Війна в Україні: перед яким вибором опинився Захід – чому почалися розмови про "втому"

З одного боку, на Заході втомилися від незручностей, пов'язаних через війну в Україні, а, з іншого боку, розуміють, що тепер питання вже не можна відкладати, як було у 2014-му році

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні, серед іншого, заявив, що Україна добиватиметься посилення відповідальності на рівні ЄС за ухилення від санкцій проти РФ. І обов'язкового розкриття всієї інформації про будь-які ділові контакти, спільне володіння корпоративними правами та власністю з громадянами РФ. Тим часом із Заходу періодично йдуть сигнали про "втому" від російсько-української війни, небажання посилювати санкції, побоювання, що подальша конфронтація призведе до серйозних соціально-економічних проблем у Європі та США, намірів досягти якнайшвидшого миру, у тому числі за рахунок поступок із боку України. Експерти проаналізували ситуацію спеціально для видання "Коментарі".

Слід усім збиратися з силами, з духом, щоб поставити крапку

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко пояснює:

"Чиновники, особливо європейські, але частково також американські, не в захваті від того, що їм доводиться займатися як би "чужими проблемами". Українськими. Насправді це не просто наші проблеми, а проблеми всього світу. Адже Путін себе агресивно веде не лише до України. Він намагається відвоювати абсолютно неадекватне місце у світі. Ким він себе бачить, важко сказати, але претензії у нього безмежні. І вони точно не обмежуються територією України".

Тому, продовжує експерт, треба розуміти, що ця історія завтра не скінчиться. А наслідки доведеться розгрібати довго.

"Якщо згадати наше недавнє минуле, то довели все до такого стану нескінченні безвідповідальні розмови у Мінському форматі під модераторством Німеччини та Франції, але фактично під диктовку Росії. Все це в результаті продемонструвало Путіну, що йому нічого не буде за агресію щодо України. І він повівся відповідним чином", – наголошує Андрій Сенченко.

Про втому Заходу на тлі того, що переживає Україна, говорити просто непристойно, упевнений він.

"Слід усім збиратися з силами, з духом, щоб поставити крапку, – вважає експерт. – А саме – зробити так, щоб Росія була нездатна надалі на агресивні дії щодо цивілізованих країн".

Вибір простий - або зараз убезпечити себе від неприємних сюрпризів з боку РФ, або піти на поступки агресору - і отримати проблеми через якийсь час

Політолог, соціолог Володимир Воля зазначає, що теза про наростаючу втому Заходу від війни в Україні виявилася дуже вигідною російській пропаганді.

"Тому її так активно розганяють, – вважає він. – Намагаючись негативно впливати на громадську думку у США та ЄС. Тиснути їм на мізки в контексті того, що зима наближається, ціни зростають. І так далі. Росіяни намагаються нав'язати тезу про втому західним суспільствам, щоб кількість людей, які думають у такій парадигмі, там збільшувалася".

Насправді, продовжує політолог, жодної такої критичної для України втоми на Заході немає.

“Так, є проблеми. Так, вони досить серйозно позначаються на економічній та соціальній ситуації. Але, натомість, Захід не є стороннім спостерігачем. Він уже ввів дуже серйозні санкції проти Росії. Санкції, які є безповоротними. І це не позиція спостерігача, а позиція активного гравця та союзника України, – наголошує Володимир Воля. – Щодо військової допомоги, то вона теж коштує грошей. До того ж це питання наявності резервів. Так що така підтримка поки що, можливо, є недостатньою для того, щоб переламати хід війни. Проте масштаби такої допомоги збільшуються. Як і масштаби фінансової підтримки. Просто для розгортання повноцінного механізму підтримки потрібен певний час. І, як бачимо, західної зброї в Україні дедалі більше. І ця зброя більш технологічна. Те, про яке ми й подумати не могли ще кілька місяців тому".

На думку експерта, якась умовна втома не змусить західні країни послабити санкційний режим щодо країни-агресора.

"Західні еліти розуміють, що якщо зараз раз і назавжди не вирішити проблему залежності від російських енергоресурсів, проблему російського ревізіонізму, то через якийсь час можна отримати проблеми у значно більших масштабах, ніж тепер. Причому можливо на території самого Євросоюзу, – зазначає Володимир Воля. - Вибір простий. Або зараз страждати, терпіти незручності – і убезпечити себе від більш ніж ймовірних неприємних сюрпризів з боку РФ, або піти на поступки агресору, послабити санкційний тиск, здати Україну – і отримати величезні проблеми через якийсь час".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому визволення Херсонщини виб'є один із базових козирів РФ – коли розпочнеться активна фаза.