Які можливості втратили росіяни після удару по штабу ЧФ РФ - як це вплинуло на окупантів

Будівля Чорноморського флоту РФ не підлягає відновленню

Інтенсивність ударів по анексованому Криму зросла в рази. Чого тільки варта руйнівна атака на штаб Чорноморського флоту РФ, який став болючим ударом для росіян. Які можливості втратили окупанти після атаки на штаб ЧФ РФ? Як вплинула на окупантів новина про ліквідацію командувача Чорноморського флоту РФ? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Росіяни почали більше говорити про брак засобів ППО в окупованому Севастополі

Військово-морський експерт, оглядач Defense Express Володимир Заблоцький в ефірі телеканалу "FREEДОМ" заявив, що руйнівний удар по штабу Чорноморського флоту РФ серйозно підірвав потенціал окупантів. Сам лише факт, що російська система ППО не впоралася з атакою в психологічному плані сильно вплинув на росіян, які перебувають у Криму. Їх тепер частіше відвідуватиме думка, що ця територія не їх і тут перебуватиме небезпечно.

"Точні точкові удари, застосовані в потрібний час у потрібному місці та в потрібному розмірі. Більш того, цей удар, крім свого військового фактора зі знищення противника – законної цілі, має ще морально-психологічне значення", – висловився експерт.

Заблоцький звернув увагу, що в мережі вже пішли розмови про те, що в Росії недостатньо засобів ППО і вони не дуже ефективні. Адже вважалося, що саме Севастополь найбільше захищений у плані ППО і тут точно безпечно перебувати. Тепер же бачимо, що не так однозначно.

Експерт звертає увагу ще на один аспект – атака стала серйозним ударом по російському військовому керівництву. У Силах спецоперацій повідомили про ліквідацію командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова. Російська армія втратила досить серйозних стратегів, високопоставлених генералів, які безпосередньо ухвалювали рішення.

У зруйнованій будівлі Чорноморського флоту знаходиться велика кількість каналів зв'язку

Військовий експерт, співробітник СБУ 2004-2015 років. Іван Ступак в ефірі телеканалу "Еспресо" розповів, що після ураження штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі загинули 34 офіцери, серед них – командувач ЧФ РФ Віктор Соколов. Це вагома втрата для росіян. Руйнування будівлі призвело до того, що окупанти втратили безліч каналів зв'язку з Москвою.

“По-перше, немає керівника флоту — людини, яка керувала всім процесом. Це не лише кораблі, це господарство, постачання, паливо, їжа, вода, боєприпаси, різні склади, навчання. Зараз немає верхівки, яка може це забезпечувати. В аварійному режимі зараз вирішуватимуть у російському Генштабі чи в Кремлі, як керувати Чорноморським флотом, хто виконуватиме обов'язки, хто і в якій будівлі перебуватиме”, – зазначив Іван Ступак.

За його словами, є ще й політичний момент – фактично країна, яка не має флоту, знищила командувача ворожим флотом під час великої наради.

Читайте також на порталі "Коментарі" - що може підштовхнути Київ та Москву до переговорів – якийсь подальший сценарій війни.