Залужний назвав свої зауваження до резонансного законопроєкту про мобілізацію

Головком виставив п'ять основних зауважень до законопроєкту про мобілізацію, що обговорюється

Генштаб ЗСУ загалом схвалює новий законопроєкт про мобілізацію та порядок проходження військової служби, який зараз доопрацьовується у Верховній Раді та окремі положення якого вже викликали значний резонанс у суспільстві. Але деякі норми з документа треба усунути, вважають у Генштабі. Про це йдеться у листі Генштабу до Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки за підписом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Як повідомляє портал "Коментарі", текст листа опублікувала нардеп Мар'яна Безугла.

У листі є низка зауважень Генштабу щодо норм, "які не відповідають інтересам ЗСУ та не сприяють забезпеченню обороноздатності держави".

Перше зауваження – взяття всіх жінок на військовий облік. На думку Генштабу, це збільшить удвічі навантаження на ТЦК, заклади охорони здоров'я, які проводять медогляд військовозобов'язаних, а також спричинить "певний резонанс" у суспільстві та спонукає жінок масово залишати Україну.

Також у Генштабі проти статті про обов'язкову ротацію військовослужбовців після 3 місяців на передовий та надання 90-денної відпустки після 24 місяців служби. У Генштабі наголошують, ВСУ гостро не вистачає навченого людського ресурсу, тому проведення подібних ротацій та масове надання тривалих відпусток військовим неможливе.

Третє зауваження стосується пропозиції призначати військовослужбовців з інженерною спеціальністю виключно на посади інженерного профілю. Генштаб зазначає, що мобілізаційний ресурс є вкрай обмеженим, тому така норма недоцільна. Вона призведе до того, що наявних військовослужбовців неможливо призначити на вакантні посади.

У Генштабі також проти обов'язкової ротації працівників ТЦК кожні три роки. У Залужного вважають, що така практика "унеможливить збереження досвіду" і "зруйнує систему військового обліку", а тому ця норма є недоцільною.

Ну і п'яте зауваження стосується звільнення інвалідів 2-ї групи. Генштаб пропонує прибрати цю норму із законопроєкту, не наводячи жодних аргументів.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому настав час змінювати підходи мобілізації: що потрібно врахувати.