Якою буде "відповідь" Росії за Курську область: скільки у нас ще лишилося часу

Ймовірно росіянам знадобиться 10-12 днів для посилення своїх позицій

Операція в Курській області продовжує залишатися в центрі уваги. Кремль не приховує, що ці події його серйозно бентежать і він прагне якомога швидше витіснити ЗСУ. Коли для України може закритися вікно можливостей? Якою може бути помста країни-агресора? Видання "Коментарі" розбиралося в цьому питання, проаналізувавши думки експертів.

Українська армія буде утримувати цю територію стільки, скільки зможе

Військовий аналітик Павло Нарожний в ефірі каналу "КИЇВ24" заявив що Україна розпочала операцію в Курській області тиждень тому. Вікно можливостей, яке дав нам ефект несподіванки, загалом може тривати до 12 днів.

Експерт зазначив, що українські війська доволі швидко просувалися, хоча наразі темп вже сповільнився, бо на деяких ділянках почали будувати укріплення.

За словами аналітика, українська армія буде утримувати цю територію стільки, скільки зможе, бо в нас резервів не так багато. При цьому додав, що ми не знаємо офіційної задачі Курської операції, але очевидно, що йдеться і про відтягнення російських військ з різних напрямків, зокрема, з Харківщини та Донеччини, де дуже гаряче. Він зазначив, що на сьогодні Росія перекидає підрозділи з Криму і з Харківщини.

Нарожний зазначає, що поки ворог підтягує порівняно небагато особового складу, а також кілька одиниць артилерійських засобів.

"Вони вже туди підвозять артилерію, але вона мізерна, бо мова йде про МТ-12 "Рапіра" - це протитанкова застаріла гармата калібра 100 мм. Але це питання часу, коли вони там з’являться. Наше вікно можливостей, коли працює момент несподіванки – від сили 10-12 днів", - наголосив він.

За його словами, це той час поки вони зможуть завантажити техніку на платформи і перекинути її та особовий склад з інших ділянок фронту, зокрема, з Харківщини.

Нарожний наголосив, що Курська операція дуже добре спланована, було зроблено все грамотно, зокрема, з вирубуванням російського зв’язку, щоб не було координації дій ворога.

Навряд чи ворог нас може здивувати чимось новим

Військовий експерт, полковник запасу Петро Черник в ефірі телемарафону зазначив, що помста Росії за наступальну операцію в Курській області буде, але навряд чи ворог нас може здивувати чимось новим.

"Відповідь однозначно буде. Але в частині новизни росіяни на найвищій точці своїх можливостей", – зазначив він.

При цьому наголосив, що нічим новим ворог нас не здивує, за винятком зброї масового ураження. Хоча хімічну зброю вже росіяни застосували.

"Можливо дійдуть до божевілля – якоїсь біологічної зброї. І, звичайно, ядерним кийком вони махають з початку цієї війни", – зазначає Черник.

Він наголосив, що проведена Україною Курська операція є блискучою, і вона стала для Росії неймовірно проблемною. Тому окупанти починають розганяти психологічну хвилю, що застосують щось таке, чого ми ще не бачили.

"Немає жодного типу ракет, які вони проти нас не застосували, немає жодного типу БПЛА, які вони проти нас не застосували. Ну, хіба що балістичні ракети із звичайною вибухівкою, але скоріше я метафоризую, ніж воно станеться у реальності", – сказав експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи був Захід готовий до подій у Курській області: який шанс випав для України.