Залізний купол по-київськи: Чим захищають небо над столицею

Чим ППО ЗСУ зараз закриває небо над Києвом розповів начальник міської військової адміністрації (КМВА) Сергій Попко

Українська протиповітряна оборона (ППО) ЗСУ не раз демонструвала ефективність, знищуючи більшість цілей противника. Як приклад, під час останньої атаки іранськими "шахедами" у Києві вдалося знищити 32 з 32 ворожих БпЛА. Про сьогоднішню ситуацію розповів начальник міської військової адміністрації (КМВА) Сергій Попко, пишуть "Коментарі".

Сили й засоби оборони столиці чи не щоденно вдосконалюють свій потенціал. За словами Сергія Попка, на додачу до наявних систем протиповітряної оборони, які давно стоять на озброєні української армії, використовують й іноземні зенітно-ракетні комплекси: NASAMS, IRIS-T, Crotale, зенітні САУ Gepard та інші системи, які ефективно протидіють ворожим ракетам та дронам.

"Це озброєння – сучасні системи ППО, яке Україна продовжує отримувати від наших партнерів, а українські захисники швидко їх опановують та ефективно застосовують", – зазначив Попко.

За його словами, військові столиці, як і вся Україна очікують найближчим часом постачання американської системи протиповітряної оборони Patriot. У характеристиках версії Patriot сказано, що комплекс може захищати від тактичних балістичних ракет, крилатих ракет, безпілотників, літаків і "інших загроз".

"Вона буде розгорнута у максимально стислі терміни і суттєво посилить нашу ППО. Крім того, з багатьма країнами-партнерами постійно ведуться перемовини щодо надання інших різноманітних видів озброєння, які здатні ефективно знищувати ракети та БпЛА ворога", – пояснив Попко.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив в інтерв'ю сьогодні, що Україна отримає ЗРК Patriot до середини весни. Він додав, що зараз відомо про дві батареї Patriot по вісім пускових установок, які західні країни готові передати Києву.

Як писали "Коментарі", американська система Patriot буде доставлена до України у максимально стислий термін. Підготовка до передачі цих систем уже розпочалася. А українські військові вже розпочали курс підготовки щодо роботи з цими системами.