ЗСУ "перемололи" спецпідрозділ арктичної бригади РФ, який мав охороняти Кремль від Фінляндії

Більшу частину бригади відправили в Україну ще у 2022 році

Збройні сили України знищили близько 80% особового складу 80-ї арктичної мотострілецької бригади Російської Федерації, яка була сформована у 2014 році для охорони кордонів Росії з Норвегією та Фінляндією. Українські військові завдали значних втрат окупантам під час боїв у Херсонській області.

Як повідомляє видання Newsweek, родичі загиблих російських солдатів підтвердили ці величезні втрати. Військовий аналітик Кріс О'Вікі зазначив на своїй сторінці в мережі X (Twitter), що багато російських військових вважаються зниклими безвісти, оскільки командування не евакуює тіла, обіцяючи зробити це після "звільнення" Херсона.

Хоча бригада була спеціалізованим арктичним підрозділом, її значну частину відправили в Україну у 2022 році. Відтоді багато її бійців загинули або були поранені під час бойових дій на островах Херсонщини, про що повідомили родичі.

Щоб компенсувати втрати, у 2023 році бригада почала залучати засуджених. Мати одного з зниклих безвісти бійців, Ірина Іванівна, розповіла: "Мені повідомили, що 80% бригади або загинуло, або було поранено. Бойові дії тривають, а човнами туди не дістатися через постійне стеження безпілотників".

Ще один військовослужбовець, Сергій Романцов, який приєднався до бригади в 2023 році після виходу з в'язниці, також зник безвісти на тому ж фронті через кілька тижнів після прибуття. Його сестра Ніна розповіла: "Я намагалася відговорити його, але він наполіг на своєму".

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що ще 31 липня в соцмережах активно поширювалися фото збитого російського вертольота Мі-8. Найбільшою несподіванкою стало те, що його знищив дешевий невеликий дрон ЗСУ.

Видання зазначає, спочатку було незрозуміло, чи це щасливе влучення, чи ознаки прориву у повітряній війні. Самі по собі ударні гелікоптери РФ зіграли відносно невелику роль. Їх досить швидко відігнали від лінії фронту й вона почали стріляти керованими та некерованими ракетами з великої відстані.