Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні розпалює весь світ: що відбувається у Туреччині з Грецією – де ще може спалахнути
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні розпалює весь світ: що відбувається у Туреччині з Грецією – де ще може спалахнути

Протистояння Греції та Туреччини мало постійний характер – це не лише війна столітньої давності, про яку натякає офіційна Анкара, а й кіпрський конфлікт та новітній поділ акваторії суміжних морів

11 червня 2022, 11:16
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зажадав від Греції припинити озброювати острови в Егейському морі, які не мають військового статусу, і дотримуватись міжнародних угод. Схоже, що російсько-українська війна розпалює інші конфлікти. Де ще може спалахнути?

Війна в Україні розпалює весь світ: що відбувається у Туреччині з Грецією – де ще може спалахнути

Греція та Туреччина

"Це протистояння і не перейде у гостру фазу"

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко наголошує, що будь-який конфлікт може породжувати аналогічні протистояння в інших сферах.

Тому й російсько-українська війна, яка зламала стереотипи про міжнародну безпеку, обов'язково спровокує інші конфлікти. А точніше – вона має ризики, що конфлікти можуть перерости у військову фазу", – зазначає експерт.

За його словами, протистояння Греції та Туреччини мало постійний характер – це не лише війна столітньої давності, про яку натякає офіційна Анкара, а й кіпрський конфлікт та новітній поділ акваторії суміжних морів.

"Зрозуміло, що свої інтереси мають обидві сторони. І нездатність світової системи вирішити ці конфлікти плюс приклад російської агресії підштовхує до воєнного конфлікту. Проте, ми маємо справу з цивілізаційними країнами, до того ж членами НАТО. Тому, ймовірно, саме це протистояння і не перейде в гостру фазу", – вважає експерт.

"У Туреччині є своє розуміння морських кордонів"

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі нагадує, що конфлікт між Туреччиною та Грецією почався раніше за українсько-російську війну, і ескалації вже траплялися 1974 року на Кіпрі. А у 90-х в Егейському морі.

"Греція вважає ці острови своїми на підставі Конвенції ООН з морського права. Туреччина також апелює положеннями цього документа, вважаючи, що крайньою точкою відліку її територіального моря є скелі в Егейському морі. Крім того, у Туреччині є своє розуміння морських кордонів. Згідно з доктриною блакитної батьківщини, ця країна претендує на великі райони Чорного та Середземного морів, виступає за розширення присутності в Червоному морі", – пояснює Георгій Кухалейшвілі.

Він наголошує, що українсько-російська війна стала підтвердженням для авторитарних держав, що міжнародне право не працює і можна вирішити будь-яку суперечку із сусідньою державою за допомогою військової сили.

"Ескалації у вигляді нових військових провокацій можливі у конфлікті Китаю та Тайваню, якщо керівництво острова оголосить незалежність, – вважає експерт. – У конфлікті Індії та Пакистану, які не можуть поділити прикордонні землі, Китаю та Індії, які мають територіальні суперечки. Не кажучи про країни Африки, де існує етнічна смуга на територіях окремих держав".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини