В Україні зупиняють мобілізацію однієї категорії громадян

Прийнято рішення оформити офіційний наказ, яким буде зупинено мобілізацію чоловіків у віці 18-25 років

Профільний комітет Верховної Ради одноголосно підтримав законопроект 11379-д, який зупиняє мобілізацію юнаків у віці 18-25 років. Як відзначив нардеп Олексій Гончаренко з посиланням на спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, цей законопроект мають голосувати у Верховній Раді вже завтра або після завтра.

"Але сьогодні відбулась якась нарада і дуже цікаво, які рішення були прийняті? І конкретно, коли ми вже зупинемо цю мобілізацію 18-25 річних? Стефанчук відповів, що сьогодні дійсно була нарада, але всіх деталей він озвучити не може. Прийнято рішення, що буде офіційний наказ, щоб зупинити мобілізацію 18-25 річних, поки законопроект на розгляді. А тих, кого встигли мобілізувати, щоб їх не було відправлено на штурмові дії", - повідомив Гончаренко.

За його словами Стефанчук погодився, що питання демобілізації чоловіків до 25 років потребує негайного вирішення, втім потрібно подумати, ким їх замінити у війську.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що наприкінці липня народний депутат Ірина Фріз повідомила про правову колізію, вирішення якої блокується. За її словами, мова йде про мобілізацію осіб, які не досягли 25-ти річного віку. Як підкреслювала народна обраниця, після ухвалення низки законопроектів щодо мобілізації, стало відомо про випадки, коли після зміни статусу частково непридатного мобілізують осіб до 25 років. Наприклад, при оновленні даних у ТЦК деяких студентів, які закінчують бакалаврат і зареєстровані на іспити у магістратуру, маючи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, видане як обмежено придатному, направляють на ВЛК, а після проходження її юнаків мобілізували до лав армії.