директор Андрій Обора звинувачує Казарцева, Кияшка і подільників у вимаганні $ 350 тис., незаконному зборі врожаю на 16 млн грн, погрозах фізичної розправи і замаху на вбивство (у дворі вибухнула бойова граната).

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 2
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 3
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 4

Ексвласник ТОВ "Будівельник" (31234033) Юрій Ємельяненко, у якого силою забрали його компанію, оцінює свої втрати в $ 4 млн.

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 5
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 6
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 7

Через збройний напад і погрози фізичної розправи забрали у її власника Анатолія Проніна машинобудівну компанію ТОВ "Харківенергоремонт" (34113412), у якій є багато міжнародних замовлень на виготовлення турбін та іншої техніки, а майно оцінювалося в 159 млн грн. За словами потерпілого, "силовики" Кияшка-Казарцева спочатку захопили в заручники виконавчого директора компанії, погрожуючи вивезти її на територію "ДНР", а потім змусили власника силою переписати бізнес на своїх "фунтів".

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 8
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 9
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 10
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 11

Про фізичні напади, спалений автомобіль, погрози життю та незаконне переписування частки в підприємстві на рейдерів пише в заяві й інвестор ТОВ "СП МЕЛИХІВСЬКЕ" (00707188) Ігор Аранов.

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 12
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 13
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 14
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 15

Аналогічні заяви про фізичне насильство також подав ексвласник незаконно переписаного на людей Кияшка ТОВ "Світанок" (00707171) Олександр Бабаєв.

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 16
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 17

Про вимагання $ 100 тис. з боку Казарцева і його структур за нібито "рішення проблем" з правоохоронними органами пише в заяві і глава ФГ "Точного" (21229706) Олександр Строгий. Після того, як платити він відмовився, потерпілий заявляє, що шляхом незаконних маніпуляцій його компанію переписали на структури Кияшка-Казарцева.

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 18
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 19

Після рейдерського захоплення ФГ "Труд-2012" (38176222) люди ОЗУ почали вивозити урожай і техніку, а згодом зробили напад на сім'ю засновника Володимира Толстого, били і катували дружину і дітей, написав сам Басистий в своїй заяві.

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 20
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 21
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 22

Після фізичних загроз і незаконного відчуження свого майна на 20 млн грн втратив і ексвласник ТОВ "Новий асфальт" (41625572) Матвій Рилов. Як говориться в заяві, його компанію рейдери "відтіснили" разом з цілою низкою активів сім'ї загиблого підприємця Олександра Яковенка (ПП "Харьковспецпостач", ПП "Будгарант 7", ПП "Харьковспецстроймеханізація"), які мали багато діючих підрядів з обслуговування доріг в Харківській і Полтавської області.

«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 23
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 24
«Спадкоємці» «князя» готуються вийти по-тихому - фото 25

За словами потерпілих, описаних в цих заявах злочинів може вистачити на кілька десятків років тюремного ув'язнення. Але їх реальне розслідування, побоюються постраждалі, може бути не вигідно ні представникам кримінального світу, ні самим правоохоронцям. Це потерпілі пояснюють тим, що в матеріалах справ фігурує безліч діючих і колишніх співробітників силових відомств, які так чи інакше можуть бути пов'язані з рейдерами. Крім того, потерпілі не виключають, що хтось високопоставлений в ОГП або СБУ міг отримати щедру винагороду за "м'який результат" для членів угруповання, тому бояться, що справи, в яких підозрюють членів банди, просто будуть "спущені на гальмах".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Наталья

9 грудня 2020, 19:27

Похоже, что поначалу сажать надо было гражданина Авакова!


Новини