Які наслідки Курської операції ЗСУ: чи справді починається партизанська війна

Операція Збройних Сил України на території Росії у Курській області змінила ситуацію у війні

Вже очевидно, що операція ЗСУ у Курській області продовжується, а росіянам не вдалося оперативно витіснити українських військових зі своєї території. Які вже проглядаються наслідки Курської операції ЗСУ? На що вже стала схожа операція ЗСУ на Курщині? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Динаміка дуже мінлива

Британський експерт, науковий співробітник естонського Міжнародного центру оборони та безпеки Джеймс Шерр в інтерв'ю західним ЗМІ заявив, що операція ЗСУ на території Росії у Курській області змінила ситуацію у війні. Втім, щоб бути готовим до вагомих поступок, путінський режим має опинитися на межі поразки.

Британський експерт визнає, що прорив кордону – добре проведена загальновійськова операція, яке приголомшує застосування того, чого явно не вистачало в українському наступі влітку 2023 року: координації артилерії, дронів, бронетехніки, ППО, піхоти, розвідки та спецназу.

За його словами, це був класичний приклад оперативного маневру: сміливий удар через слабке місце лінії ворога у тил його розгортання. Зрештою операція була задумана і виконана в умовах майже повної несподіванки.

Переміщення ворожих військ не зменшили концентрацію сил на Покровському напрямку, але вони дотримали їхнього нарощування, позбавили їх нових резервів і дали Україні можливість розпочати успішні контрнаступи на інших ділянках фронту. І хоча Покровська та Курська операції мають свою специфіку, вони тісно пов'язані між собою.

"Динаміка кожної з них дуже мінлива. На обох театрах ЗСУ у разі потреби відступають. Але вони також навмисне поступаються територією, щоб зміцнити важливіші пункти і заманити в пастку наступальні російські підрозділи. Наступ та відступ, оточення та прорив – це елементи маневрової війни", – пояснив Шерр.

Тримати на Курщині оборону так само, як на Покровському напрямку, ЗСУ не будуть

Військовий експерт Олексій Гетьман в ефірі Апостроф TV заявив, що подальші дії українських військових у Курській області будуть маневреними. ЗСУ будуть завдавати ударів по ворогові, тримати його в напрузі, не даючи можливості суттєво просунутися.

"Це частина війни. Знайти недоліки можна в будь-якій військовій операції. Є критика цієї операції, що вона, можливо, не дуже доречна", - заявив він.

Проте, за словами експерта, ця операція принесла позитив і у військовому, і інформаційному, і політичному сенсах.

"На сьогодні там справді, як каже верховний головнокомандувач, є до 40 тис. (росіян – ред.). Є розмови, що до 100 тис. росіяни туди хочуть долучити. Бо те, що вони там зараз мають, не дає можливості витіснити наші війська з Курщини. Наші дії далі - швидше за все, рухатимемося вздовж кордону, створюватим так звані санітарні зони", - сказав Гетьман.

За його прогнозом, тримати на Курщині оборону так само, як на Покровському чи Курахівському напрямках, за словами експерта, українські військові не будуть.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Москві знали про операцію ЗСУ у Курській області: The Guardian дізналося нові деталі.