Знищення HIMARS – це не перемога, а ганьба російської армії

HIMARS - це західний аналог таких ракетних установок як "Град", "Смерч", "Вільха". І те, що росіяни вперше за 20 місяців зуміли знищити «Хаймарс» є їхньою ганьбою, а не перемогою, вважає Олександр Коваленко

Як повідомив військовий оглядач Олександр Коваленко, росіяни вже кілька днів перебувають в екстазі від того, що їм вдалося знищити західну установку "Хаймарс". Свої дії вони вважають перемогою та величезним досягненням.

"Його знищення російськими військами – це не досягнення, а ганьба російських окупаційних військ", –
написав у Фейсбуці Коваленко.

За його словами, М142 HIMARS - це зовсім не унікальний, невразливий засіб анігіляції. Це, каже експерт, стандартна машина РСЗВ для низки країн НАТО з високою точністю поразки цілей та дальністю польоту реактивного снаряда 80 км.

Коваленко нагадав, що у радянській армії, а потім у російській та українській, засоби РСЗВ це: 122-мм БМ-21 "Град" з дальністю стрільби (30-40 км), 220-мм БМ-27 "Ураган" (30- 40 км), 300 мм БМ-30 "Смерч" (70 - 120 км).

Особливе місце у цій ієрархії займав український реактивний снаряд "Вільха" для 300-мм БМ-30 "Смерч", з вражаючою точністю та дальністю поразки понад 120 км.

Іншими словами, М142 HIMARS це західний аналог "Урагану" і "Смерчу", що перевершує радянські зразки за точністю, але поступається за дальністю. При цьому, "Вільха" аналогічна М142 HIMARS за точністю, але перевершує за дальністю.

"Власне питання. Росіяни знищили перший М142 HIMARS за 20 місяців. А скільки за час війни в Україні було знищено російських БМ-27 та БМ-30?"
- Запитує Коваленко.

Згідно з верифікованими даними, Сили оборони знищили 80 російських "ураганів" та 2 "смерчі". Крім них, так само верифіковано знищення 22 ТГС-1А "Сонцепьок" та 245 БМ-21 "Град".

За даними Генштабу ЗСУ, втрати російських військ у компоненті РСЗВ за 2 роки війни перевищили 1 100 одиниць.

"Тобто перший втрачений за 20 місяців М142 HIMARS і сотні схожих за його функціоналом російських РСЗВ. Ні, це не досягнення, це унікальна ганьба. Але росіяни такі люди, що примудряються навіть гротескною ганьбою пишатися",
- підкреслив Коваленко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що росіяни знищили "Хаймарс". У Верховній Раді навіть хочуть влаштувати із цього приводу ретельне розслідування.