Вже не 50: стало відомо, скільки F-16 Україна сподівається отримати цього літа і до кінця року

За інформацією ЗМІ, Україна сподівається отримати шість F-16 влітку та 20 до кінця року

У ЗМІ періодично обговорювалося, що до кінця року Україна може мати щонайменше 50 сучасних західних винищувачів. Тепер не лише постійно зміщуються терміни постачання літаків, а й зменшується їх кількість. Реально на що може розраховувати Київ – це отримати від західних партнерів шість винищувачів F-16 цього літа та загалом до 20 літаків – до кінця 2024 року. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Bloomberg" із посиланням на власні джерела.

Посилаючись на свої джерела ЗМІ зазначає, процес відправлення військових літаків в Україну поки що ускладнюється питаннями щодо запчастин та мовним бар'єром між українськими пілотами та їх іноземними інструкторами.

Люди, які займаються цим питанням, також стурбовані тим, що в Україні не вистачає злітно-посадкових смуг, а ті, що є, є вразливими до російських атак.

За словами одного із співрозмовників, Україна, ймовірно, зможе розмістити ескадрилью F-16 – від 15 до 24 літаків. Інший співрозмовник агентства сказав, що Київ очікує отримати шість F-16 цього літа і до 20 – до кінця року.

Виклики F-16 були настільки серйозними, що викликали сумніви щодо доцільності відправлення літаків в Україну і того, чи це не є дуже дорогим проявом підтримки президента Володимира Зеленського, пише агентство. Високопосадовець НАТО, з яким спілкувалося агентство, перерахував три основні питання, які турбують планувальників з доставки F-16.

По-перше, літаки мають бути реконфігуровані залежно від своїх завдань, таких як розвідка чи бойові дії. По-друге, в Україні не так багато довгих якісних злітно-посадкових смуг, необхідних для F-16, або укриттів для захисту від російських атак. По-третє, логістика підтримки літаків є складною - починаючи від потреби в запчастинах і закінчуючи технічним обслуговуванням та пошуком інженерів.

Інший представник НАТО зазначив, що Україна намагається досягти за кілька місяців того, що зазвичай займає три-чотири роки.

Представник компанії Lockheed Martin, виробника F-16, у відповіді на запитання електронною поштою заявив, що "ми продовжуємо підтримувати реакцію уряду США на конфлікт в Україні", не коментуючи при цьому, як здійснюватиметься обслуговування або постачання запчастин для літаків.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ми на порозі початку нової фази війни: про що це говорить.