В Одесі ліквідували канал втечі за кордон "моряків"

Служба безпеки заблокувала схему незаконного переправлення за кордон українських громадян призовного віку

Сприяла "трафіку" ухилянтів очільниця місцевого громадського об’єднання моряків, пишуть "Коментарі" за інформацією пресслужби Служби безпеки України (СБУ).

Жінка сама пропонувала потенційним призовникам незаконно виїхати за межі України, прикриваючись нібито роботою на іноземних торгових суднах. Для цього зловмисниця ще й забезпечувала своїх клієнтів фіктивними документами про непридатність до проходження військової служби. Ціна "послуг" варіювалася від 7 до 8 тис. доларів з людини. Сума залежала від обставин і терміновості "закордонного" рейсу.

Залучила до оборудок зловмисниця і власного батька, створивши ціле організоване злочинне угруповання (ОЗГ). Батько став посередником: зустрічався з клієнтами, вів переговори й отримував гроші за втечу за кордон. Ще одним співучасником правопорушення є керівник місцевого навчального центру моряків, що використовував власні зв’язки в медичних установах для оформлення "липових" довідок про стан здоров’я. Готовий пакет фіктивних документів ухилянти отримували не на пряму, а через кур’єра. Для зв’язку зловмисники використовували анонімні месенджери та намагалися діяти максимально законспіровано.

Проте, силовики вчасно викрили злочинний механізм і задокументували одержання фігурантами майже 8 тис. дол. за виготовлення фіктивних документів. Правоохоронці й затримали організаторку ОЗГ, її близького родича і керівника морського навчального центру. Під час обшуків знайшли комп’ютерну техніку і документацію із доказами злочинних дій, а також готівку.

Зараз вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру та обрання міри запобіжного заходу.

Як писали раніше "Коментарі", на березі Тиси знайшли потопельника – чергового ухилянта. За даними Державної прикордонної служби України, від початку повномасштабного російського вторгнення, тобто з 24 лютого, сталося 12 смертельних випадків на українсько-румунській річковій ділянці кордону. Саме на цьому відрізку державного рубежу прикордонники фіксують найбільше спроб незаконного перетину кордону і здебільшого вплав.