Зросла кількість українців, готових поступитися територією РФ: що відомо про нове опитування

Віддати РФ частину територій країни готові 19% українців

В нашій країні 74% мешканців мають думку, що не має бути жодних уступок українських територій РФ, проте разом з тим , зросло число тих, хто висловлює готовність іти на такі "компроміси", щоб настав мир.

Такими є результати нового опитування, яке провели фахівці Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) цього місяця.

Соціологи інституту стверджують, що за період з травня 2022 року до травня 2023 року становище було відносно стабільним: майже 8-10% учасників опитування були готові на уступки територій, проте в абсолютній більшості - 82-87% - стабільно виступили проти жодних поступок.

Проте в грудні 19% респондентів погоджуються з твердженням, що, аби якнайшвидше досягти миру і зберегти незалежність, Україна може відмовитись від деяких власних територій. При цьому, 74% українців все ще мають впевненість в тому, що Україна не повинна відмовлятись від своєї території, навіть тоді, коли війна йтиме довше і виникне нова загроза незалежності країни. Приблизно 7% українців не змогли дати відповідь на це питання.

Фахівці КМІС інформують, що вже в кінці травня цього року простежувався невеликий ріст частки тих, хто готовий до поступок територій РФ. Статистика змінилась з 10% у травні до 14% у жовтні і до 19% у грудні. Так само зменшилась кількість тих, хто не допускає територіальних поступок - з 84% у травні до 74% у грудні.

"Хоча станом на зараз усе одно виразна більшість українців вважають, що Україна не має відмовлятися від жодних своїх територій", - говорять київські соціологи.

Як свідчить опитування, коли в період між травнем і жовтнем цього року ріст кількості тих, хто був готовий до уступок територій, був коштом Півдня і Сходу, то подальший ріст з жовтня по грудень - ставсь за рахунок Заходу і Центру України.

Соціологи стверджують, що навіть з кількості жителів Півдня і Сходу, які територіально ближче до зони бойових дій, 67% виступає проти жодних поступок українських територій. Водночас погоджуються з такими поступками 22% тих, хто мешкає на Півдні і 25% тих, хто живе на Сході.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, чи готові українці далі воювати, якщо Захід зменшить допомогу