Як Кремль хоче поглинути частину України – навіщо на південь та схід прибув десант Єдиної Росії

Кремль хоче відтворити проект «Новоросія» у маленькому форматі, після чого перейменувати партію "Єдина Росія" на "Велику Росію"

Інститут вивчення війни повідомляє, що членів путінської партії "Єдина Росія" відправили на тимчасово окуповані території України з метою підготовки до псевдореферендуму щодо приєднання до РФ. Тим часом, голова Держдепартаменту США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у п'ятницю, 29 липня, провели першу з початку відкритої війни РФ в Україні телефонну розмову. Серед іншого, Блінкен наголосив, що світ ніколи не визнає анексію нових українських територій . Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

На тимчасово окупованих територіях йде повноцінна агітація, поширюються газети із зображенням Путіна, запущено агітаційні програми від "дверей до дверей"

Директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, екс-представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Донецькій та Луганській областях, правозахисник Павло Лисянський пояснює:

"Інститут вивчення війни трохи некоректно висловився – Партія "Єдина Росія" минулого тижня розподілила депутатів Держдуми РФ за виборчими округами на яких проводитимуть т.зв. "референдуми". Також на окупованих РФ територіях України працюють люди Чеснакова та Баширова – це російські політтехнологи, які давно працюють із Кремлем. Крім того, ще наприкінці квітня в Луганській області було помічено групу політтехнологів від Євгена Пригожина, на чолі з Максимом Шугалеєм".

На даний момент, продовжує експерт на тимчасово окупованих територіях йде повноцінна агітація, поширюються газети із зображенням Путіна, запущено агітаційні програми від "дверей до дверей". Ще один інструмент – це публічна видача партійних квитків партії Єдина Росія жителям цих територій.

"Наступний етап – це поглинання партією "Єдина Росія" місцевих партій НВФ "ЛДНР" – "Мир Луганщині" та "Донецька республіка". Також, швидше за все, партію "Єдина Росія" буде перейменовано на партію "Велика Росія". Кремль хоче відтворити "Новоросію" у маленькому форматі із захоплених українських земель у Луганській, Донецькій, Херсонській, Запорізькій, Харківській областях", – констатує Павло Лисянський.

Головне завдання російських пропагандистів – продати картинку, ці псевдореферендуми, псевдоперемоги – не світу, а всередині самої Росії

На думку політолога, голови платформи Єдиного координаційного центру Олега Саакяна, Росія явно взяла курс на анексію новоокупованих територій. Як мінімум сходу та частини півдня України.

"Щоправда, тою ж Херсонщиною ми бачимо, що вона робить крок уперед, крок назад – під тиском ЗСУ. Ситуація вкрай нестійка, – зазначає експерт. – І чим голосніше зараз РФ заявить про приєднання цих територій і свою "перемогу", болісніше потім може бути втрата нею цих територій, яка дедалі ймовірніша. Про що говорять події на фронті, збільшення постачання в Україну нових видів озброєння тощо".

Олег Саакян вважає, що десант із пропагандистської роботи – це продовження розгортання вертикалі імені Кирієнка (екс-прем'єр, нинішній перший заступник глави адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко, який також є куратором окупованих територій – прим. ред.).

"Одні з перших нових призначень в окупованих частинах Донеччини та Луганщини – росіяни, які відповідають за економіку, логістику та пропаганду. Це говорить про те, що РФ чудово розуміє - їй доведеться імітувати картинку підтримки. – пояснює експерт. – Оскільки вона не має її на нещодавно окупованих територіях. Звідси спроби максимально підсвітити ту маргінальну частину, яка може створити потрібну картинку. І маргіналізувати решту. Суддя з усього, це головне завдання пропагандистського десанту. Головне тут – продати цю картинку, ці псевдореферендуми, псевдоперемоги – не світу, а всередині Росії".

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому Росія намагатиметься зірвати "зернове перемир'я": які є ризики.