Захід хоче, щоб Зеленський пришвидшився: на яке рішення очікує

Захід хоче, щоб Україна прийняла рішення про перемир’я з Росією

Україну схиляють до пришвидшення рішення щодо перемир’я, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький. При цьому, за його словами, в хід пішли відверто маніпулятивні вкиди. Зокрема, він звертає увагу на матеріали The Financial Times, яке буквально засипає читачів дуже неоднозначними, публікаціями, інформацію з яких навіть вимушене було спростовувати міністерство закордонних справ. Мова йде про те, що Україна, буцімто, готова обміняти свої території на безпеку.

"Загалом це виглядає як вкиди чи то дезінформації, чи провокативних матеріалів. Тобто, як певний хайп. Або навіть замовлення Кремля. Але можна це оцінювати і суто політичні продумані кроки: інформаційні маніпуляції з метою узгодження позицій України і союзників в питанні умов переговорів і перемир’я", - відзначив експерт.

За його словами, правда в тому, що ніхто на Заході не скаже відверто: "здавайте території і давайте завершимо цю затягнуту історію".

"Це може сказати тільки Зеленський – і от його до цього всіляко підпихають. Натяками, заявами, отакими публікаціями, рішеннями і їх відсутністю", - говорить експерт.

За його словами, логіка партнерів така, що вся відповідальність за формат завершення війни має лежати виключно на Україні. Для всіх зацікавлених сторін умови перемир’я мають виглядати не "Захід примусив Україну до миру на визначених ним умовах" - а "Україна вирішила припинити війну і визначила прийнятні для неї умови цього", додав експерт.

"Жодне рішення не має читатись як примус – інакше це вдарить по рейтингах західних політичних лідерів. Частина їхніх виборців, орієнтована на локальні проблеми, може просто вибухнути обуренням. І це помітно вдарить по рейтингах відповідних політиків і їхніх партій. Які і так зазнають ударів від лівих і правих популістів", - додав Голобуцький.

Це, каже експерт, очевидний сценарій, тому ніхто з лідерів НАТО не ризикне приймати рішення замість України. І в цьому, додає він, суто виборча логіка усталених демократій, а не аж така вже повага до України чи впевненість в наших оборонних і наступальних спроможностях.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що сусіди України вважають, що вона могла би жити під окупацією.