Зеленський сказав, хто може ухвалити рішення про відмову від територій в обмін на мир

Володимир Зеленський заявив, що рішенні про відмову від територій може ухвалити виключно народ

Питання про здачу українських територій в обмін на мир з Росією не може бути вирішене без згоди українського народу, заявив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю французькій газеті Le Monde. При цьому він підкреслив, що офіційно таких пропозицій ніхто не робив.

"Ви повинні розуміти, що будь-яке питання територіальної цілісності України не може бути вирішене – жодним президентом, жодною людиною, ані всіма президентами світу – без українського народу. Цього просто не можна робити. Це суперечить Конституції України", – сказав він, відповідаючи на питання про те, чи не розглядає можливість здачі територій заради миру.

Окрім того, Зеленський вказав на численні публічні заяви щодо можливості обміну територій на гарантії безпеки, НАТО чи ЄС, але наголосив, що офіційних пропозицій такого характеру не надходило.

При цьому Зеленський знову підкреслив, що Україна ніколи не віддасть своїх територій. За його словами, влада не має права відмовлятися від них. Це може статися лише за бажанням українського народу, додав президент.

Зеленський підкреслив, що здача територій означатиме перемогу Володимира Путіна і є "не найкращим варіантом". Він також висловив занепокоєння щодо замороження конфлікту, оскільки це може призвести до нових спроб Росії захопити українські землі в майбутньому.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, що РФ хоче, щоб для початку так званих мирних переговорів Україна вивела свої війська з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей та визнала "реалії на землі". При цьому окремі військові зазначають, що, буцімто, влада готується до припинення війни і думає, як подати це народу, як перемогу.