Вбивства українських військовополонених: чи можна притягнути РФ до відповідальності

Росіян, які вбивали полонених і які віддавали наказ, можна притягнути до відповідальності, але, вочевидь, уже після війни

Страти українських військовополонених стають дедалі частішими, що підтверджують як міжнародні організації, так і українські представники. Експерт Центру громадянської освіти "Альменда" Олег Охредько в ефірі Freedom заявив, що ці розстріли можуть здійснюватися за наказами керівництва.

За його словами, вже понад 60 військовополонених було страчено, і це лише за офіційними даними. Особливим є випадок, коли у вересні було захоплено в полон російського військовослужбовця, який був свідком або учасником розстрілу, каже експерт. За його словами, він повідомив, що це були не особисті рішення, а накази згори.

Експерт наголосив, що до відповідальності мають притягувати не лише тих, хто виконував страти, але й тих, хто віддавав відповідні накази. Потрібно встановити весь ланцюжок осіб, причетних до цих злочинів.

“Після цього видаються міжнародні ордери, тобто цих людей намагаються знайти, затримати та віддати Міжнародному суду”, — підкреслив Охредько.

Водночас він зауважив, що випадки притягнення воєнних злочинців до відповідальності на міжнародному рівні є рідкісними, проте зростання кількості страт привертатиме все більше уваги світової спільноти.

“На жаль, механізм міжнародного впливу досить складний. І найактивніше він почне діяти вже, на жаль, після перемоги. У зв’язку з тим, що тоді й ми, й міжнародна спільнота отримає доступ, по-перше, до документів… По-друге, — до людей. Найяскравіший приклад покарання порушення міжнародних законів — це Нюрнберзькі процеси… І так буде. З боку України вже існують комісії, які розслідують ці дії. Здебільшого їхні дії спрямовані на фіксацію цих випадків”, — повідомив Охредько.

За його словами, подальше розслідування буде здійснюватися у співпраці з міжнародними органами, яким передаються зібрані матеріали. При цьому він попередив, що не слід очікувати швидких рішень, але можливі політичні заяви та посилення тиску на Росію і її союзників.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чому росіяни показово вбивають українських військовополонених.