Зрада на саміті миру: журналісти дізналися, чого не буде у фінальному комюніке

Учасники саміту не будуть закликати до негайного виведення російських військ та відновлення територіальної цілісності України, повідомляє швейцарський телеканал NHK

Швейцарський телеканал NHK з посиланням на текст фінального комюніке Глобального саміту миру, який є у розпорядженні редакції, повідомляє про те, що учасники не закликатимуть до негайного виведення російських військ із території України.

Журналісти підкреслюють, що такий варіант заяви пов'язаний із позицією деяких учасників із Азії та країн Близького Сходу.

За інформацією телеканалу, в комюніке згадають лише три із десяти пунктів "формули миру" президента Володимира Зеленського. Зокрема, мова буде йти про безпеку атомних електростанцій, про продовольчу безпеку, а також про звільнення усіх полонених та повернення українських дітей із території РФ додому.

Тобто, підкреслюють журналісти, у підсумковій заяві жодним чином не будуть згадані ні виведення російських військ, ні відновлення територіальної цілісності України.

Більше того, додають швейцарські журналісти, в проекті фінального рішення учасників саміту відзначається, що всі сторони повинні взяти участь у досягненні миру. Окрім того, там підкреслюється важливість участі РФ в дискусіях щодо цього.

За даними дипломатичних джерел телеканалу, решта пунктів із запропонованої Києвом "формули миру", були навмисно виключені з проекту. Вказується, що їх не врахували, оскільки вони не відповідали позиції окремих країн, які зацікавлені у подальшій співпраці із Росією.

Втім, як підкреслюють журналісти, фінальне комюніке учасників саміту ще може зазнати змін.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що значущість Глобального саміту миру капітально знизилася.