Вихід із Вугледару: з'явилася перша реакція Сил оборони

Сили оборони підтвердили вихід із Вугледару

Українські війська справді вийшли з Вугледару Донецької області. Метою було збереження особового складу та бойової техніки. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у повідомленні оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" у Telegram.

У повідомленні йдеться, що, зазнавши великих втрат внаслідок тривалих боїв, противник не залишив спроб захопити Вугледар.

"У спробі за всяку ціну взяти місто під контроль зумів направити резерви для проведення флангових ударів, які виснажили оборону підрозділів Збройних сил України. Внаслідок дій противника виникла загроза оточенню міста", - йдеться у повідомленні.

Для збереження життів українських військових та техніки командування надало дозвіл на виведення сил із Вугледару.

"Вищим командуванням надано дозвіл на здійснення маневру щодо виведення підрозділів з Вугледару з метою збереження особового складу та бойової техніки, заняття положення для ведення подальших дій", - зазначають Сили оборони.

Читайте також на порталі "Коментарі" - російські окупаційні війська, ймовірно, захопили Вугледар 1 жовтня після повідомлення про виведення українських військ. При цьому неясно, чи доб'ється противник швидкого просування за межами населеного пункту найближчим часом. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що геолокаційні кадри від 30 вересня та 1 жовтня показують, як війська РФ встановлюють російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледару. Блогери РФ, у свою чергу, заявляли, що 1 числа росіяни захопили населений пункт. Водночас, один з українських військовослужбовців 1 жовтня повідомив, що частина українського угруповання військ провела плановий висновок з Вугледару, щоб уникнути оточення. За словами російських блогерів, ЗСУ почали відводити війська наприкінці 30 вересня.