Війна в Україні: як українцям потрібно перебудовувати життя – без чого не зможемо перемогти

Українському суспільству потрібно готуватися до тривалого протистояння

Наприкінці 2022 року, після Харківської, а потім і Херсонської блискавичних операцій ЗСУ у ЗМІ було досить багато прогнозів щодо того, що 2023 рік має стати роком не лише перемоги України у війні, а й роком завершення війни. І ось через рік у ЗМІ переважають зовсім інші прогнози та настрої. Вже немає оптимізму щодо швидкого завершення війни. Практично ніхто не каже, що 2024 рік має стати роком, коли настане мир. Багато прогнозів, що війна буде тривалою та точної датою її закінчення бути не може. Від чого залежатиме тривалість війни в Україні? Що на це може вплинути? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

У прогнозах апріорі не можна врахувати те, що називають "чорними лебедями"

Координатор міжнародних проектів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник в інтерв'ю сайту "Обозреватель" висловив думку, що українському суспільству справді час уже перебудовуватися з позиції – очікування скорого завершення війни на позицію тривалої війни, в якій доведеться жити найближчими роками.

Експерт зазначив, що правда полягає в тому, що спрогнозувати тривалість війни в Україні неможливо, оскільки завжди трапляються "чорні лебеді" на кшталт подій в Ізраїлі.

Мельник вважає, що практично шанси дорівнюють нулю на те, що війна буде закінчена в 2023 році, в той же час багато хто прогнозує інтенсивні військові дії 2024 року, але це не означає, що вони призведуть до настання миру.

Також Мельник наголосив, має бути розуміння того, що цей конфлікт не вдасться завершити однією блискавичною операцією.

"Потрібно працювати, нарощувати зусилля зовнішньої підтримки. Мабуть, також критично важливо, щоб українське суспільство усвідомлювало, що той уявний спокій, який спостерігається, наприклад, у Києві майже місяць – все це небезпечна ілюзія для тих, хто думає, що вже можна переходити до мирного життя”, — констатував експерт.

Усі мають стати на захист Батьківщини – лише в такому разі ми переможемо

Військовий оглядач Олексій Гетьман в інтерв'ю "ТСН" заявив, що українцям настав час сподіватися, що Захід дасть нам потужну зброю, переступить через усі заборони і тоді настане перемога. Постачання сучасної зброї – це безсумнівно важливий фактор у війні, але далеко не ключовий, тому що жодна суперзброя не забезпечить перемогу у війні.

"Ця зброя (Ред. – ATACMS) не дасть нам сама по собі можливості забезпечити перемогу у війні. Літаки F-16 не дадуть такої можливості, 31 танк Abrams, що прибув, – не надасть такої можливості. Перемоги досягають наші військовослужбовці, піхота на полі бою. ...Решта зброї – допомагає нашим військовослужбовцям домагатися перемоги...", - заявив Гетьман.

На його думку, перемога у війні може бути здобута лише тоді, коли "всі стануть на захист Батьківщини", тому швидше за все всім людям призовного віку доведеться в якийсь час опинитися на фронті. Комусь раніше, а комусь пізніше.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ATACMS вже в Україні: що зміниться на фронті – чому США наважилися на такий крок.