Заборонена зброя на Донбасі: газові атаки російських військ посилюються

Росія порушує міжнародні закони: експерти вимагають розслідування газових атак на Донбасі

Східний фронт в Україні зіткнувся з новою небезпекою: російські війська дедалі частіше використовують газ у бойових діях. Про це повідомляє у колонці для The Telegraph британський полковник у відставці та експерт з хімічної зброї Хеміш де Бреттон-Гордон. За його словами, використання газу в українських окопах може бути зупинено за допомогою британського обладнання.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російські сили застосовували газ не так часто — до січня 2024 року було зафіксовано близько 600 випадків. Проте зараз їх кількість різко зросла до 4000. За даними українських військових, деякі підрозділи зазнають газових атак 2–3 рази на день, найчастіше з використанням CS або хлорпікрину. Обидві речовини, як зазначає експерт, заборонені Конвенцією про заборону хімічної зброї 1993 року, яку підписали і Росія та Україна.

Використання газу у війні не є новим явищем. Бреттон-Гордон нагадує, що ще 1915 року хлорний газ був застосований німцями проти союзних військ, що призвело до тяжких втрат та паніки.

Експерт закликає міжнародне співтовариство до негайних дій. Він вважає, що Організація Об'єднаних Націй та Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) мають розслідувати та задокументувати випадки застосування газу в Україні, а також притягнути Росію до відповідальності за порушення міжнародних норм.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Президент Південноафриканської Республіки Сиріл Рамафоса висловив підтримку "мирному плану" з приводу російсько-української війни, запропонованого Китаєм та Бразилією, повідомляє CCTV за підсумками зустрічі Рамафоси з лідером КНР Сі Цзіньпіном.