За них РФ готова віддати будь-що: стало відомо, кого Кремль хоче повернути з полону

Росіяни не хочуть забирати, наприклад, своїх зеків, втім є полонені, за яких Кремль готовий віддати будь-що

Росія зацікавлена в поверненні лише певних категорій своїх військових з українського полону, що суттєво ускладнює процес обміну, повідомив в ефірі Freedom радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, Росію не цікавить повернення звичайних солдатів, зокрема ув'язнених, яких широко залучають до бойових дій на окупованих територіях. Крім того, Москва не бажає включати до обміну українських цивільних, використовуючи їх як заручників для своїх пропагандистських цілей.

Подоляк підкреслив, що Кремль прагне повернути насамперед вузькоспеціалізованих фахівців – професійних льотчиків та артилеристів. Також Росія зацікавлена в строковиках, особливо тих, хто був взятий у полон під час Курської операції ЗСУ, оскільки це викликає суспільний резонанс.

Окрім того, у пріоритеті для Росії є представники кадировського підрозділу "Ахмат" та особи, пов'язані зі спецслужбами.

“Ось за це вони готові віддати все. Весь інший контингент їх мало цікавить. Тому й обмінні процеси йдуть важко. Це важкі переговори. І треба віддати належне Координаційному штабу, який займається обмінами, він все одно знаходить можливості та проводить ці обміни”, — підсумував Подоляк.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що останній обмін полоненими відбувся у вересні, тоді 49 українців і українок повернулися з ворожого полону. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні люди. Зокрема, серед цивільних – Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць "Азовсталі".