ЗМІ: Зеленський пом'якшив позицію щодо переговорів з РФ після підштовхувань США

Пом'якшення позиції України могло статися після кількох днів переговорів між Києвом та Вашингтоном

Підштовхування Білого дому призвели до пом'якшення позиції президента України Володимира Зеленського про те, що мирні переговори з Росією не можуть розпочатися, доки її очолює Володимир Путін. Як передає видання "Коментарі", про це повідомило видання "Politico", з посиланням на два джерела, знайомі із ситуацією.

Видання звертає увагу на те, що в понеділок глава української держави у своїй заяві про можливість переговорів з Росією вже не був такий радикальний у висловленні, що про переговори не може бути й мови, доки президент Росії має Володимир Путін.

Водночас Володимир Зеленський згадав про відновлення територіальної цілісності України, покарання за військові злочини та репарації.

За словами одного з джерел, позиція офіційного Києва могла змінитись після кількох днів переговорів між Україною та США, зокрема після особистого візиту до столиці України радника з нацбезпеки Байдена Джейка Саллівана. При цьому на Київ ніхто не тиснув і не ставив умову про те, що потрібно обов'язково відновлювати переговори, але натяки на зниження публічно-риторики про неможливість переговорів за Путіна все ж таки були.

"Це не означає, що їм (Ред. – Україні та Росії) потрібно сісти за стіл переговорів зараз. Ми навіть не думаємо, що зараз слушний час, виходячи з того, що робить Росія. Але вони мають показати готовність вирішити конфлікт, бо ніхто не хоче, щоб цей конфлікт закінчився більше, ніж Україна", - зазначив чиновник на умовах анонімності.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Росії готові до переговорів з Україною без попередніх умов.