Головна Новини Суспільство Війна з Росією В Україну їдуть РСЗВ та гелікоптери: коли перелом у війні – чому ж наступ ЗСУ відкладається
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україну їдуть РСЗВ та гелікоптери: коли перелом у війні – чому ж наступ ЗСУ відкладається

Довгоочікуваний перелом у війні з Росією знову відкладається, Україна досі чекає озброєння від союзників, з яким можна розпочати контрнаступ

2 червня 2022, 11:55 comments1715
Поділіться публікацією:

Новий пакет військової допомоги США Україні включає РСЗВ HIMARS, гелікоптери Мі-17 та низку інших зразків озброєння. Британія відправить в Україну реактивні системи залпового вогню MLRS M270, здатні вражати цілі на відстані до 80 км. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю інформацію, а також як нові види озброєння можуть вплинути на ситуацію на фронті.

В Україну їдуть РСЗВ та гелікоптери: коли перелом у війні – чому ж наступ ЗСУ відкладається

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Нам слід обговорювати з союзниками не отримання нами окремих одиниць потужних видів озброєння, а значно більшої кількості

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко нагадує, що завдання, вироблене форматом "Рамштайн" (міністри оборони країн НАТО та союзників) – не лише забезпечити допомогу союзників Україні у веденні оборонних дій проти країни-агресора та зупинення ворожого наступу, але й посилити ЗСУ настільки, щоб наша країна завдала поразки збройним силам РФ. Послабивши цю державу на деякий час до рівня, коли росіяни не могли б розпочати з будь-якою країною агресивні дії, подібні до тих, що вчиняють проти України.

"Це завдання іншого стратегічного рівня, порядку. І воно потребує відповідного потужного логістичного забезпечення, насамперед – озброєнням та технікою, обладнанням, усім необхідним для ведення таких бойових дій. Ми маємо на даний момент постачання окремих видів потужних озброєнь. Але вони йдуть у кількості кількох одиниць, десятків, часом – батареї", – зазначає генерал.

На його думку, ведучи розмову з американцями, британцями, слід говорити не про окремі одиниці. У тому числі таких важливих для нас систем залпового вогню HIMARS та MLRS на гусеничній або на колісній базі, які б забезпечували ЗСУ серйозні можливості. Але при передачі яких, наголошує Ігор Романенко, наші партнери поки що не включають туди тактичні ракети. А вони також нам потрібні, щоб вирішувати завдання вищого рівня.

"Втім, гадаю, ракетне забезпечення для України – теж час найближчого майбутнього. Так от, нам слід обговорювати з союзниками не отримання нами окремих одиниць потужних видів озброєння, а значно більшої їх кількості, – наголошує генерал. – Просто подивитися потенціал ЗС України та РФ. І нагадати союзниками, що є об'єктивні закони природи – нічого нічого не виходить. А у сфері війни цей закон особливо актуальний. І щоб вирішити завдання стратегічно високого рівня – необхідна зовсім інша якість та швидкість допомога у забезпеченні ЗСУ".

Бравурний оптимізм у ЗМІ щодо постачання Україні техніки надто перебільшений

Екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, колишній голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука не поділяє того бравурного оптимізму, який зараз переважає у ЗМІ щодо постачання нових видів озброєння. У стилі: ось зараз нам це дадуть – і майже завтра наступить довгоочікуваний перелом у війні.

"Я обережніший в оцінках. З цілої низки причин, – каже Георгій Тука. – Достатньо подивитися тривалість лінії фронту. І зрозуміти, скільки одиниць подібної техніки на 1 км лінії фронту буде розміщено. Чи це достатньо для перелому? Або, може, треба використати іншу тактику. Наприклад, концентрацію отриманого озброєння на єдиний кулак – і завдання точкових ударів. Це вже компетенція найвищого військового керівництва".

До того ж, продовжує експерт, спостерігається певний дисбаланс у постачанні. Причому він відбувається не лише у питаннях постачання з боку США, а й з боку країн Європи.

"Взяти ту саму Німеччину. Провівши ревізію збройних сил Бундесверу, німці отримали чергову гірку пігулку – цього разу щодо стадії готовності власної збройної техніки. Інформації, звісно, багато різної. Але з начебто об'єктивних чинників – технічна неготовність тієї техніки, передачу якої анонсував уряд ФРН. Тобто тут її лише політичні маневри навколо цього (що також не можна виключати), а й технічні моменти. Виявилися проблеми з боку Бельгії. Коли виробник, брутально бажаючи нагріти руки на війні, підняв ціни на озброєння в десять разів. І я тут із розумінням належу до позиції бельгійського уряду, який відмовився за такими спекулятивними цінами купувати озброєння для того, щоб його передавати Україні", – пояснює Георгій Тука.

Він також нагадує, що через російську агресію ми отримали колосальну проблему з логістикою.

"Портові перевезення (морським шляхом) – закрито. Авіаційні перевезення – закриті. Залишається лише сухопутний варіант. Або автотранспортом, або залізницею. Але залізничні перевезення через тотальні обстріли різко скоротилися. А щодо автотранспорту, то існуючі прикордонні переходи мають обмежену пропускну спроможність – і не в змозі відповідати тим вимогам (кількісним – насамперед), які необхідні Україні зараз для здійснення перевезень. Причому не лише про озброєння, – підкреслює Георій Тука. — Маса питань — і швидких відповідей дати на них ніхто дати не в змозі. Розглядаються різні рішення, до відкриття нових пропускних пунктів, нових коридорів. Але, знову-таки, на це теж потрібні і кошти, і час".

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише американські HIMARS: стало відомо, яку смертоносну зброю передасть Україні Лондон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини