Які можливі версії операції в Курській області: чи могли ЗСУ зіграти на випередження

Для України розпочати операцію було правильним незалежно від версії

Нині російські пропагандисті зі всіх можливих ресурсів намагаються розповідати про те, як "київський режим" віроломно вторгся на території Курської області. Навіть диктатор Путін заговорив про провокацію та теракт. Україна ж практично не коментує те, що відбувається. Проте видання "Коментарі" проаналізувало думки експертів, щоб розібратися в непростій ситуації.

Операція в Курській області РФ була добре спланована

Аналітик, колишній радник глави МВС, засновник добровольчого батальйону "Добробат" Віктор Андрусів в ефірі телемарафону висловив думку, що операція в Курській області РФ є перспективною для України зі стратегічної точки зору.

Перша версія, на думку Андрусіва, полягає у спробі захопити Курську АЕС і обміняти її на Запорізьку.

"Це було б дуже сильно. Повернення ЗАЕС в нашу мережу - це фактично вирішення всіх наших проблем, оскільки до війни вона давала 30% нашої електрики. Це найкраща для нас версія, але дуже не багато шансів на успіх", - зауважив аналітик.

За другою версією, ця операція – це відволікання резервів з Харківської області.

"Курську область обороняє група військ "Север", яка власне і веде операцію у Вовчанську. Відволікання резервів дозволить вибити росіян із наших захоплених ними населених пунктів Харківської області. Це хороша версія із гарними шансами на успіх", - прокоментував Андрусів.

Третя версія – превентивний удар. Як пояснив експерт, ЗСУ нанесли превентивний удар для уникнення повторення ситуації в Харківській області. Водночас Андрусів зауважив, що в цю версію не дуже вірить, але якщо це так - то це "заслуговує на аплодисменти".

"Четверте. Це кампанія спрямована на Захід, який почав зневірюватись в шансах України. Малоймовірно, але якщо це так, то теж гарна версія. Дійсно, ми давно не вели наступальних операцій", - підкреслив Андрусів.

І ще одна версія, про яку він зазначає, - це дії з метою створення інформаційного шуму в РФ. Ця версія, на думку Андрусіва, малоймовірна.

Превентивний удар

Полковник ЗСУ, екс-начальник прес-служби Генерального штабу (2014-2017 рр.) в ефірі телемарафону висловив думку, те, що Збройні сили України роблять в Курській області – це ніщо інше, як спроби запобігти наступу російських окупантів на Сумську область.

"Я думаю, що саме в рамках превентивної діяльності українська армія перейшла в наступ для того, щоб ліквідувати плацдарми, які наразі формувалися російськими військами для проведення атак на наше прикордоння, тих областей, які межують із Російською Федерацією", - сказав він.

Селезньов додав, що наразі, за оцінками деяких експертів, вважається, що приблизно 70-75 тис. російських військ зосереджені на території трьох областей.

"Відповідно, Брянської, Курської та Бєлгородської. Зрозуміло, що левова їх частина зосереджена на півдні Бєлгородської області для того, щоб надалі використовувати їх для просування на півночі Харківської області. Але, тим не менш, певні приготування відбувалися на території Курської області", - зазначив полковник.

За його словами, там діяли підрозділи 6-ї армії, 44-го армійського корпусу, Ленінградського військового округу, низка визнаних підрозділів, зокрема 155-та бригада морської піхоти Тихоокеанського флоту Російської Федерації.

Читайте також на порталі "Коментарі" - окупанти близькі до перерізання ключової траси Донбасу: яке місто може зупинити росіян.