Які три цілі операції "Курськ": у чому прорахунок окупантів

Російське командування відправило на Курщину елітні частини

Незважаючи на те, що просування ЗСУ в Курській області просувається не такими темпами, як трохи більше місяця тому, Курська операція все ж таки триває. Які три цілі операції "Курськ"? Який прорахунок окупантів на Курщині? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

ЗСУ зіграли на випередження

Колишній заступник керівника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко в інтерв'ю сайту "Обозреватель" розповів, що українське командування мало три цілі – зірвати наступ російських окупантів на Сумську область, змусити противника перекинути сили з інших фронтів та створити буферну зону.

Експерт зазначив, що українська розвідка змогла заволодіти двома планами наступу РФ на Харківську та Сумську області. Всі раніше чудово побачили, як росіяни намагалися прорватися на Харківщині, і щоб не чекати повторення на Сумщині, було прийнято рішення розпочати блискучу операцію в Курській області.

"Це перша мета. Друга мета – змусити противника перекинути сили з інших фронтів, насамперед зі східного. Це завдання теж було виконане – 15-20 тисяч особового складу противник перекинув. І лише третє завдання – формування буферної зони", – заявив Ігор Романенко. .

Експерт підкреслив, що росіяни складають свої плани, тому створює угруповання, яке перевищує українське, і веде контрнаступальні дії на Курщині.

"Щоб бути переконливими, вони організували наступ із трьох сторін, зайшли з півночі, із заходу та з південного сходу. За оцінками західних експертів, для успішної операції їм було необхідне угруповання від 30 тисяч, вони ж зібрали угруповання військ чисельністю близько 40 тисяч. Це багато", - наголосив генерал.

Не треба чекати якихось змін на карті на Курщині

Військовий експерт, офіцер резерву ЗСУ Андрій Крамаров в ефірі Radio NV заявив, що в Курській області РФ є найслабші місця, з яких росіяни мають теоретично почати вибивати українські підрозділи.

"Ті дії, які зараз відбуваються - із заходом через нові ділянки кордону, - насправді вони відбуваються через спроби росіян атакувати. У них поки що йде не масштабна атака, як ми, наприклад, бачимо на українській Донеччині, а певна розвідка боєм , коли вони перевіряють, де у нас на Курщині є найслабші місця, з яких вони теоретично мають почати нас вибивати", - наголосив Крамаров.

Водночас експерт звернув увагу, що російське командування не врахувало жодної істотної деталі, а саме, що кордон – це також лінія фронту.

"Як ми колись зрозуміли, що весь кордон – не лише з Росією, навіть із Білоруссю – це все лінія фронту. І цей кордон треба захищати. І ось завдання удару по тилу тих військ, які пішли в розвідку боєм, для них це знову стало здивуванням", - сказав експерт.

Втім, Андрій Крамаров зазначив, що не треба чекати якихось змін на карті на Курщині. ВСУ зайняли там територію, яку можуть ефективно утримати, не витрачаючи багато сил. Можна спрогнозувати, буде інформація про спроби атак росіян та непогану оборону ЗСУ.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Путін більше не може чекати: кого Кремль почав перекидати в Курську область.