Відтепер військовим буде простіше отримати безкоштовний протез: які документи не вимагатимуть

І тепер, щоб отримати протез, немає потреби звертатися до медико-соціальної експертної комісії

В Україні анонсували суттєві зміни у процесі протезування та реабілітації українських захисників. Зокрема, у міністерстві соціальної політики анонсували скасування заключення від медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка була чи не найбільшою бюрократичною перепоною. Про це в ефірі національного телемарафону заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, передають "Коментарі".

Зокрема, вона додала, що всі українці мають право на безкоштовне державне протезування.

"Всі громадяни мають право на безоплатне протезування від держави. І тепер, щоб отримати протез, немає потреби звертатися до МСЕК. Для цього достатньо висновку лікарсько-консультативної комісії чи військово-лікарської комісії, або мультидисциплінарної команди в реабілітаційному закладі, де вона створена", – пояснила Оксана Жолнович.
Основною проблемою для військових є документальне підтвердження того факту, що травма була одержана саме у бою. Тому тепер ця бюрократична перепона буде ліквідована.
"Через об’єктивні причини, не завжди військовослужбовці можуть отримати довідку від командира про те, що травма отримана в бою. Ми змінюємо процедуру таким чином, що достатньо буде статусу військовослужбовця. Фактично, військовий квиток є свідченням того, що людина травмована на дійсній військовій службі, та може отримати протез втричі дорожчий за його середню вартість, що дозволяє закупівлю складових до протезу від кращих виробників, з більшим функціоналом", – зазначила Міністерка.

Також Оксана Жолнович анонсувала ще одну зміну - для допомоги долучаться соціальні працівники, які будуть персонально супроводжувати поранених - допомагати оформлювати документи, інформуватимуть щодо виробників протезів на ринку протезування, налагоджуватимуть комунікувацію з Фондом соціального захисту людей з інвалідністю та сприятимуть укладанню договорів з протезистами. Також, чиновниця додала, що в окремих закладах ця система вже працює, на початок наступного кварталу очікується її впровадження у ще 17 закладах, адже не у всіх військових є родичі, які можуть цим займатися.

Читайте також: ВПО зможуть отримати додаткову грошову допомогу 6600 гривень: як подати документи