Ядерні погрози "нікого не лякають": у США розповіли про нову методику Путіна

Аналітики ISW пояснили, як і чому Кремль змінює характер брязкання ядерною зброєю перед країнами Заходу

Кремль переглядає ефективність брязкання ядерною зброєю, розуміючи, що без зміни підходу вплинути на політичні дебати в країнах Заходу щодо дозволу ЗСУ атакувати західною зброєю військові об'єкти на території Росії буде дуже складно. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики проаналізували статтю у виданні The Washington Post. У матеріалі наголошується, що російський диктатор Володимир Путін почав усвідомлювати втрату західними урядовцями ефективності ядерних загроз. У зв'язку з цим диктатор, ймовірно, розробляє невизначену, більш нюансовану та обмежену інформаційну відповідь на майбутню згоду Заходу на удари ЗСУ далекобійною зброєю по об'єктах на території Росії.

За словами наведеного у публікації неназваного російського чиновника, у Москві усвідомили, що ядерні погрози "нікого не лякають". А російський академік, який має тісні зв'язки з високопоставленими російськими дипломатами, зазначив, що партнери Росії на "Глобальному Півдні" вкрай незадоволені ядерними загрозами.

У звіті наголошується, що Інститут вивчення війни не може самостійно перевірити правдивість джерел Washington Post. Але ці повідомлення узгоджуються з різними оцінками ISW про те, як Кремль використовує "ядерне брязкання шаблею" для заборони Заходу, і що такі меседжі не свідчать про готовність Росії застосувати ядерну зброю.

"Тонко завуальовані загрози Кремля про ядерну конфронтацію спрямовані на зрив і відстрочку прийняття ключових рішень у політичних дискусіях на Заході щодо подальшої військової допомоги Україні. ISW продовжує вважати, що Росія дуже малоймовірно застосує ядерну зброю в Україні або деінде", - йдеться в звіті.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ядерна катастрофа стає ще ближчою: що задумали в КНДР.