В Британії заявляють, що Україна перетнула "червоні лінії" не тільки Москви, а й Вашингтона

Після вторгнення в Курську область президент України Володимир Зеленський зневажливо поставився до обмежень, які Америка наклала на військові зусилля України

Своєю Курською операцією Україна не лише перетнула кордони Росії. Вона також перетнула "червоні лінії", встановлені у Вашингтоні. Як інформує портал "Коментарі, таку думку у своїй колонці для "Financial Times" озвучив британський журналіст Гідеон Рахман.

Він зауважив, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну США наполягають на тому, що їхня мета – допомогти Україні захистити свою територію і вижити як суверенній державі. Та будь-які припущення про те, що війна може бути перенесена на територію Росії, розглядалися як небезпечні.

Після прориву в Курську область президент України Володимир Зеленський зневажливо поставився до обмежень, які Америка наклала на військові зусилля України, засудивши "наївну, ілюзорну концепцію так званих червоних ліній щодо Росії, яка домінувала в оцінці війни деякими партнерами". Ця концепція, за словами українського президента, "розбилася".

"Але чи зруйнувалася? Різниця між обережністю у Вашингтоні та ризикованістю в Києві відображає не лише різницю в аналізі того, як далеко можна завести Володимира Путіна. Це також відображення тонкої різниці в цілях війни. На початку конфлікту президент СЩА Джо Байден поставив перед своєю адміністрацією дві мети. Першою була підтримка України. Друга – уникнення Третьої світової війни. Якби США довелося обирати між цими двома цілями, вони б однозначно обрали останню. Але Україна бореться за своє виживання. Вона прийняла б пряме втручання США у війну з Росією. Згідно з нещодавньою книгою Девіда Сенгера, Байден навіть припустив, що Зеленський, можливо, навмисно намагається втягнути Америку в Третю світову війну", – зауважив Рахман.

За його словами "апетит до ризику" у Вашингтоні та Києві різний. США послідовно дотримуються обережності щодо видів зброї, які вони постачають в Україну. Коли HIMARS були вперше поставлені в Україну, адміністрація Байдена встановила обмеження на дальність їхньої дії. Лише в травні Вашингтон дав дозвіл на використання американської зброї проти цілей на території Росії. Та заборони все ще діють, хоча українці наполегливо домагаються їх скасування.

Зазначається, що на даний момент у Вашингтоні спостерігається обережний оптимізм щодо Курської наступальної операції, хоча залишаються сумніви щодо того, чи зможуть сили Києва утримати зайняті позиції і протистояти російським атакам на сході України.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи має Україна шанс посадити РФ за стіл переговорів: до чого тут Курська операція.