Головна Статті Суспільство події Адвокат Дмитро Безмаль: «Справа проти Кузяри є виключно політичною і не має до юриспруденції жодного стосунку»
commentss Cтатті Всі новини

Адвокат Дмитро Безмаль: «Справа проти Кузяри є виключно політичною і не має до юриспруденції жодного стосунку»

За словами правозахисника, у справі проти бізнесмена Сергія Кузяри безліч процесуальних порушень, а сам підприємець був заарештований через політичний фактор та ажіотаж у ЗМІ

9 грудня 2021, 17:45
Поділіться публікацією:








У двадцятих числах вересня бізнесмена Сергія Кузяру, відомого у професійних колах вугільного трейдера та колишнього власника компанії "Краснолиманська", затримали у Туреччині, після чого у наручниках та під вартою доставили в Україну та заарештували. Про це розповідає адвокат Кузяри – Дмитро Безмаль.

Адвокат Дмитро Безмаль: «Справа проти Кузяри є виключно політичною і не має до юриспруденції жодного стосунку»

Сергій Кузяра - фото з відкритих джерел

У ході спеціально скликаного брифінгу генпрокурор Ірина Венедіктова пояснила: Офіс генпрокурора, СБУ та ГБР ведуть спільне розслідування постачання вугілля з непідконтрольних територій у 2014-2015 рр., у якому фігурує бізнесмен Сергій Кузяра.

"Цілком очевидно, що питання постачання вугілля з окупованих територій контролювалося на дуже високому рівні і не могло жити самостійним життям без… заступництва вищих чинів", — заявила 24 жовтня Венедіктова.

Трохи згодом у цій справі було оголошено про підозру Віктору Медведчуку, днями преса писала, що невдовзі підозру може отримати і колишній президент Петро Порошенко. "Вугільна справа проти Порошенка та Медведчука" — так називають цей процес у пресі.

"Коли у справі фігурують прізвища лідерів двох парламентських партій з рейтингом до 20% у кожної, один з яких був главою адміністрації президента, а другий — президентом, у тому числі на момент подій, що описуються, — то це можна назвати політичною справою. Підтвердженням цьому може стати процес проти бізнесмена Сергія Кузяри", — зазначає Безмаль.

ЕНЕРГЕТИЧНА КРИЗА-2014

Після завершення активних бойових дій у 2014 році країна зіткнулася із масштабною енергетичною кризою. У 2013 році Україна видобула 83 млн. тонн вугілля, а за результатами 2014 року – всього 40 млн. При цьому 95% енергетичного вугілля, яке використовується на українських ТЕЦ, видобувалося на непідконтрольних територіях – саме так було зафіксовано тоді дотику. Половина з 14 електростанцій і 80% ТЕЦ у 2014-му працювали на донбаському антрациті, який необхідно було десь отримати, щоб країна буквально не замерзла.

Держкомпанія "Укрінтеренерго" законтрактувала у компанії Steel Mont Trading Ltd 1 млн тонн антрациту для ПАТ "Центренерго". І три судна навіть встигли зайти до українських портів. Проте потім вибухнув скандал: у грудні 2014-го було затримано директора "Укрінтеренерго" у зв'язку з розтратою (нібито ціна вугілля зросла з початкових $86/тонна до $134, а якість його була незадовільною). Почався скандал, політичні звинувачення, новий раунд політичної кризи.

Пізніше стало відомо, що вугілля з ПАР, яке постачали в Україну, було поганої якості. Воно не горіло, а плавилося, і таке вугілля не могло забезпечити енергетичну безпеку держави. Відповідно, на початку зими Україна ризикувала залишитись без вугілля, що для країни могло закінчитися катастрофою.

Натомість південноафриканське вугілля в Україну було поставлене паливо з непідконтрольної території України. Вугілля було фактично доставлено з одного регіону України (Донбасу) до іншого регіону – на "Центренерго". У ланцюжку поставок були три державні підприємства – власне, отримувач ПАТ "Центренерго" та постачальники — ДП "Шахта імені К.І. Кисельова" та ДП "Луганськвугілля".

"Сергій Кузяра ніколи не обіймав державних посад — не був ні міністром, ні директором якогось держпідприємства, він ніколи не був навіть депутатом або якимось "вищим чином", про який говорила Ірина Венедіктова. Тобто він не мав жодної влади, не міг впливати ні на державну політику, ні на якісь рішення – ні на що, що відбувалося у рамках цього ланцюжка підприємств та подій. Він був підприємцем, фізичною особою", — каже адвокат.

У ЧОМУ ЗВИНУВАЧУЮТЬ СЕРГІЯ КУЗЯРУ

Звинувачення проти Кузяри звучить так: "Контроль за організацією навантаження та подальшого перевезення вугілля з непідконтрольної території в Україну на Трипільську ТЕЦ протягом 2015 року здійснював безпосередньо Кузяра С.В., який координував свої дії безпосередньо з керівництвом терористичних організацій "ЛДНР" та паном Медведчуком В.В.".

По-перше, вугілля з непідконтрольної частини Донбасу на " Центренерго " у 2014-2015 рр. постачали цілком законно.

Верховна Рада України 15 вересня 2014 року ухвалила закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО", він набув чинності 18 жовтня 2014 року. У статті 6 цього закону йшлося про те, що співпраця з підприємствами на цих територіях можлива, і ніде не було написано, що вона заборонена. Закон у повному обсязі діяв з жовтня 2014 року до березня 2015 року, і з того часу він "продовжується" Верховною Радою наприкінці кожного року. Цей закон діє і зараз – його пролонгували 2 грудня 2021 року на весь 2022-й.

Про статус "терористичних організацій". З чинного законодавства на цю тему є лише звернення Верховної Ради до міжнародних організацій із закликом "визнати... так звані "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціями". Тобто сама Верховна Рада такого рішення не ухвалила. "Терористичними організаціями" ОРДЛО може визнати лише суд – але такого рішення в Україні також немає.

Обидва держпідприємства, що постачали вугілля на Центренерго — ДП "Луганськвугілля" та ДП "Шахта імені К.І. Кисельова", позначені у спеціальному наказі Міненерго, виданому в листопаді 2014-го та зараховуючи їх до таких, що "належать до галузі управління Міненерговугілля" (тобто — дозволяє з ними співпрацювати).

"Також нам вдалося розшукати депутатський запит від народного депутата, члена Комітету парламенту з ПЕК Вікторії Войцицької до ПАТ "Центренерго" з детальним переліком компаній, з якими йому дозволено торгувати "з метою уникнення фінансування тероризму" — ДП "Луганськвугілля" виявляємо і в ньому. Отже, робота з ДП "Луганськвугілля" не може бути фінансуванням тероризму", — каже Дмитро Безмаль.

Адвокат Дмитро Безмаль: «Справа проти Кузяри є виключно політичною і не має до юриспруденції жодного стосунку» - фото 2

Адвокат Дмитро Безмаль

По суті, мати економічні відносини з ОРДЛО було заборонено лише навесні 2017 року з початком "блокади" — рішення про це було ухвалено на РНБО та запроваджено Указом п'ятого президента Петра Порошенка. І лише після цього і державні, і приватні підприємства із непідконтрольної території перестали сплачувати податки до українського бюджету.

З цього може бути висновок — постачання вугілля з тимчасово неконтрольованих територій у 2014-215 рр. були законними (на рівні закону України та підзаконних актів Міненерго), а організації, які контролювали ці території, не були визнані терористичними (і не визнані ними досі). Вугілля було не просто куплено, а й фізично доставлено, і використано за призначенням – перероблено в електроенергію та тепло для громадян України.

Таким чином, за словами Безмаля, звинувачення у "сприянні терористичним організаціям" звучать подвійно абсурдно. Практично у справі відсутня подія злочину.

"У частині моєї участі в будь-яких постачаннях у звинувачення просто немає фактів — ні документів, нічого! Адже я особисто не грузив, не віз — це чиясь думка, викладена як підозра, — сказав Сергій Кузяра на судовому засіданні. — Тим більше, я не виконував жодних команд Медведчука – ми з ним навіть не знайомі!"

"БИТВА" З УСТАВОМ ООН

З заявленої позиції обвинувачів можна дійти невтішного висновку, що текст підозри, оголошеного Кузярі, будується на:

— офіційних документах, фактах та датах, які не заперечуються;

— аудіозаписи, злиті журналістам проекту Bihus, автентичність яких адвокати піддають великим сумнівам.

Сам текст підозри був наповнений розлогими посиланнями до загальновідомих фактів: у ньому наводяться дані про Статут ООН, прийнятий у 1945 році, а також той незаперечний факт, що до складу Організації увійшли СРСР та УРСР на правах засновників. Цитується і Декларація ГА ООН від 1981 року "Про неприпустимість інтервенцій та втручання у внутрішні справи держав", Конституція України тощо.

"Наразі це — аргументи сторони звинувачення, проти яких нам запропоновано захищатися. Події злочину немає, обвинувачення відштовхується від аудіозаписів, злитих у ЗМІ — прокурори просто виклали їх юридичною мовою. Дуже дивно, що звинувачення взагалі погодилося працювати з цими записами, адже, згідно з нормами КПК, кожен доказ має бути отриманий у процесуальному порядку, звідки взялися ці конкретні аудіофайли – невідомо.

З таким самим успіхом будь-яка людина може найняти звукорежисера, який візьме публічні записи голосів двох публічних персон, зробить нарізку з окремих слів, складе з них один файл і зіллє в ЗМІ. 

Коротко суть звинувачень проти Сергія Кузяри можна передати цитатою з тексту: "Невстановлена зараз службова особа Центренерго, діючи з виконання вказівки невстановлених осіб вищого політичного керівництва, невстановленим шляхом здійснила оплату…".

За таким звинуваченням, зазначає адвокат, Кузяра сидить у СІЗО.

"Оголошена мені підозра виглядає як твір на вільну тему. У ньому просто немає фактів скоєння мною якогось злочину! — заявив сам Сергій Кузяра в ході судового засідання. — У вас все "не встановлено", "нібито" та "можливо" — а я що конкретно зробив?"

ТИСК НА СУД У СПРАВІ КУЗЯРИ

Публічна презентація "вугільної справи Медведчука та Порошенка" була масштабною – брифінг генпрокурора та голови СБУ. На ній звучали і аудіозаписи та демонструвалися відеозаписи. У день презентації Сергій Кузяра був уже у СІЗО.

19 вересня Печерський райсуд ухвалив рішення про арешт Кузяри. Суддя, яка слухає справу – Тетяна Ільєва, ухвалила рішення про арешт із альтернативою застави у вигляді суми у 500 мільйонів.

Через два місяці термін арешту закінчувався, і слідство клопотало про продовження запобіжного заходу. Слухання було призначено 15 листопада. Але суддя Ільєва пішла на лікарняний і питання про продовження Кузярі терміну тримання під вартою слухав інший суддя Печерського суду – Олексій Соколов.

Захист виклав судді свої аргументи, і того ж дня – 15 листопада – мало бути винесене рішення. Але суддя Соколов оголосив перерву до наступного дня.

Цього ж дня, увечері 15 листопада, президент Володимир Зеленський записав відеозвернення з тезами "Ми не купуємо вугілля у сепаратистів" та "Засудженими мають бути ті, хто купував вугілля у невизнаних територій у попередні роки".

Дмитро Безмаль вважає, що цей меседж був адресований персонально суддям Печерського суду Соколову та Ільєвій. Нібито після заяви президента поведінка судді Соколова змінилася, і він продовжив термін утримання під вартою бізнесмена до 14 січня 2022 року.

Більше того, зазначає адвокат, 23 листопада на ютуб-каналі того ж видання Bihus вийшов дискредитуючий матеріал проти судді Тетяни Ільєвої.

"Я не вірю в такі збіги: схоже, ми маємо справу із систематичним використанням медіа для тиску на суддів, які слухають справу Кузяри. Але якщо суддя Ільєва має суддівський імунітет і не зобов'язана виправдовуватися, то Сергій Кузяра – тепер зобов'язаний", — каже правозахисник. 

СПРАВА КУЗЯРИ РОЗВАЛИТЬСЯ В СУДІ

З 19 вересня 2021 року Сергій Кузяра перебуває під арештом. За словами Безмаля, за цей час із ним не провели взагалі жодних слідчих дій. Його двічі доставляли до слідчого у вересні, і на цих зустрічах йшлося нібито про те, що він може вирішити свої проблеми у простий спосіб – як він сам каже, йому пропонували "дати свідчення проти Петра Порошенка та Віктора Медведчука".

Але Сергій Кузяра не може дати таких свідчень, упевнений адвокат. Він не політик, не чиновник, не депутат, і навіть не знайомий із фігурантами "вугільної справи Порошенка та Медведчука".

З 29 листопада його утримують в одиночній камері ізолятора СБУ і не дозволяють побачитись навіть із вагітною дружиною, а з роки слідства продовжено на 12 місяців, продовжує адвокат.

"Взагалі, усю цю справу можна назвати енциклопедією процесуальних порушень. І якби не політичний фактор і ажіотаж у ЗМІ, жодний суд його не заарештував би. Я не впевнений, що призначили б навіть мінімальну заставу, не кажучи вже про суму 500 мільйонів гривень. Справа проти Сергія Кузяри  розвалиться в суді. Вона виключно політична і не має до юриспруденції жодного стосунку", — резюмував Безмаль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини