В ISW розповіли, чому Росія активно шукає балістичні ракети за кордоном

ISW вважає, що Росія шукає балістичні ракети за кордоном, тому що вони ефективніше обходять ППО

Росія активізує зусилля щодо постачання балістичних ракет з-за кордону, оскільки ці ракети за певних обставин виявляються більш ефективними для ураження цілей в Україні. Як повідомляє портал "Коментарі", про це змовиться в оновленому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Військові аналітики зазначають, що російські війська регулярно використовують балістичні ракети малої дальності для завдання ударів по українських містах, розташованих ближче до лінії фронту, і ці ракети виявляються більш ефективними при проходженні або обході українських систем протиповітряної оборони.

Українські кошти ППО перехопили 149 із 166 російських крилатих ракет, які, за повідомленнями, були запущені з 29 грудня 2023 року, але, наприклад, перехопили лише кілька балістичних ракет, які Росія запустила Україною за той же період.

Російські війська перепрофілювали ракети ППО С-300 і С-400 для завдання ударів по наземних цілях в Україні, і українські офіційні особи визнали, що українська протиповітряна оборона бореться з перехопленням цих нетрадиційних ракетних атак, використовуючи свої власні системи С-300 і С-400 .

Українські сили також виявилися менш успішними у перехопленні балістичних ракет "Іскандер" під час недавніх ударів, хоча перехопили ракету "Іскандер-М" під час менш інтенсивної серії російських ракетних ударів та ударів безпілотників 30 грудня. Окрім цього, українські сили перехопили всі ракети "Іскандер-М" або С-300/С-400, які російські війська запустили Києвом 12 грудня.

Експерти звертають увагу на те, що ефективність російських балістичних ракет частково залежить від конфігурації української системи протиповітряної оборони в зоні поразки та від ударного комплексу, частиною якого є ракети. Відносний успіх, якого досягли російські війська, завдаючи ударів по цілям в Україні балістичними ракетами у поєднанні з крилатими ракетами та безпілотниками, може спонукати Росію до інтенсифікації зусиль щодо постачання балістичних ракет з-за кордону. Росія може виробляти приблизно 42 ракети "Іскандер" та чотири ракети "Кинджал" на місяць, хоча незрозуміло, скільки ракет С-300/С-400 Росія може виробляти.

Також російська оборонно-промислова база не може виробляти балістичні ракети в масштабах, необхідних для тривалої кампанії з завдання ударів по Україні, яка спирається на регулярне використання великої кількості балістичних ракет, і Росія, ймовірно, буде змушена постачати балістичні ракети з-за кордону, якщо захоче підтримувати масштабні ракетні удари по Україні

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи може ракетний терор з боку РФ прискорити допомогу Україні: про що говорить реакція союзників.