Які фактори впливають на задоволеність своєю роботою

Що мав на увазі Конфуцій, коли говорив: «Знайди собі справу до душі й тобі не доведеться працювати жодного дня в житті»

Багато свого часу ми проводимо саме на роботі. Тому, звичайно ж, хочеться отримувати від неї не тільки матеріальні блага, але і максимальну задоволеність. Але, як виявилося, навіть якщо людині подобається його робота, то це ніяк не впливає на рівень його задоволеності.

За з'ясування цього завдання взялися вчені з Університету Х'юстона. Вони заявили, що навіть коли людина робить те, що йому цікаво, то зв'язок між цією діяльністю і почуттям задоволеності не так вже й велика, як всі думають.

"Речі, які сильніше впливають на задоволення, - це компанія, в якій ви працюєте, керівник, колеги та оплата праці", - розповів один з авторів цього дослідження Кевін Хофф.

"Щоб бути задоволеним, вам не потрібно занадто турбуватися про пошук ідеальної відповідності роботи з вашими інтересами, тому що ми знаємо, що інші показники мають більше значення. Якщо ви не ненавидите вашу діяльність, ви можете бути дуже задоволені, якщо у вас хороший керівник, колеги і до вас справедливо ставляться у вашій організації", - додав він.

Перш ніж зробити подібний висновок, фахівці детально вивчили інформацію наукового дослідження, яке проводилося з 1949 по 2016 рік. Відомо, що в цьому експерименті взяло участь 39 602 особи.

Завдяки йому експертам вдалося з'ясувати, що взаємозв'язок між задоволеністю і вашим інтересом досить низька. А ось в чому простежується сильний зв'язок, так це між вашою продуктивністю та інтересом. Вчені підсумували, що коли людина максимально зацікавлений тим, що він робить, то він не буде шкодувати своїх сил і часу, щоб викластися по максимуму.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як домогтися підвищення на роботі, не кажучи про це прямо.